Lemondott Réthelyi Miklós

2012. május 3. 12:59
Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök. A távozó miniszter úgy látja: a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván.

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Frissítés:

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán benyújtott lemondást elfogadta – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. A miniszterelnök válaszlevelében köszönetet mondott azért a nagyszerű munkáért, amit Réthelyi Miklós az elmúlt két évben a magyar kormány tagjaként végzett.

„A Nemzeti Együttműködés Kormányának minisztereként a kormány megalakulása óta minden erőmmel, gondolatommal és cselekedetemmel szolgáltam a kormány célkitűzéseit azon minisztérium vezetőjeként, amely Miniszterelnök úr szavait idézve a kormány szinte felének működését jelenti” – olvasható Réthelyi Miklós levelében. A távozó miniszter úgy látja: a rábízott feladatot munkatársaival megvalósította, de – mint írta – a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván.  

A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljutatott levelében az olvasható: egy ilyen tárca példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban, működésének kigondolása viták és egyeztetések eredménye. Kitért ugyanakkor arra, hogy az ágazatokat vezető államtitkárok nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat. „Az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények sorsának alakulása váratlanul érte a minisztériumot, de a központi közigazgatás és az ágazatok vezetői rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, hogy ezt az ágazatonként is eltérő követelményeket jelentő feladatot is eredményesen tudják megoldani” – írta.

Úgy fogalmazott, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kétéves működése alatt bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának gondolata helyes volt. Szerinte az elmúlt két év azt is bebizonyította, hogy a kialakított, több területet összefogó működési rend bevált a gyakorlatban. Mint írta, nyugodtabb idők eljöttével, a minisztérium alkalmas lesz olyan összetett feladatok komplex kezelésére, mint az egészségmegőrzés, a kábítószer-használat elleni fellépés, a család mint alapérték.

A miniszterelnök válaszlevelében azt közölte: nyilvánvaló, hogy „a 2010-es parlamenti forradalom” a legtöbb átalakítást, újszerű gondolkodást, kreatív logikát és vezetői bölcsességet igénylő területeit Réthelyi Miklós minisztériumában sorolták be. „A magyar társadalom szellemi, kulturális, értékrendbeli reformjai erősen kötődnek az Ön kétéves miniszterségéhez” – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormánytagot nem tudta rábírni a kormányalakításkor kötött, két évre szóló megállapodásuk meghosszabbítására.

Frissítés:

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Balog Zoltán a miniszteri jelölését, a megbízatást elvállalta, és mint az MTI-vel közölte, a feladatot a legjobb tudása szerint fogja ellátni. Terveiről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván beszámolni – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Balog Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a Szijjártó Péter azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek, és nyilvánosságra kell kerülniük.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig épp megvizsgálták volna az érettségije eredetiségét.

"Kazahsztán fővárosában, Asztanában"

Nem Alma-Ata a fovaros? Vagy mar azt is atneveztek?

Válaszok:
Csigorin | 2012. május 3. 13:31

mea culpa. Tenyleg Asztana a fovaros, nem atneveztek hanem athelyeztek 1997-ben Celinogradba, amit atneveztek Asztanara.

annak en is tudnek orulni ha Matolcsy helyett odaraknak Jarait vagy Vargat. De gondolom oket Simor helyere tartogatjak.
Viktor valoszinuleg taktikai okokbol meg nem fedte fel a kartyakat hogy melyikuket szanja Simor 9 honap mulva meguresedo szekebe.
De jo esely van ra hogy meg nehany durvabb amokfutast Matolcsyval vegigcsinaltatnak, aztan 9 honap mulva cserelik.
A forint meg egybol felmegy 265 korulre a mostani 283rol :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés