Rekordméretű az államadósság

2011. október 18. 13:09
Szeptember végén a nettó államadósság elérte a 20625 milliárd forintot - írja a Ténytár. Soha nem volt ilyen magasan az államadósság mértéke. A nyugdíjvagyon államosítása csak ideiglenesen csökkentette az államadósságot. Három hónap alatt a kormány 2000 milliárd forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát.

Az MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 milliárd forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. A nyugdíjvagyon azonban csak ideiglenesen csökkentette az államadósságot, amely ma minden korábbinál magasabb szinten áll - írja a Ténytár blog.

Rajcsányi Gellért
2011. October 18. 13:39
Nem tartott sokáig a nyugdíjvagyon államosításának jótékony hatása. A cél, hogy a vagyon felhasználásával átmenetileg erősen javítsuk az alapvető mutatóinkat, és ennek segítségével beindítsuk a gazdaságot, elbukóban van. A Financial Times szerint csekély növekedésünkkel a régió lustájává válhatunk, a munkában állók száma 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, gyorsuló ütemben nő a BAR-listán lévő magánszemélyek száma - és ezek csak a mai hírek. Az egymillió új munkahely álmától már elbúcsúzhatunk, nem indult be a fogyasztás sem. Jutottunk-e valahová a forradalmi retorika által? Ortodox vagy unortodox gazdaságpolitika - juthattunk-e volna egyáltalán máshová, mint ahová most kerültünk? Talán érdemes feltenni a kérdést: melyik irányban is távolodunk egyre gyorsulva a hanyatló Nyugattól?
Válaszok:
packó | 2011-10-18 17:29:29

Összesen 188 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Javaslok a balfék magyar elitnek egy nem-ortodox gazdaságpolitikai módszert! Nevezzük ki "ellenségünk helyett" barátunknak (!) az államadóságot! Hátha akkor elmenekül tőlünk!
(Ha az Orbán-Matolcsy tandem közhírré tenné, hogy Magyarország még jobban szeretne eladósodni, minden épeszű befektető elmenekülne, így a "trend" megállna :)

Közlök egy ömteljes hírt a tistelt fórumozókkal:

Az államadósság soha nem fog csökkenni, az csakis növekedhet.

Ennek kettő oka van.
Az egyik az, hogy az állam mindenképpen, ha törik, ha szakad, fönntartja az állami pénzzabáló rendszereket, mint az állami nyugdíj, kötelező ingyenoktatás, kötelező állami eü rendszer, és természetesen az állami, önkormányzati intézmények, hivatalok garmadát, a túlméretezett rendőrséget. Ha ezekről az állam lemondana, úgy az állami hatalom befolyása az emberekre is csökkenne.

A másik ok, hogy ezeknek a rendszreknek a fenntartására a gazdaság, melyet megadóztatnak ezzel a pénzel nem rendelkezik. Úgyhogy a gazdaságba pénzt kell bevinni. A központi bank ségítségével megszaporítani, vagy hitelekkel. Mindkettő ugyanazt eredményezi. Több pénzt a gazdaságban, miközben az eladható javak, értékek mennyisége nem változik. Ez úgy hívják hogy pénzromlás, divatosabban infláció. És az infláció az oka annak, hogy a végén semmire sem futja. Úgyhod további hitelek, kölcsönök, államkötvények kibocsájtása. A kör bezárult, és a kutya egyre gyorsabban kergetheti a farkát.

A kutyának két lehetősége van. Vagy leáll, vagy folytatja a végkimerülésig.

Az én javaslatom a leállás. A farok ugyan nincs meg, de van egy nyugodt, erővel rendelkező kutya, mely energiáját hasznosabbra is fordíthatja. Csökkenteni kell a tankötelességet 5-6 évre, lefaragni az átlagon felüli nyugdíjakat, a rendőrség felét elbocsájtani, megszüntetni a kötelező eü járulékokat, és lefelezni az összes állami, önkormányzati hivatalt intézményt. Ha ez nem történik meg, előbb utóbb államcsőd, a gazdaság kimerül, az emberek elszegényednek.

Nézzünk egy kicsit távlatosan, nem egy-két évet vizsgálva!
Mit mond pl. Róna Péter?

"A fősodor közgazdász-axiómákkal és -hipotézisekkel szöges ellentétben ugyanis kivétel nélkül minden történelmileg sikeres felzárkózás a belső piacok védelmére, a gyenge árfolyamra, az olcsó hitelre és a következetesen szigorú költségvetésre épült. A magyar gazdaságpolitikát az elmúlt húsz évben mindennek az ellenkezője, a belföldi piac feladása, az erős forint és a drága hitel, továbbá a laza fiskális politika jellemezte."

Röviden: elkúrtuk! Nem most! 20 éve!
Amikor még Magyarország minden elemző szerint a legígéretesebb rendszerváltó országnak tűnt.

Igen!
Rónát (a kevesek egyikét) csak azért idéztem, mert fidesz-pártisággal igazán nem vádolható.
Az is igaz, hogy a bajok (hitelfelvétel) már a rendszerváltás előtt is jelentkeztek.
De, mégis, a rendszerváltás (birodalomváltás) kiváló alkalom lehetett volna egy ésszerű felemelkedésre. (És kiváló volt még akkor a világpolitikai, világgazdasági helyzet is.)
De, hát - lassan 30 éve - ugyanazok mondják a tutit.
Hadd idézzem ismét Róna Pétert:

"Röpke fél évszázad leforgása alatt egy erkölcsében, értékeiben és erényeiben súlyosan megtépázott, legyengült társadalmat, hazánkat másodszor szállt meg olyan elmélet, amely ab ovo kizárta az erkölcs és az erény szerepét a gazdaságpolitikából. A marxizmus–leninizmus – amelyben egy kevés marxizmus mellé egy nagy adag azzal összeegyeztethetetlen leninizmus, majd sztálinizmus került – tudományosnak hirdetett determinizmusát a neoklasszikus közgazdaságtan szintén tudományosnak minősített determinizmusa követte. A tudomány követelményeire, törvényeinek elkerülhetetlenségére való hivatkozás alapján kiszorított erkölcs hiányában mindkét áltudomány az elképesztő mértékű igazságtalanságnak, méltánytalanságnak, a korrupciónak, a kiszorításnak és a rasszizmusnak adott teret."
http://www.mno.hu/portal/81327..

Kösz!
Én kb. 2-3 éve fedeztem fel.

Nem értem. Feltesztek ide egy dátumokat nem tartalmazó grafikont a központi költségvetés nettó adósságnövekedéséről, amely önmagában teljesen alkalmatlan mindenféle közgazdasági kimutatásra. (Ez nem a GDP arányában meghatározott államadósság.) Ezek után megjelennek ilyen blogen féle megbízottak, akik teleüvöltik a Mandinert, hogy 2000 milliárd forintot elbaszott a kormány 3 hónap alatt. Ez az adat a grafikonból nyilván le nem vezethető.
Ehhez az üvöltözéshez pedig ergé adja meg az alaphangot, egy olyan vezérkommenttel, amely szakmai felkészültséget nézve nem éri el a Népszava leghülyébb írását.

A felhasznált adatok és a cikk címe egyszerűen nem ugyanaz.

Teljesen értelmetlen adat szerintem a forrás oldal nélkül, de hát én csak egy jogász vagyok, nem olyan felkészült közgazdász, mint az itteni óbégatók.

Mit tudtál hülye gyerek? Mondd már meg, hogy mennyi volt a nettó költségvetési hiány 2008. áprilisában, 2009. szeptemberében vagy 2006. október 23-án.
Fogalmad nincs róla.
Amiről hallhattál, az a GDP arányos államadósság, aminek semmi összefüggése nincs a Rajcsányi Gellért féle hülyeséggel.

Ha már úgyis "Szűz Mária országa" vagyunk, nem-e lehetne-e, hogy a Vatikán kipengesse az adósságainkat?
Addig is, míg ez bekövetkezik, Viktorék adják ki a régi, kedvenc ukázukat a KDNP frakciónak! (Térdre, imához!)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés