Az EU-nak befellegzett, Orbán viszont jól csinálja

2012. január 30. 9:49

Roger Scruton
Mos Maiorum
Magyarországnak is ki kell állnia Európa elé, és határozottan ki kell jelentenie: nem ti kormányoztok minket, hanem mi kormányozzuk magunkat. Interjú.

Az Egyesült Királyság átalakulóban van, de ugyanez a helyzet az Európai Unióval. Mi lesz az EU-válság kimenetele? Hogyan lehet elkerülni a legrosszabb szcenáriót - legyen az bármi is?

Első lépésben is azt gondolom, hogy Magyarországnak is ki kell állnia Európa elé, és határozottan ki kell jelentenie: nem ti kormányoztok minket, hanem mi kormányozzuk magunkat. Természetesen tehettek ajánlásokat, nekünk pedig összhangba kell hozni saját törvényhozásunkat a EU joggal, de nem lehet egyoldalúan beavatkozni a magyar belügyekbe.

Olybá tűnik, hogy a magyar miniszterelnök pontosan ezt csinálja.

Igen, de Orbán Viktornak van egy nagy hibája: nem magyarázza el, hogy mit miért csinál. Ha elmagyarázná, akkor mindenki rádöbbenne mi is zajlik Magyarországon.

Úgy érti, hogy a magyar választóknak nem magyarázza el eléggé a döntések hátterét?

Nem csak a magyar választóknak, hanem általában senkinek. Mi is szeretnénk tudni, hogy mi is történik itt Magyarországon, hogy miért ilyen gyorsan alakítják át az országot.  A legtöbb ember ugyanis azt gondolja, hogy túl gyorsan történnek a változások, és hogy a kormány túl sok előnyt kovácsol magának a mostani erős parlamenti felhatalmazásával.

Szóval csak jobban el kellene magyaráznia saját politikáját, és akkor rendben is lenne a dolog?

Igen, különösképpen az európai politikai elitnek kellene elmagyaráznia az átalakulások okát. Persze az európai elit ellenséges a nemzeti érzület mindenféle megnyilvánulásával szemben és a nemzetállam mindenféle formájában szemben, mivel az Európai Uniót arra találták ki, hogy a nemzetállam alternatívája legyen. Ám a kísérlet megbukott, és ha az embereknek nem sikerül valamit elérniük, akkor annál inkább ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy igenis sikerre vitték az ügyüket.

És mi lesz az EU-válság kimenetele?

Remélem, hogy az Európai Uniónak befellegzett és tanúi lehetünk a nemzetállamok újjászületésének.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarázni csak annak lehet, aki fogadókész.

Ettől függetlenül egyre többen jönnek rá.

egyfelöl nagyon érdekes amiket mond ez az ember, másfelöl ha bekakkant az EU akkor itt elég sok országban nagyon rossz lesz

Az urak, ott az EU-ban, pontosan tudják, hogy miről van szó.
Magyarországot tönkre tették, ipara döntő hányadát bezárták, mezőgazdaságát ellehetetlenítették. Ezért az országban nincs termelés, ami van annak haszna nem nálunk csapódik le. Ezért a bérek 1/10-e, 1/15-e a nyugati béreknek, nem tudjuk eltartani az ellátó rendszereinket, az államot.

OV tehát az ipar legalább egy részét megpróbálja visszaállítani, a közszolgáltatókat visszaszerezni, megpróbál a mezőgazdasággal is kezdeni valamit.
Az urak ennek a folyamatnak az ellenérdekeltjei, mert a termékeink konkurenciát jelentenek. A fizetőképes kereslet nem nő, hanem csökken - hibás politikájuk miatt - tehát ha valamit előállítunk és eladjuk, az ő lehetőségeiket csökkentjük. Lényegében a már maguknak tudott tortából mi is kérünk.

Ezért támadnak, ezért próbálnak ellehetetleníteni. Az összes többi kamu hablaty.

Mit tudsz te az Ikaruszokról ?

Összehasonlítod a 70-es években gyártott járművet a vadonat új Mercédesz buszokkal ? Miből gondolod, hogy amit ebben az országban gyártorrak az mind rossz volt ?

Ráadásul miből akarsz megélni (legfőképpen országos szinten), ha itt nem gyártanak semmit ?

Valóban azt gondolod, hogy Európa nyugati fele lemond életszinvonalának feléről, hogy mások jobban élhessenek ?

Szűklátókörű vagy és álmodozol. Ha mi nem teszünk magunkért senki nem tesz értünk semmit. Ezt kell tudomásul venni.

...mármint akiket annak szántak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés