Az elitóvoda a kormány Magyarország képe

2012. augusztus 7. 20:58

Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce
A közoktatással borzasztó problémák vannak, az, hogy hova születsz, elég jó eséllyel meghatározza, hova is fogsz eljutni.

„Jelenleg Magyarországon a közoktatással borzasztó problémák vannak, az, hogy hova születsz, elég jó eséllyel meghatározza, hova is fogsz eljutni. Ha valaki egy észak-kelet magyarországi faluba születik, sokkal kisebb esélye van nemhogy az egyetemre, de akár a tehetségének megfelelő középiskolába eljutni mint egy budapestinek. Bár lényegesen kisebb a különbség, de egy nagyvárosban is kisebb a lehetőség, mint Budapesten. Ne beszéljünk arról, hogy egy jobban kereső kormány-tisztségviselő jobb eséllyel jutatja be a gyerekét egy óvodába, mint mondjuk egy gyári munkás. Pedig alapvetően nincs különbség a két gyerek között, csak annyi hova születet.

Értjük mi a kormány részéről, hogy presztízst akar szerezni a kormány-tisztségviselői munkának, de ez nem lehet a terepe. A kormány nem támogathatja extra kiadásokkal, az így is jobb körülmények között lévő gyerekeket, amikor sima óvodába bejutni is nehéz. A kormány feladata az oktatásban nem elitintézmények megteremtése lenne, hanem az alapellátás felállítása. Nem nyitni kéne az ollót gyerek és gyerek között, hanem csökkenteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs ebben semmi különös, tovább él az mszmp-s mentalitás lassan a "módszerváltás" után negyedszázaddal is. Káder itt káder ott.

Bezzeg a kínai-magyar kéttannyelvű iskola
tanulói minden támogatást megkapnak a fejlődéshez.
Ők lesznek az új politikai osztály vezetői, ha a mostaniakat elzavarták a bús fekete erdőbe.
Ott aztán utóbbiak már sírhatnak, hogy ők ezt nem is így gondolták.

Már hogyne. Azonnal betiltani magyarországon az összes céges ovadát és egyébb támogatási rendszereket, melyeket az alkalmazottaiknak adnak. Megtiltani minden alapitványi, őnkormányzati intézményeket, mert tisztára kivételezettek akik ide járnak.

A munkaadoknak megtiltani minden plusz támogatást amit a dolgozóiknak béren kivül jutattnak.

Sok agyament, akik mindig találnak valamit, hogy a kormányba rughassanak. De ha végig gondolnák, hogy min is rugoznak akkor talán visszább huznák az agaraikat.

Bini,

Nálunk vidéken basszus mi festjük ki az iskolában a tantermet, mi csiszoljuk fel a parkettát, mi adakozunk a klf iskolai rendezvényekre, mi viszünk wc papírt stb.

Gyere le vidékre és magyarázd el az elméleted a szülőknek a káder gyerekekről, tuti nyerő lesz.

Lassan kezd olyan érzése lenni az embernek mint az "átkosban".

"Ha valaki egy észak-kelet magyarországi faluba születik, sokkal kisebb esélye van nemhogy az egyetemre, de akár a tehetségének megfelelő középiskolába eljutni mint egy budapestinek."
Gondolom ezzel a szerző a borsodi cigány gyerekek iskolai előmenetelére utal. Én meg hadd tegyem hozzá, hogy a sötét prognózisban nem az elitt óvoda hiánya, hanem az etnikum nagyon szerény mentális képessége a meghatározó. 70-es átlag IQ-jú csoportból csak tizedszázalékban mérhető számú gyermeknek lesz meg az egyetemhez kellő szellemi képessége. Ha ez nem így lenne, akkor a 8-kerből már tucatjával kerülnének ki cigány származású orvosok, mérnökök, közgazdászok.
Az elitképzéssel nincs baj, tulajdonképpen sokkal kifizetődőbb lenne hosszútávon mint az elvetélt cigány integrációs programok, csak szigorúan tehetség alapon kellene szelektálni.

"...csak szigorúan tehetség alapon kellene szelektálni."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés