Tálibok Pannóniában

2011. december 5. 10:37

Vásárhelyi Mária
ÉS
Ennél is rémisztőbb az önmagát a fiatal konzervatív jobboldallal azonosító Mandiner blog álneves szerzőjének ostoba, pökhendi, mélységes műveletlenségről tanúbizonyságot tévő, cinikus írása.

„A Kossuth tér 1944-es arculatának rekonstrukciója, József Attila és Károlyi Mihály szobrának eltávolítása hadüzenet a köztársaságnak és a nemzeti kultúrának! Károlyit felelőssé tenni Trianonért nem egyszerű történelemhamisítás, hanem politikai aljasság! Őt azért gyűlölik a hatalom mai birtokosai, mert olyan önzetlen hazafiságból mutatott példát, amelynek a kapzsi és harácsoló jobboldali politikai elit mindig is híján volt. Az arisztokrata Károlyi konzervatív politikusként indult, ám szembesülve a félfeudális viszonyok között sínylődő, a végsőkig kizsákmányolt nép nyomorával, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek jogfosztott helyzetével és a magyar szupremáció elvének fenntarthatatlanságával, földosztást, általános választójogot és az itt élő nemzetiségek egyenlőségét követelte. És saját földbirtokainak felosztásával járt elöl jó példával. Jobboldali, konzervatív arisztokratából lett a magyar baloldali-liberális progresszió szimbolikus alakja. Ezzel érdemelte ki a jobboldal szűnni nem akaró heves gyűlöletét. Amilyen szívszorító a Köztársaság teret körbejárva látni a táblákon áthúzott köztársaság szót, ugyanolyan fájdalmas a nagyszerű Károlyi-szobor sötétbe borulása.

A József Attila-szobor eltávolításának ötlete a hatalomtól megrészegült, műveletlen és tudatlan kormánypárti elit tobzódása, ékes bizonyítéka annak, hogy a nemzeti kultúra semmit nem jelent számukra. A jobboldali sajtó József Attila-ellenes kirohanásai ugyancsak a húszas-harmincas évek ócska, primitív, kultúraellenes »táborokba gyűlt bitangjainak« hangját idézik. Az immár óvodákban és bölcsődékben is előfizetett, nagytőkés által pénzelt, szélsőjobboldali Magyar Hírlap publicistája szerint a »proletárköltő felnőtt korában nem nyomorgott (...) nagytőkések pénzelték (...) könnyelműen szórta a pénzt«. Ennél is rémisztőbb az önmagát a fiatal konzervatív jobboldallal azonosító Mandiner blog - szokás szerint álnév alatt megjelenő - szerzőjének ostoba, pökhendi, mélységes műveletlenségről tanúbizonyságot tévő, cinikus írása »az életét végigrinyáló« »16-17 éves pattanásos nagykamaszok kedvenceként« aposztrofált költőről. És József Attila még olcsón megússza, ahhoz a szitokáradathoz képest, amellyel a jobboldali sajtó Ady Endrét halmozza el, aki József Attilánál is kíméletlenebb kritikusa volt a korabeli jobboldal »úrnak, magyarnak egyként rongy« mentalitásának.

A kormánypártok köré gyűlt politikai és kulturális elit ma éppen úgy sajátítja ki és koptatja el a nemzet és haza fogalmát, ahogyan az elmúlt évszázadban szellemi elődeik tették. Ugyanez történt 1998 és 2002 között a polgár fogalmával, jóllehet kevés dolog áll távolabb tőlük, mint a polgári mentalitás, és kevesebben ártottak többet a magyar tudománynak és kultúrának, mint a most regnáló hatalom. Miközben nemzetről, hazáról, hagyományról papolnak, jól láthatóan éppen számukra nem jelentenek semmit e fogalmak, eszközök csupán diktatórikus uralmi céljaik eléréséhez. A magyar baloldal és a liberálisok hosszú időre jóvátehetetlen bűne pedig, hogy évszázada hagyják magukat kirekeszteni a nemzetből és a hazából. Szellemi restségből, gyávaságból vagy valamiféle meghatározhatatlan gyökerű bűntudatból leszegett fejjel tűrik, hogy elvitassák tőlük magyarságukat, a haza és a nemzet iránti elkötelezettségüket. Ez a megosztó, gyűlölködő, kirekesztő politika vezette a XX. század legszörnyűbb tragédiáiba az országot, és ez tartja össze az orbánista jobboldalt ma is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 178 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mrs. Kertész! Levegőt nem kaptam olvasása közben.

Na jó, amit Károlyiról ír, az valóban nem érdemel egy szót sem, ha József Attiláról leírták a Mandin az idézett ökörséget, az viszont tényleg gáz. Ettől függetlenül nem sok József Attilát cikiző jobbos cikket olvastam, annál több olyat, ami védelmébe vette a költészetét, és tiltakozott a balos kisajátítás ellen.

Az is biztos, hogy a Parlament előtt nem mint költőt, hanem mint politikust dicsőíti a szobra, márpedig én őt, mint költőt szeretem. Politikai irányváltásai nem jelentenek maradandó értéket, talán az egy "fasiszta kommunizmus" bon mot-otkivéve.

Magyar baloldali liberális progresszió kontra műveletlen, tudatlan, hatalomtól megrészegült jobboldali elit - ha ez igaz lenne, már-már sajnálnám szegény Vásárhelyiéket - tahók között egy-egy európai.

Inkább hatalomért síró-rívó balliber elitet látok; nem kicsit, nagyon fáj nekik a búcsú a húsos fazekaktól, ahogy a kormányzást ők nevezni szokták. Ilyenkor. Rémlik nekik valami, dereng...

Talán túl sokat képzelnek magukról, talán túlságosan is lenéznek másokat -nem baj, higgyék csak azt, gyenge az ellenfelük -, egy kis szerénység rájuk férne. De ha nem, hát nem.
Ez az út vezetett idáig - a visszaeséshez -, ha tetszik nekik, lehet továbbmenni rajta. Csak hetykén!

Huh, de szívesen olvasnék egy újabb "ostoba, pökhendi, mélységes műveletlenségről tanúbizonyságot tevő, cinikus írást" a mandineren. Bár a cél láthatóan a megfélemlítés, eszébe se jusson senkinek a nemtálibokon nevetni. Majd ők megmondják, ki a buta, ki a rossz, ki a tálib és ki a mélyen európai.

Nagyon jó, én is oda tenném. lényeg, hogy legyen meg a hangulata.

Akkor védd meg véreddel!

Azért az "csöppet levon" Károlyi népszeretetéből, hogy a jelzáloggal terhelt birtokát kezdte felosztani az emberek között. Szóval volt némi "furfang" is a dologban...
Az pedig nem ugyanaz, hogy áthelyezik vagy eltávolítják a József Attila szobrot. Persze olyan jó mindig rettegni valamitől mostanában...

A "szitokáradatra" lennék kíváncsi, mellyel úgymond a jobboldali sajtó Adyt halmozza el. Aztán nehogy az legyen, hogy Vásárhelyi sem bontotta ki az igazság minden részletét!

Persze én nem veszek részt az akcióban, mert fáj a hátam..

http://dobray.tumblr.com/post/..
A nép nem volt végsőkig kizsákmányolt, a félfeudális jelző értelmezhetetlen, a korlátozott választójog liberális termék volt és nem konzervatív, a kisebbségeket Európa egyetlen nemzetiségi törvénye védte. Persze be lehetett volna jobban tartatni, de akkor is. Károlyi mi a frásznak osztotta fel a birtokát? Vásárhelyi Mária meg tanulja újra a történelmet.
VM szerint kirekeszti a nemzetből a baloldali személyeket, stb. Hát bocs, a baloldal mikor fogadta be Tiszát és másokat? A kirekesztősdi minimum kölcsönös. Majd ódákat zengünk Károlyiról meg Jásziról, ha VM ódákat zeng Tiszáról (ajánlom a Kommentár 2011/5-ös számát), Mindszentyről , Ravasz Lászlóról, IV. Károlyról és másokról.

Emberek itt vér fog folyni!

Túlzásba viszik a nosztalgiázást. Nem tudják, hogy előre kell nézni, magasan hordani az orrot.

A kés a te nyakadon lebeg.

Alkossuk meg a Nagy Valag szobrot. :) És tegyük Attila helyére.

Ez nem az a sztori a Mesterrel szólva, hogy "ne siránkozz, ne sziszegj minden kis szilánkhoz"?

Basszus, összedől az euró, Brüsszelben lassan betiltják az ásványvizet, nálunk föltörlik a padlót a pénzügyminiszterrel, és akkor az egyik legnépszerűbb téma, hogy jó ötlet-e odébb vinni egy szobrot 100 méterrel.

A FIDESZ részéről ez egy professzionálisan bedobott gumicsont, akik viszont ráharaptak, azok egészen pontosan a FIDESZ számításait igazolva mutatják be a közvéleménynek, hogy mennyire tanácstalanok, mennyire nincs mondanivalójuk valós kérdésekben.

A haldokló Ady Endrének volt egy őszinte mondata: "Nem ezt akartam." (1919. január)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés