A NAT elleni tiltakozásról ír a Nouvel Observateur

2012. június 27. 9:59
A Le Nouvel Observateur online felülete beszámolt arról, hogy zsidó szervezetek tiltakoztak amiatt, hogy antiszemita írók is bekerültek a Nemzeti alaptantervbe – áll a Médianéző összefoglalójában.

A Le Nouvel Observateur online felülete beszámolt arról, hogy zsidó szervezetek tiltakoztak amiatt, hogy antiszemita írók – Wass Albert, Nyirő József, Sinka István és Szabó Dezső – is bekerültek a Nemzeti alaptantervbe. A cikk idézett a Mazsihisz oldalán közzétett dokumentumból, melyben annak írói elképesztőnek nevezték, hogy Kertész Imre, az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas műveit nem a magyar irodalmi részben tárgyalja a Nemzeti alaptanterv, hanem egy különálló pontban, amely az irodalmi díjakról szól, ily módon kivetve őt a magyar irodalomtörténetből.

A cikk megemlítette, hogy Nyirő József újratemetése feszültséget okozott Izrael és Magyarország közt, és Elie Wiesel is emiatt küldte vissza a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét. A lap megemlítette, hogy a Nyirő József újratemetésén való részvétele miatt Kövér László már nem meghívottja a Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából júliusban rendezendő izraeli megemlékezésnek, helyette Áder János vesz részt az eseményen – áll a Médianéző összefoglalójában.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én pedig határozottan tiltakozom az ellen, hogy a pesti zsidó szervezetek pontosan úgy viselkednek, mint a megszálló román hatóságok Erdélyben. Az erdélyi magyarság mellett kiálló írókat szeretnék kitörölni a köztudatból, hol antiszemitizmusra, hol Horthy-fasizmusra, hol nácizmusra hivatkozva.
Az antiszemitizmus keresztény szempontból bűn, azonban egy liberális országban nincs tiltva, ahogy például nem tilos utálni az oroszokat vagy az amerikaiakat. Vagy ahogy például a zsidók utálják a németeket.
Ezért azonban követelni azt, hogy az oktatásból töröljék ki a határon túli magyarok mellett kiálló magyar, székely írókat: ezt a románok próbálták megengedni maguknak, nem sikerült azonban nekik sem. A pesti zsidó szervezetek azonban ne próbálják megengedni maguknak, mert ez egyszerűen nemzetárulás- kicsi politikai haszonért.

Kertész Imre nem tartotta magát magyar írónak, neki Magyarország semmit jelentett. Akkor most milyen íróként vegyék bele - ha már belevették - a NAT-be?

A Sorstalanságról pedig csak annyit, hogy olvashatatlan. Nem a témája miatt, Kertész átélte azt, amit leírt, hanem a stílusa, nyelvezete miatt. Kurzuslovagként kapott érte Kertész Nobel díjat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés