Radnóti Sándor a kormány kultúrpolitikáját bírálta a Weltben

2012. február 17. 13:02
A Weltben Radnóti Sándor élesen bírálta kormány kultúrpolitikáját a Lukács Archívum megszűnése kapcsán. A filozófus szerint a kormány a kultúra helyett csak a futballt támogatja.

Hosszú cikkben taglalta a Lukács Archívum megszüntetésének körülményeit Radnóti Sándor a Die Welt pénteki számában. Kiemelte, hogy megszűnt az oda járó állami támogatás és hogy Magyarország a kormányváltás óta rendszeresen a címlapokra kerül. Az irodalomtörténész hozzátette, hogy a megfigyelők szerint az „autokrata” kormány a kétharmad segítségével felszámolja a hatalommegosztást, a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtó- és vallásszabadságot. A Lukács Archívum vége a bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor és „harcostársai” arra törekednek, hogy a magyar kulturális gondolkodást megtisztítsák a baloldali hagyományoktól – véli Radnóti.

Ennek alátámasztására felhozta József Attila és Károlyi Mihály szobrainak eltávolítására vonatkozó terveket és felidézte, hogy Heller Ágnessel és Vajda Mihállyal ő maga is uszítások kereszttüzébe került. Megállapította azt is, hogy a választások óta Orbán és emberei arra törekednek, hogy az államot és a gazdaságot megtisztítsák a régi elittől. Az egyik budapesti színház egy ismert „neonáci” színész kezébe került, aki az „antiszemita” Csurka István darabjait akarja játszani – emlékeztetett a német lapban Radnóti, ennek kapcsán pedig megállapította, hogy már nem becsülik meg a kultúrát. Beszámolt a kulturális támogatások megvonásától. Hozzátette, hogy pedig a 20. század során eddig minden magyar kormány támogatta a kultúrát, a Horthy-, a Rákosi-és a Kádár-korszakból is hozott fel példákat.

Radnóti Sándor megjegyezte, hogy Aczél György kultúrpolitikai manipulációja a minőség szellemét érvényesítette: ekkor alapították a Lukács Archívumot is. Az első Orbán-kormány még folytatta ezt a tradíciót, de radnóti Sándor szerint Orbán Viktor valószínűleg levonta a tanulságot, hogy nem éri meg a kultúrába befektetni, mert annak nincs politikai haszna. Megállapította, hogy a választások után nem kultúrharc kezdődött, hanem csak nem tesznek semmit az ország szellem légkörének támogatásáért. Megállapította, hogy Sólyom László leváltásával a kormány megmutatta, hogy mennyire lebecsüli az értelmiség akaratát. Említést tett az egyetemi keretszámok csökkentéséről is. Kijelentette, hogy a kulturális élet helyett inkább a labdarúgást támogatják, és „szorgosan” stadionokat építenek. Radnóti Sándor megemlítette, hogy Orbán Viktor szülővárosában futballakadémiát alapított – idézi a lap írását a Médianéző.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Istenkém, a Matolcsy kormány úgy itéli meg, hogy gyarmatnak értelmiségre semmi szüksége, túl költséges hobbiállásokat fenntartani. És milyen igaza van: _gyarmati gazdasági keretek között_, amit ezért még mindig épit pártunk és kormányunk mindez igaz is.

Persze egy gond azért adódik: ha nincs értelmiség, nincs _miből_ meriteni. A valódi -nem családi, mert a család nem arra szánja a gyereket, hogy másnak "dolgozzon"- tehát a tehetség alapú elitképzés elengedhetetlen vagy megy le a pincébe a gyarmati gazdaság hatékonysága.

Eddig a felismerésig persze nem jutott el az egybites, kicsit szűkkeblű, kicsit zsugori, kicsit rövidlátó, kicsit tehetségtelen, de midnenképp más tehetségére nagyon irigy Matolcsy kormány.

Magyarországot 93-ban megtisztitották a magyar ipartól, a külpiacaitól, és a belső piac ellenőrzésének lehetőségétől. Hogy ne legyen visszarendeződés.

Neked semmi sem elég? ;)

Jesszus. A linkre kattintva eljutsz az állásfoglalásig. Abból idézett. Alá véste saját "gondolatát", ami ennyi volt:

"1957-ben is voltak, akik megírták az ENSZ-nek, hogy vegyék le napirendről a magyar ügyet, mert nálunk minden a legnagyobb rendben van"

Szivesen segitettem ;)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés