Kordont vont a Parlament köré az LMP

2011. december 23. 10:38
Megkezdődött a Lehet Más a Politika párt tüntetése a Parlament épülete előtt. A résztvevő képviselők élő láncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy a kormánypárti politikusok autójukkal a Ház parkolójába hajthassanak, és megszavazhassák az új választási törvényt, illetve „bebetonozzák az igazságtalan egykulcsos adót”, azaz „elárulják a demokráciát”.

Néhány tucat ellenzéki szimpatizáns kezdte meg péntek reggel az LMP utcai demonstrációját a Fidesz által elfogadni kívánt törvények ellen a Parlament északi és déli kapujánál. A résztvevők kormánypárti képviselők kinyomtatott fotóit tartották a magasba A3-mas lapokon, és a politikus neve, illetve pártja mellett azt írták rá „Ugye nem árulod el a demokráciát?”. A jelenlévők röplapokat is osztogattak, amelyeken arról számoltak be, hogy a parlamenti képviselők ma elárulják a demokráciát, amikor megszavazzák az új választási törvényt és bebetonozzák az igazságtalan egykulcsos adót – írja az Index.

Néhány perccel fél tíz előtt a helyszínen megjelent Karácsony Gergely, Vágó Gábor és Szabó Tímea LMP-s képviselő, hogy önmagukra láncokat tekerve, a lánc végét egy oszlophoz erősítve két további társukkal együtt élő sorompóként megakadályozzák a képviselők Parlamentbe jutását. Az Index úgy értesült, a jelen lévő rendőrök megpróbálták mindezt megakadályozni, így megragadták Vágó Gábor képviselőt is, aki leült a földre. A politikus mentelmi jogára hivatkozott.

Az élő kapuhoz később két újabb LMP-s képviselő, Szilágyi Péter és Ertsey Katalin, illetve civilek is csatlakoztak, így az északi kapu útzárja működőképesnek bizonyult. Mivel az autóikkal sorban érkező képviselőket a rendőrök a déli bejárat felé terelték, Kukorelly Endre ellenzéki politikus az éppen behajtó fideszes képviselő gépkocsijára támaszkodott, amíg társai torlaszként a földre feküdtek – számolt be Facebook oldalán a Lehet Más a Politika. A hvg.hu értesülései szerint a déli kapunál Scheiring Gábor, Jávor Benedek és Kaufer Virág láncolta össze magát.

A hvg.hu közlése szerint Kukorelly Endrével szemben szabálysértési eljárást indít a rendőrség. A képviselő kijelentette: lemond mentelmi jogáról. A portál egy szemtanú beszámolója alapján azt írta, jelenleg rendőrsorfal között lehet bejutni a parlamentbe.

Az LMP Facebook oldalán közölte, jobbikos képviselők kijelentették: karhatalommal kellene szétverni tüntetésüket. A demonstrációt támogatók azt skandálják: „demokráciát”.

Frissítés

Az Index beszámolója szerint a kecskeméti Varga László KDNP-s képviselő, református lelkész, egykori püspökhelyettes aktatáskájával fejbe vágta a kordont képező, láncaival a földön ülő Vágó Gábor LMP-s képviselőt, aki egyébként szintén kecskeméti. A lelkész ezt követően átlépett az ellenzéki politikuson.

A Lehet Más a Politika Facebook profilján olvasható beszámolók szerint a demonstrálók átmenetileg sikeresen lezárták a Ház mindkét bejáratát. Délelőtt tizenegy óra körül az ülésteremben határozatképtelenség miatt fél óra szünetet rendeltek el, amit az ellenzéki párt „az első győzelemként” értékelt. Azóta a rendőrség szétvágta a demonstrálókat összetartó láncokat, és egyenként elszállította a képviselőket, köztük Vágó Gábort, Ertsey Katalint és Szilágyi Pétert. A NOL kérdéseire, hogy milyen okból, milyen jogcímen, kinek a kezdeményezésére vitették el a tüntetőket, a Belügyminisztérium és az ORFK eddig nem adott választ.

Az LMP felszólította a tüntetés szimpatizánsait, hogy délután négy órakor jöjjenek ismét a Kossuth térre.

Frissítés: Gyurcsány Ferenc is elvitette magát a rendőrökkel: az Index tudósítása szerint Gyurcsány előbb oldalról figyelte a rendőrségi akciót, majd skandálásba kezdett, végül megpróbált ellenállni a rendőröknek. Gyurcsány azon nyomban lemondott a mentelmi jogáról, így el is vitték a rendőrök.

Kiss Brigitta

Az aktivisták is szabadok
2011. December 23. 17:59

Az LMP délutáni tüntetésének végén bejelentették, hogy a nem képviselő szimpatizánsokat is elkezdte elengedni a rendőrség. A tüntetők így végül nem is vonultak át a Gyorskocsi utcához, pedig eredetileg az volt a terv.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

A szocik is kint vannak
2011. December 23. 15:53

A hvg.hu szerint több szocialista képviselőt is kiengedtek, köztük Mesterházyt és Lendvai Ildikót. A blokád egyébként teljesen véget ért, az LMP már a szintén a Parlamentnél, délután 4 órakor kezdődő tüntetésre készül.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Schiffer 2006-hoz hasonlít
2011. December 23. 15:41

Az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselővel és aktivistáival szemben alkalmazott „rendőri erőszak 2006-ot idézi”. Schiffer András a Gyorskocsi utcai épület előtt elmondta, már csak Dorosz Dávidot nem engedték el. A politikus sérelmezte az előállítás módját, mint mondta, egyik képviselőtársát a rendőrök durván nyakon ragadták, s ok nélkül rángatni kezdték. Sérelmezte azt is, hogy az őket képviselő ügyvédeket a rendőrök egy óránál is hosszabb ideig várakoztatták. (MTI)

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Nyakó visszaszólt Kósának
2011. December 23. 15:37

A Gyorskocsi utcai fogdából telefonon nyilatkozott az MTI-nek az MSZP-s Nyakó István, akit szintén elvittek a rendőrök. A képviselő Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének a szavaira reagálva azt mondta: ha a fideszes képviselő lement volna a Parlament elé, akkor láthatta volna, hogy az akció békés és törvényes módon zajlik. Hozzátette, országgyűlési képviselőként úgy véli, az a dolga, hogy fellépjen a törvénysértések ellen. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy még 11 vagy 12 szocialista képviselőtársával együtt a II. kerületi Gyorskocsi utcai fogdában van, a rendőrök felvették már az adataikat, most ők arra várnak, hogy elengedjék őket. Az épület előtti részt mostanra már nemcsak szalaggal zárta le a rendőrség, hanem kordonokat is fölállítottak. (MTI)

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Vona: Jogos,az LMP akciója, de...
2011. December 23. 15:28

Vona Gábor szerint Gyurcsány Ferenc „lenyúlta a show-t” és a tüntetés akkor lett hiteltelen, amikor „a szemkilövető, hazudozó, nemzetáruló Gyurcsány megjelent az emberek között és eljátszotta, hogy ő most meg akarja védeni a demokráciát”. „Aki Gyurcsány Ferenc közé keveredik, azt megeszik a disznók” - üzente az LMP-nek. Leszögezte: bár a kormánypártok tevékenysége méltatlan és felháborító a „házszabály semmibe vétele, az országgyűlési működés cinikus kihasználása és a kétharmaddal való rendszeres visszaélés” miatt, és így az megmozdulásának „van helye és indoka”, de ez a demonstráció nem az ország valódi problémáival foglalkozik. Szerinte ugyanis a parlamenti működés problémái „huszadrangúak” azzal szemben, hogy az ország egyébként a csőd felé tart. Szerinte azért is hiteltelen az LMP akciója, mert „az LMP is azon pártok közé tartozott, amelyek nemzetközi gazdasági kérdésekben az ország érdekeivel szemben politizáltak és bizonyos értelemben szinte üdvözölték az IMF Magyarországra érkezését”. Az MSZP parlamentből való kivonulásával kapcsolatban elmondta: szerinte ez „emeli az Országgyűlés tekintélyét” és reméli, hogy a jövőben sem szoknak le erről.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Kósa szerint politikai paródia zajlott
2011. December 23. 15:25

Kósa Lajos szerint „Gyurcsány Ferenc galád módon elvitte az LMP elől a show-t”, az MSZP pedig „mellbedobással megpróbált a dobogó harmadik fokára feljutni”, hogy „akkor már az MSZP-t is tartóztassák le”. „Nem tudjuk, ki nyert: lehet, hogy a közönség majd aszerint is súlyoz, hogy kit milyen gyorsan tartóztattak le” - mondta, hozzáfűzve: Magyarországon bárki el tudja érni, hogy letartóztassák őt, elég, ha leül a körút közepére, és nem hajlandó onnan felállni. Kósa Lajos szerint politikai paródia zajlott - ami várhatóan nem ér véget péntek délután - tartalmi üzenet nélkül. „Politikai ösztönei azt súgják” - folytatta -, hogy „lesz ebből még minden, ami lehet, emberi jogok, Strasbourg stb.” Megjegyezte, amikor „valóban rendőri brutalitás volt” Budapest utcáin, akkor persze „nem volt a demokrácia veszélyben, hanem akkor minden rendben volt az országban”.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Kordon épül a Gyorskocsi utcában
2011. December 23. 14:56

A hvg tudósítója szerint kordont építenek a Gyorskocsi és a Kacsa utcánál, ahol várhatóan nemsokára kiengedik az MSZP-s képviselők jelentős részét.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Fogdába dugják az aktivistákat
2011. December 23. 14:54

Az Index tudósítása szerint a nem képviselő tüntetőket a kötelező orvosi vizsgálat után elviszik a fogdába.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Gyucsányék szabadlábon
2011. December 23. 13:58

Kiengedték a Gyorskocsi utcai fogdából Gyurcsány Ferencet és az LMP-s képviselőket.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Szocikat is elvittek a rendőrök
2011. December 23. 13:27

Több szocialista politikust, köztük Mesterházy Attila pártelnököt és elődjét, Lendvai Ildikót is előállították a rendőrök az LMP pénteki demonstrációján, miután az MSZP frakció több tagja megpróbálta megakadályozni a tüntetők elszállítását. A szocialista képviselőket rendőrautók vitték el a helyszínről. (MTI)

Kiss Brigitta

Összesen 656 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem nincs semmi bajom a látványos politikai akciókkal, de ezt egy kicsit soknak érzem egy kis párttól egymagában, más társadalmi szervezetek nélkül....

:D majd tesznek róla hogy legyen, efelől nincs kétségem.

A demokracia rabszolgai vagyunk.

Barki mindenfele magyarazat nelkul elsokent tud felkialtani, hogy a masik a demokracia ellen tesz valamit, az automatikusan halalra itelte a masikat es a tomeg vele minden korulmenyek kozott egyetert.

A masiknak magyarazkodnia kell es kulonben sem fogjak, ot a gonosz es minden megvetest kierdemeletet meghallgatni.

Most komolyan, meddig jatszuk meg el ezt a komediat? Demokracia mar ott sincs, ahol azt kitalaltak.

A Barosso ultimatuma az nem volt a belugyekbe valo beavatkozas. Ha ez a demokracia, akkor rosszul forditottak le a gorogoket.

Remélem vki eldugja a kulcsokat és kezdődhet a játék.
Fűrész 9.
http://www.youtube.com/watch?v..

Koszi, ez a szoveg nagyon jo volt.

Már csak fakabátok vannak:( Vége a bulinak.

Marmint az extrem-sport.

A Fidesz sorozatos baklövéseket követ el, ezt meglehetett volna úgyis oldani, hogy ebből az lmp feat. Gyurcsány jöjjön ki rosszul.
Még csak a felénél tartunk a kormányzásnak, de már most úgy nézz ki számomra hogy vége. Itt már bármit csinálnak az szar, és nem feltétlenül a szándék tárgyától függően, hanem a kommunikáció miatt.
A Fideszt nem a felkészületlensége és a hozzá nem értése viszi majd sírba. Hanem a csapnivaló reagálása és azok kommunikálása egyes történésekre.
Egyszerűen minden lépésükből üvölt a pökhendiség, a gőg, egy dilettáns banda.
Pedig én szeretem volna, ha sikerül, komolyan, de így, esélytelen.

Nyugi, 89-ben rendszert váltottunk, 94-ben megszavaztuk az mszp-t.
Ki, ha mi nem? YES, WE CAN!
Még van hátra 2 év, de már lényegében a kormány ezer sebből vérzik. Vagy idő előtt lemondatják és külföldi lobbival egy "szakértő" kormány veszi át a helyét, vagy kitart 2014-ig, de ott megbukik.
Ebből itt nem lesz 8 év.

Már szinte naponta jönnek a baklövések. Semmi taktikai érzékük, a politika pedig ez maga, taktika, mesterkedés. A Fidesz ebből a tárgyból megbukott - csúszó tárgy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés