Riefenstahl, politika, olimpia

2012. július 28. 14:03

Radnóti László
Gondola
Amennyiben az eddig elővezetett érvek Riefenstahl asszony védelmében gyenge lábon állnának, ne feledkezzünk meg arról, hogy például Luther is harcos antiszemita volt.

„Még ma is vékony jégre merészkedik, aki egy egyoldalú és elfogult per sommás ítéletével szemben akarja felemelni a szavát.  Kimondatott, hogy a német Leni Riefenstahl náci volt, ráadásul Hitler kedvenc filmrendezője.(...)

 

Olykor bizony kettős mércével mérünk. Annak az Avery Brundagenak, aki ’36-ban megtévesztette az amerikai olimpiai bizottságot /USOC/ és hamis képet festett a náci Németországról, sőt kezdeményezte két zsidó sprinter kidobását az olimpiai keretből, később senki sem rótta föl »a vétkét.« S hogy milyen jól tették, azt igazolja a későbbi NOB elnök Brundage, aki ’72-ben fő megmentője volt az olimpiai mozgalomnak egyáltalán, amikor tizenhét halottat követelt a Fekete Szeptember nevű terrorista csoport akciója. Az elnök úr mondását azóta több helyütt kőbe vésték: »The games must go on!« (A játékoknak folytatódniuk kell.)(...)

Végezetül: Amennyiben az eddig elővezetett érvek Riefenstahl asszony védelmében gyenge lábon állnának, ne feledkezzünk meg arról, hogy például Luther is harcos antiszemita volt, ráadásul erősen támogatta a boszorkányégetést. Tolsztoj gyakran fejezte ki mélységes ellenérzéseit a zsidósággal szemben, Dosztojevszkijről nem is szólva. Róluk hogyan vélekedjünk? Az alkotót, a zsenit értékeljük bennük, ne a bűneiket! Ha pedig az előzőkben attól óvtam mindannyiunkat, hogy a fürdővízzel együtt kiöntsük a gyereket, akkor magam is az ördög ügyvédje lettem. Enyhe ítéletet kérek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valami nem kerek itt :) Az ember feletti ember, az übermensch fogalmát Nietzsche, a német filozófus zseni, a nácizmus egyik ideológiai megalapozója vezette be a köztudatba.
A te cinikus szóhasználatod tipikus manifesztációja annak a jelenségnek, amely a vidéki magyarország sárban tocsogó provincializmusát jellemzi.
"Csak az az ember antiszemita, aki a KELLETÉNÉL is jobban utálja a büdös zsidókat"
"Nekem semmi bajom a fajtájukkal, csak tudják, hol a helyük! És ne tartsák magukat különbnek mindenki másnál!"
Ennek a joviális, böfögő mentalitásnak a képviselői az elsők aztán, hogy a társadalmi felfordulások idején kifosszák a szatócs kisboltját, leszámoljanak üzleti konkurenseikkel, feljelentsék, rendőrkézre adják az üldözötteket és elégedetten mosolyogjanak a marhavagon ajtaját leplombáló kakastollasokra.
Aztán, a következményeket látva a jobbérzésűek még orruk alatt elmorogják, hogy a "németek azért" sok csúnya dolgot is csináltak... (de azt a zsidók mind maguknak köszönhetik!)
Egy-két generáció múltán persze már "kétségek merülnek fel", Auschwitzról is lehet terjeszteni, hogy az a háború alatt felépült "patyomkinfalu" volt, hiszen népirtás nem is történt. Pedig az a kéz fogta a maschinegewehrt, mikor a II.hadsereg elgyötört magyar bakáit kellett "lebeszélni" a gyáva visszavonulásról, mint amelyik az árokba lőtte Radnótit is.
Ennyit erről, ennyit rólatok. Ja, tudom, szarnak, kárnak, bűnnek sosincsen gazdája!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés