Pogánynak tartanak

2011. december 20. 12:52

Szörényi Levente
Heti Válasz
Ha egyszerre támadnak „főtáltosok”, „pilishercegek” meg szoclib észosztók, akkor nagyjából jó úton járhatok, nem? Interjú.

Pápai Lajos győri megyéspüspök egyenesen keresztényellenesnek nevezte az ön nyilatkozatait, melyek szerinte »a pogány hitvilágot népszerűsítik«.

Csupán azért, mert úgy vélem: a magyar meg nem értés István királlyal kezdődött. Erről szól a mára klasszikussá vált István, a király. Pedig nem tehet senki közülünk arról, hogy István megölette Koppányt, és birtokait az idegen földről jött lovagok és papok kapták meg. Sértő szavak helyett a püspök úrnak inkább megfontolásra ajánlok két gondolatot. Az egyik: a magyar társadalom három alaptípusa közül az istváni táborból mindig csak az idegenszívű tábor felé volt lehetséges az átjárás, a koppányi magyarok felé nem. A másik: miközben mifelénk egyre jobban szorul vissza a kereszténység, Közép- és Dél-Amerikában rohamosan nő a népszerűsége. Csakhogy az ottani bennszülötteknek bizonyos helyzetekben megengedik, hogy ősvallásuk elemeivel ötvözzék a katolicizmust, nálunk pedig még az írmagját is kiirtották az ősmagyar hiedelemvilágnak.

Őstörténeti szenvedélyén régi szerzőtársa, Bródy János is köszörülte már a nyelvét, mondván: »Szörényi Levente is mennyországba kerül, de egy másikba, az ősmagyarok végtelen vadászmezőire, esetleg vissza a Szíriuszra.«

Bródytól megkaptam már azt is, hogy alig leplezett rasszista vagyok. Vagy öt éve egy megbeszélésen Hiller István akkori kultuszminiszter, félreértésből adódó sértettségében odaszólt nekünk, hogy »maguk nem érdemelnek semmit, mert antiszemiták«. Mellettem ült Rosta Mari sógornőm és menedzserem, aki – Hiller balszerencséjére – tökéletesen megfelel a háláchá származási kritériumainak. Ő visszakérdezett: »Én is antiszemita vagyok?« Én felálltam és eljöttem, nem vártam meg a választ. Mára megtanultam ezeket a vádakat higgadtan kezelni. Nem ijedek meg tőlük, de nem is akarom túlkompenzálni őket. Bródy egyébként mostanában már más húrokat penget; néhány hete úgy nyilatkozott: fájt neki, hogy a politika egyre többször állított minket szembe egymással. Azt hittem, eldobom az újságot. A politikát teszi felelőssé az a Bródy, aki ki se lát a politikából! Hát nem Pető Iván kényszerítette, hogy szamárságokkal provokáljon a médiában! Mindegy, legalább már nem ott tartunk, mint húsz éve, amikor »rossz társaságba keveredtem«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A politikát teszi felelőssé az a Bródy, aki ki se lát a politikából! Hát nem Pető Iván kényszerítette, hogy szamárságokkal provokáljon a médiában! "

Na tessék! Íme a magyar szellemi elit egyik "jelese" : Bródy!
Meghülyült? Zsarolják? Vagy jobban fizet, mint a szövegírás?

Az, hogy te utálod Bródyt, az a magánügyed. (Én se vagyok érte oda.) De a cikkben sokkal fontosabb az első pont, ami Szörényi és az egyház (nem a hit!) kapcsolatát jellemzi.
Azt kell mondjam, hogy Levente higgadtan fejtette ki álláspontját, amit érdemes megfontolni még akkor ios, ha valaki nem feltétlen ért vele egyet.

Bródy a hajdani, hírhedt "Sanzonbizottság" elfogadási-betiltási gyakorlatán szocializálódott. Mesterien megtanult kétértelmű, "duplafenekű", tetszés szerint értelmezhető szövegeket írni. Az István, a király sikere 60%-ban ezért az övé, hiszen a büdös életben nem adhatták volna elő, ha nem "angolnázik" ilyen ügyesen az aczéli cenzúra útvesztőiben.
Ha később születik, akkor ma biztosan simanyelvű sztárügyvéd, vagy Fidesz képviselő lenne :)

Én azért nem mennék el amellett hogy a nyugati kereszténység felvétele nagyban hozzájárult a fennmaradásunkhoz.

ami meg van az meg rossz szájízt okoz

meg azoké, akik kisajátították

az Illést és a Fonográfot én sem tenném ugyanabba a súlycsoportba!

Egyébként már az Illés együttesen belül is megvolt a Bródy/Koncz Zsuzsa frakció.
Lajos Konczról mint "Zsuzsa művésznő" beszélt.

De azért ne menjünk már el Pető Iván mellett!
Szörényi szerint Bródy Pető csicskája volt.
Nem tiltakozott sem Pető, sem Bródy.

Levente mindig a gyengém volt. Róla elmondhatom "helyettem írta amit írt", az ő zenéje áll a legközelebb a szivemhez. A zenei anyanyelvünkön szólt.
Azután miért ne foglalkozhatna az ősmagyarsággal ?
Bródy nagyszerű szövegíró. Ő is sok zsidó vagy félzsidó származású emberhez hasonlóan nem tudott nemet mondani, amikor a szadeszesek hívták (sosem értettem: félnek a kirekesztéstől - bizony ők tudnak igazán kirekeszteni - vagy anyagi előnyök játszottak... ki tudja). A ékverés a páros közé célzatos volt, az ikon párost fel kellett bomlasztani.
Valószínűleg minyájan vesztettünk emiatt .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés