Megállapodtak a devizahitelesekről

2011. december 15. 18:04
A kormány megállapodott a Bankszövetséggel a devizahitelesek megsegítésére kialakított új csomagról is. 180 forintos frankárfolyam fölött a kormány és a bankok átvállalják a kamatterheket, a tőkerész pedig egy gyűjtőszámlán halmozódhat egészen 2016-ig. Azoknak, akik 90 napon túli késedelemben vannak, teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítenek – írja az Index.

Azok a devizahitelesek, akiknek nincs 90 napnál régebb óta halmozódó tartozásuk kérhetik az új árfolyamrögzítést. A bankok és a kormány a 180 forinton rögzített frank és a 250 forinton rögzített euróárfolyam fölött részben átvállalja az adósok terheit. A rögzített és a piaci ár közötti különbözet egy gyűjtőszámlán halmozódik 2016 végéig. A gyűjtőszámla-egyenleg kamatait a költségvetés és a bank fele-fele részben fizeti, tehát az nem duzzasztja majd a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást.

A bankok a gyűjtőszámla-kamatokat frankhitel esetén maximum 270 forintos árfolyamig fizetik, euróhitelnél pedig 340 forintig vállalják a terhet. A plafon fölötti már száz százalékban a költségvetés fizeti majd a kamatokat, a bankok itt már mentességet kapnak. Matolcsy György szerint a lépés a havi törlesztő és kamatterhet 30-35 százalékkal csökkenti azoknak az ügyfeleknek, akik belépnek az új árfolyamrögzítésbe. A teljes csomag előbbinek 600, utóbbinak 300 milliárd forintos terhet jelent öt év alatt, de ennyi teher lekerül a devizahitelesek válláról – jelentette be ma Matolcsy György. 6500 milliárd forint körül devizahitel-állományól van szó, ez a GDP több mint egyötöde – írja a VG.hu.

Azoknak, akik 90 napon túli késedelemben vannak, teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítenek. A forintosítás mellé kamattámogatás is járna az adósoknak. Ez 5 évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam (ÁKKH) 50 százaléka, a második évben 45, a harmadik évben 40, a negyedik évben 35, míg az ötödik évben 30 százaléka. A kamattámogatásban részesülő hiteladósok hitelét a bank átütemezheti úgy, hogy az igénybevételétől számított 5 évig a hiteladós csak a hitel kamatát törleszti.

A Portfolio arról is beszámol: jövő év elején növekedési paktumot kötnek a kkv-k, az ottonteremtők és az EU-s pályázatokban részt vevők hitelkeresletének kielégítésére. A hazai bankok erősödéssel reagáltak a hírre.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az itt kakkulok biztosan anélkül ítélnek, hogy olvasták volna a megállapodást Több helyen is fennvan a magyar és angol változat is pl az mno honlapon.

Kérném a fröcsögő "szociálisan érzékeny" olvtársakat, hogy tanulányzzák.

Mellesleg gratulálok Matolcsynak és Rogánnak akik a háttérben már folyamatosan dolgoznak és utobbi ídőben a bankszövetség elnőki váltás után már érdemben is lezárták ezt az ügyet, ami közel egy millió ember család exisztenciális romlását hozta.

Megjegyzem, hogy a kormány megtehette volna, hogy nem tesz semmit, mivel magánszerződésekről van szó, de mivel attól kormány a kormány, hog olyan ügyekben ahol a társadalom nagyrészét érinti, és mint gondos gazda fellelőséget vállal az ország ügyeiért akkor kötelessége fellvállalni, mivel itt már nem csak az adosókról van szó, hanem az ország pénzügyi és gazdasági helyzetéről is.

Hiába a kormányzás a politika müvészete, amit hál istennek Orbán a pályafutása alatt akadémiai szintre emelt és sajátjaként kezeli minden görcsös erőlkedés nélkül.

Van egy olyan érzésem, hogy Matolcsy össztűz alá vételének a mélyben az is benne volt, hogy ez az egyéve folytatott húza-vona a bankokkal és a pénzvilággal ne tudjon léttrejőnni.

Igen, de europaiként és nem provinciális szemmel nézem a történéseket, hanem tágabb dimenzióban. Figyelem, hogy máshol más kormányok és politikusok milyen megoldásokat hoznak bizonyos eseteknél. Hogyan viselkednek, mint aki a hazája érdekét védi és csak a szükséges komromisszumokat köt, de ügyel, hogy hazája társadalmának a szempontjai a zsinorelv, vagy esetleg konfliktusokat csak szük csoport vagy saját hatami ambiciója érdekében vállal fel, s ennek elérésekor képes saját országa érdekét sutba dobni.

2004 óta figyelem az unióban történteket különös tekintettel a csucsokat, valamint a minisztereket, hogy milyen témában hogyan viselkedtek.

Hidd el, hogy az eu országok vezetői és kormányfői között nem a silányabika közé tartozik sem politikailag, sem intelektuálisan.

Az, hogy itthon milyen képet proáltak és probálnak róla bizonyos körök elhitettni, mára már nem sokat zavar, mivel egyre kevesebb ember veszi be a karaktergyilkossággal felérő támadásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés