Haza, haladás

Bajnai még nem tudja, lenne-e újra kormányfő

2012. január 10. 21:28
A demokrácia leépítése nem visszafordíthatatlan folyamat, de a köztársaságot nem elég helyreállítani, biztosítani kell a pártfinanszírozás tisztaságát és a közmédia pártatlanságát is – jelentette ki Bajnai Gordon volt kormányfő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Bajnai Gordon szerint Magyarországon rossz kormányzás folyik, és ilyenkor egy volt miniszterelnöknek szólnia kell, hogy az ország veszélyben van, a szakadék szélén egyensúlyozik, és ha nem történik radikális fordulat, évtizedekre elveszíti a felemelkedés esélyét. A volt kormányfő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden azt mondta, azokat szeretné segíteni, akik képesek lehetnek megváltoztatni a jelenlegi „rossz rendszert”, és jobbat építeni helyette. Azt azonban még nem tudja, a jövőben milyen szerepben teheti ezt, így arról sem döntött, vállalná-e, hogy miniszterelnök-jelölt legyen.

Hosszú hallgatást követően szólalt meg

Az interjúban Bajnai Gordon kifejtette: a következő választások előtt az ellenzéki pártoknak, ha nem lesz köztük, amely képes lehet egyedül leváltani a Fideszt, az alkalmasak közül azt a miniszterelnök-jelöltet kell kiválasztaniuk, akinek a legnagyobb az esélye a győzelemre és a sikeres kormányzásra. Szavai szerint ma még nem tudni, hogy ki lesz ez.

Arra a kérdésre, hogy vállalná-e a jelöltséget, azt mondta: még nem hozta meg ezt a döntést. A politikus, aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezette a szocialista kormányt, elmondta: sok mindent megtenne azért, hogy Magyarország jobb hely legyen, de nem gondolja, hogy ez kizárólag az ő feladata lenne. Közölte azt is, hogy hosszú hallgatás után hétfőn publikált, az ország helyzetét átfogóan értékelő írása nem egy új párt zászlóbontásának az előkészítése.

Bajnai Gordon azt mondta: leköszönése után azért hozta létre a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, hogy lehetővé tegye a mindenkori kormányzás színvonalának javítását. Szerinte az elmúlt évtized azt bizonyította, hogy a pártok képesek választást nyerni, de nem tudják, mihez kezdjenek utána, alapítványa pedig ezen kíván változtatni szakpolitikai programokkal, amelyeket bárki felhasználhat.

Együttműködni muszáj lesz

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben is azt tartaná a legjobbnak, ha a Fidesz-kormány korrigálná eddigi hibáit. Kérdésre válaszolva ugyanakkor hozzátette, a Fideszen belüli irányváltás az eddigi tapasztalatok alapján nem tűnik valószínűnek, ezért is véli úgy, hogy a valódi esély a kormányváltás, amelyre azonban várni kell, és addig az ország még sok kárt szenvedhet el. Kitért arra, hogy a demokrácia „leépítését” nem tartja visszafordíthatatlan folyamatnak, kiemelte azonban, hogy a köztársaságot nem elég „helyreállítani”, biztosítani kell a pártfinanszírozás tisztaságát és a közmédia pártatlanságát is.

Az új választási rendszerről azt mondta, hogy jelentős, „unfair” előnyt biztosít a jelenlegi kormánypártoknak, olyat, mintha a százméteres síkfutásban valaki harminc méterrel előbbről indulna a többieknél. De - tette hozzá - emberfeletti teljesítménnyel ilyen helyzetben is nyerhet más. Ezzel kapcsolatban azt is mondta: ha a jelenlegi vagy az újonnan alakuló demokratikus ellenzéki pártok egyikének sem lesz esélye arra, hogy egyedül leváltsa a Fideszt, ez szinte kötelezővé teszi számukra az együttműködést.

Bajnai Gordon szerint Magyarország ma rosszabb helyzetben van, mint 2008-ban, a válság első hullámakor, elsősorban azért, mert kisebb az országba vetett befektetői bizalom. Ezt a kormány hibáinak tudta be, mondván, a kabinet a hatalmi törekvéseinek rendelte alá a gazdaságpolitikát. Véleménye szerint az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika valójában azt jelentette, hogy a választóknak tett tarthatatlan ígéretek betartása érdekében a kormány felélte a tartalékokat, a magánnyugdíjpénzeket, és a végtörlesztés is nagymértékben csökkentette a befektetők bizalmát.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokról úgy foglalt állást: az ország érdeke, hogy létrejöjjön a megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem dicsőség, egy országnak mindig kudarc, ha az IMF segítségére kényszerül, így volt ez 2008-ban is.

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az usa külügy rájött nem jött be az lmp kísérlet, most a soha nem leszek politikus Baynauval próbálkoznak. Nem tudom kiszámolni, h akkor ezt most itt hogy.

Milyen igaz! Különben meg igazi demokratának ott van Gyurcsány, hiszen még a párt neve is Demokratikus Koalíció. :-)

Remélem ez nem ma este derült ki számodra! :-)

Bajnainak esélyt kell adni, hogy kifusson, és hogy aztán, ahogy az lenni szokott, csúnyán megbukjon.
Amint minden alternatíva és remény elfogyott, csak akkor van lehetőség érdemi előrelépésre.
De idióta magyarja mindig csak reménykedik és aztán mindig a fasz rossz végén találja magát.
Bár, hogy cáfoljam magam, fogalmam sincs mi jön, mit kéne tenni ébredés után:S Necces.

Ne izgasd magad! Lehet próbálkozni nemzeti színű madarakkal szegfűvel, rózsabimbóval, zöld háttérrel, Kossuth címerrel(!!!) , a teknősbékáról előbb utóbb úgyis, hogy nem gazella !

jav: a teknősbékáról előbb utóbb úgyis KIDERÜL, hogy nem gazella !

Demokraták:D
Már meg sem erőlteted magad, kiváló megafon lennél.

rettegtek jobberek?

Okkal... :-)

"a jelenlegi vagy az újonnan alakuló demokratikus ellenzéki pártok"

darabolhatjatok ahogy akarjatok, mivel a ti demokraciadefiniciotok az, hogy csak ti (maszopszadesz konglomeratum) vagytok "demokratak", az nem lesz tobb 10-15%nal.

Min vannak felháborodva?
Olvastad egyáltalán Bajnai írását?
Hallgattad amit mondott?

Mi abban a felháborító?

Szó nincs arról, hogy most bajnai következne... Addig még lehet hátra vagy egy fél ciklus.

Az azonban, hogy addig mit művel még Orbán ezzel az országgal, az korántsem közömbös.

Minden egyes nap, minden hét iszonyatos pénzekbe kerül amíg ez az ámokfutó vezeti Magyarországot és utána is évekbe telik, amíg kiszellőztetjük a hagyatékát...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés