Miért vagyok monarchista?

2012. április 23. 14:33

Szávoszt-Vass Dániel
Regnum!
A királyság a politikai és gazdasági stabilitást jelentené Magyarország számára.

„A királyság a politikai és gazdasági stabilitást jelentené Magyarország számára. Nem lehetne például évente átírni az áfatörvényt, saját képünkre formálni az Alkotmányt. Egy példával élve: jelenleg egy négyökrös szekéren ül a nemzet, a négy ökör párt a szekér négy oldalára van befogva.

Mindig az erősebbik dönti el merre vonszolódik a szekér, de nagyjából egyhelyben áll, közel a széteséshez. Király kell, azaz kocsis a bakra, aki ért az ökrök befogásához! Egy királyt nem tudnak visszafordítani a komáromi hídon a határőrök. És nem kellene négyévente újra tanulni a külföldi diplomatáknak, hogy Magyarországon éppen milyen szerencsétlent sodort a sors az ország élére. A királyság helyreállítása lenne az egyetlen módja, hogy a szélsőségek sose juthassanak hatalomra. Külföldröl vett példaként képzeljük el, hogy lehetett-e volna Hitler kancellár a Német Császárságban? Vagy lehetett-e volna Kádár János Ottó király miniszterelnöke? Persze, hogy nem.

Ha belegondolok, hogy Ottó 1930-as koronázása hogyan alakíthatta volna hazánk XX. századi történelmét, mindig elfacsarodik a szívem. Sajnos vele csak utolsó útján találkozhattam Bécsben, amikor eltemettük a XX. század legnagyobb magyar politikusát. Az ő uralkodása lett volna a lehető legjobb dolog, ami Magyarországgal az elmúlt évszázadban történhetett volna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is szívesen látnék egy magyar királyt, bár ez csak egy szép álom; tudom, hogy nincs realitása.

Persze mérhetetlen naivitás lenne azt hinni, hogy a monarchia megóvna a mai terméketlen, nem a hosszútávú célokról és valós társadalmi érdekekről/értékekről szóló politizálástól. Attól nem óv meg.

Mégis van valami vonzó a királyságban. Azt hiszem, egy most annyira hiányzó, jóindulatú tekintély lehet a nép számára - csupán ceremoniális hatalommal. Aki a frakciók felett áll, egyértelműen mindenkié, mindenféle korlátozás vagy kivételezés nélkül.

Még a legkétharmadosabb miniszterelnöknek is tisztelett kellene beszélnie vele
Nem képzelheti magát egy pártpolitikus (a "rész" képviselője) egyeduralkodónak, hiszen ott a király. A politikus hatalma - még ha csak szimbolikusan is - korlátozva van. Ez némi szerénységre késztetné őket.

Miután élethosszig a pozíciójában marad, majd utódjának adja át a trónt, erősítheti valamiféle hosszútávú stabilitás-érzést - ez szintén nagyon hiányzik most Magyarországról.

Van valami megfoghatatlan, de felemelő érzés a királyságban. Saját tapasztalat, hogy egész más érzés egy királyi palotában úgy járkálni, ahol az csupán múzeum, vagy úgy, hogy ott tényleg a mi uralkodónk lakik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában