Orbán: A béremelések kormánya vagyunk

2012. szeptember 11. 16:29
Orbán Viktor a LIGA Szakszervezetek vezetésével folytatott keddi budapesti megbeszélése utáni sajtótájékoztatón a jelenlegi kabinetet a béremelések, minimálbér-emelések kormányának nevezte.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az érdekképviseletekkel is egyetértettek abban, hogy ma Magyarországon szükség van a fizetések növelésére, főleg ami a legalacsonyabb béreket illeti. Viszont azt is elmondta a kormányfő, hogy ésszerűen kell végrehajtani az emeléseket, hiszen hiba volna hitelekből finanszírozni az efféle kiadásokat. Hozzátette: az előző kormányok már beleestek ebbe a csapdába, s ezek a felelőtlen döntések a mostani nehéz helyzetet eredményezték. Ezért nem hajlandóak felelőtlenül emelni a béreket, de kész minden véleményt meghallgatni az adórendszerrel kapcsolatban. Mindezzel arra utalt, hogy a LIGA Szakszervezetek elnöke, Gaskó István kifejtette: nem kellően szolidáris és igazságos az egykulcsos adórendszer.

A Liga vezetője azt is megemlítette, hogy módosítani kellene az új munka törvénykönyvén is, amely szerinte disszkriminálja az állami cégeket. A megbeszélésen szóba került a Liga által korábban felvetett sztrájktörvény módosítása, a jövő évi bérfejlesztés szükségessége, valamint a reálbérek minimális fejlesztése is. Ezekre a felvetésekre a kormányfő elmondta, hogy a köztulajdonban lévő munkáltatóval fennálló munkaviszony kérdésében év végéig megállapodás születhet, viszont a sztrájktörvény módósítására reagálva elmondta, hogy a kormány nem akarja módosítani, de abban partner, hogy a sztrájkjog bírói gyakorlatban való érvényesülését áttekintsék. Hozzátette: át fogják nézni a kollektív munkaügyi kapcsolatokat a közszférában.

A miniszterelnök arra kérte a szakszervezeteket, hogy kövessék nyomon az IMF/EU-tárgyalásokat. Orbán Viktor bíztatta a Ligát, jelezzék, melyek azok a feltételek, amelyeket nem fogadnak el, de azokat is, amelyek még elfogadhatóak számukra. Egyúttal megígérte, folyamatosan informálják az érdekképviseleteket a tárgyalás alakulásáról. Egy, az élelmiszerár-robbanással kapcsolatos kérdésre is pozitívan válaszolt: mint elmondta, a szerdai kormányülésen alakul meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közös bizottsága, amely megoldást talál majd a problémára.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kérd számon a munka adodtól., mivel az adócsökkentés + kompenzációk, szuperbrutto kivezetés meghatározott keresetig valamint a minimálbér, minimál szakmunkásbér és a kötelező béremelések a szakszerveti és érdekképviseletekkel való megálapodás kapcsán elméletileg kizárt a csökkenés. Mivel a kormány eddig se és ezután se tudja azoknál a mikro és kisvállalkozoknál érvényesiteni hathatósan a központi előírásokat ezért nem a kormányt kell felelőségre vonni.

Ez pont olyan, mint mikor a háziorvosok tavaly kaptak ötésfélmilliárd forintot a bérek kompenzálására erre szartak rá és az alkalmazottak nagyrésze nullát kapott. Erre a tárca elkezdte ellenőrizni a felhasználást és még nekik állt feljebb és fenyegetőztek.

Minden rendelet megállapodás annyit ér amenyit végrehajtanak belőle. A végrehajtó ahol az állam az ott ha zökkenőkkel, de egyenesbe jőtt. A magánszféránál más mechanizmusok müködnek. A nagy cégeknél, ahol bizonyos mértékben van az államnak ráhatása szintén nem volt probléma. A hiányosságok azoknál volt ahol eddig se volt regulált rend és a szürke és feketegazdaság területén is tevékenykedtek. Ennek kiszürése csak akkor lehetséges, ha a munkavállalok is hathatosan közremüködnek és nem hadják magukat egy kis "illegális" adózattlan pénzért bemenni az utcába, mivel a végelszámolásnál csak vesztesek lehetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés