Gyurcsány: A jobboldal lophatta el a szakdolgozatot

2012. május 1. 14:25
Képtelen vádnak nevezte Gyurcsány Ferenc május elsejei beszédében, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott volna be 1984-ben a pécsi tanárképző főiskolán. „Bizonyítsák be! (...) Ki fogom perelni őket a vagyonukból, mert nincs annyi vagyonuk, amennyit ér az én tisztességem” - fogalmazott.
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja budapesti, városligeti majálisán azt mondta, tiszta a lelkiismerete, és nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált. „Bizonyítsák be! (...) Ki fogom perelni őket a vagyonukból, mert nincs annyi vagyonuk, amennyit ér az én tisztességem” - jelentette ki.
 
A volt miniszterelnök arra utalt, hogy a jobboldal érdekében állhatott ellopni szakdolgozatát és sógora diplomamunkáját is az egyetemről, megnehezítendő, hogy cáfolni tudja a vele szemben felhozott vádakat. Ha a két dokumentum megegyezne, nem ellopni, csupán bemutatni kellett volna őket - magyarázta, megkérdőjelezve a Hír Tv által ismertetett dokumentumok hitelességét.
 
Megemlítette, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatási igazgatója fideszes önkormányzati képviselő, és furcsának nevezte, hogy az intézmény nem tesz feljelentést a diplomamunkák eltűnése miatt, így ez ráhárul. Mint mondta, különös, hogy a több tízezer szakdolgozat közül épp ez a két - különböző helyen tárolt - dokumentum hiányzik. Szerinte az ügy egésze azt bizonyítja, hogy a kabinet - amelyet gazemberkormánynak nevezett - le akar számolni mindenkivel, aki felveszi a küzdelmet ellene, így politikai értelemben őt is „meg akarják ölni”.
 
A volt kormányfő több tucatnyi újságíró, fotós és operatőr gyűrűjében érkezett a Közlekedési Múzeum közelében felállított színpadhoz; közönsége „Hajrá, Feri!” és „Veled vagyunk, Feri!” kiáltásokkal fogadta. A plágiumügyet kirobbantó Hír Tv említését minden esetben füttyszó kísérte. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a televízió nem először vesz részt baloldali politikusokkal szembeni „konstrukciógyártásban”, és közölte, hogy Veres János korábbi pénzügyminiszter nemrégiben pert nyert a csatorna ellen, amiért az a lejáratását tervezte.
 
Kitért arra, hogy a Pécsi Újság már Schmitt Pál lemondásának estéjén azzal állt elő, hogy nem írt szakdolgozatot, illetve hogy hat év különbséggel megszerzett diplomáihoz ugyanazt adta be, majd amikor bebizonyosodott, hogy ez hazugság, a sajtó hetekig próbálta kideríteni, hogy birtokában vannak-e a szakdolgozatai. Amikor kiderült, hogy nincsenek, „elővesznek a sublótból egy senki által korábban nem látott, nem hivatalos, nem lepecsételt, nem iktatott dolgozatot, és azt mondják, az oldalszámai megegyeznek azzal, ami az én bírálatomban van” - fogalmazott, megjegyezve, a bemutatott dokumentum „ad absurdum” az ő dolgozatának része is lehet. A volt kormányfő bő húszperces beszéde után azonnal autóba ült, és elhajtott. Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint az ügyben egykori rokonai, a Rozs család tagjai is hazudnak-e, távozóban igennel válaszolt.
 
A Hír Tv Célpont című műsorában pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi - a politikus első feleségének bátyja - is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír Tv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.
 
A Hír Tv vasárnap este újabb riportfilmet szentelt az ügynek, abban már azt állítva: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút. Mint elhangzott, több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek a Rozs Szabolcs munkájában fellelhető hiányosságokkal. A televízió riporterei Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva úgy látták, az olyan, mintha Gyurcsány sógora, Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna.
 
A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani. A Pécsi Újság azután, hogy Schmitt Pál a plágiumügye miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről, egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint az 1980-as években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.
 
A volt kormányfő erre reagálva a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket. Ezekből az derült ki, hogy a tanárképző főiskolán jó minősítést kapott szakdolgozatára. Gyurcsány Ferenc 1990-ben a pécsi közgazdasági karon A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott. Ez utóbbit a PTE április 11-ei közlése szerint 1996-ban leselejtezték.
 
Gyurcsány Ferenc április közepén tudatta, hogy bár kereste, sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg. Hozzátette, az egyetem közleményeivel megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát.

Összesen 201 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem lepnek meg a fejlemények, Gyurcsány eleve nem is lett volna Gyurcsány, ha nem lett volna mértéktelenül gátlástalan, narcisztikus pszichopata.

Azután ment le az első célpont adás az ügyről miután kiderült, hogy Gyurcsány példánya nincs meg.

El vagyok képedve - finoman szólva. Azt hittem, nincs már lejjebb, bebújik a vackába vinnyogva, de nem.

Megkapja majd a jutalmát a szolgálataiért.

A pereléssel kapcsolatban lehet, hogy igaza lesz. Most van vége nekünk is egy GYF közelében levő valakinek a rokonával egy perünk. Az elején a bíró még úgy tett mintha meg akarna hallgatni. Küldtük a bizonyítékot persze volt közokirat hamisítás, hatóságok félrevezetése, a végén a bíró amit mi küldtünk indoklás nélkül nem vette figyelembe, de az amit a szocika hazudott össze és mi papíron keményen kimutattuk, hogy hazudik azt figyelembe vette és közölte, hogy neki azt lehet. Hogy miért, hát arra nem volt válasz, de tudjuk, hogy egy bizonyos cégnél a jogi vezető, amelyik az ügyben érintett és a bíró ismerik egymást. Ennél a cégnél természetesen egy kis hamisítás azért, hogy a kedves szocink elkerülje a bírságot bőven belefér. Hát ez ma az igazságszolgalás. Na mi felbelezünk, de már most tudom, hogy nincs esélyünk. Lehet, hogy a bírót kellene perelni?

Gyurcsány úgy tapasztalta, híveinek mindent be lehet adni - ha a Fidesz ellopta volna a dolgozatát, azt azonnal bemutatja,és a sógoréval azonnal összehasonlítja,és ahogy a meglévő bírálatokból is kitűnik, hogy a hibák azonosak mind a kettőbe, a címben a borászat is szerepel, de az csak a sógoréban van benne - a dolgozatot ellopni Gyurcsánynak volt az érdeke, de bemutatni meg az ellenfeleinek volna fölöttébb hasznos.
Ám a baloldal se teljesen hülye, csak a mi kutyánk kölkének minden el van nézve.

Ha egyértelműen kiderül, hogy GYF teljes egészében lenyúlta a sógorkája munkáját, akkor távoznia kell a közéletből.. bár már jóval korábban kellett volna..visszavonul, főzőcskézik, és Gréczyvel emlegeti a dicső éveket..

mert neki nem elég a csendes üldögélés a zsákon.. neki a zsákon túli világ is kéne..

Az enyémnek meg kellett a diplomám. Eltérőek a családi szokások.

Természetesen az UFO-k voltak, csak Fleto ezt nem mondja, mert nem akar nevetségessé válni. De minimális jóindulattal rájöhetnél. Szegény Fletót ilyen rosszindulat övezi már évek óta!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés