Magas polcon

2011. május 5. 7:30
Értik? Bartók annak ellenére a XX. század legnagyobb zeneszerzője maradhat Réthelyi Miklós értékrendjében, hogy tagja volt a zenészek direktóriumának!

„Tegnap mindenféle kijelentéseket tett egy Réthelyi Miklós nevű miniszter arról, hogy a kormány nem ért egyet Spiró Györggyel és Kertész Imrével. Azt mondta, ettől még életművük lehet érettségi tétel, mert szerinte »időt kell adni, hogy elváljon az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték – vagy mindkét téren az értéktelenség – pillanatnyi történelmi érzékenységünktől«. És ezek után azzal példálódzott, hogy »benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók 1919-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort«.

Értik? Bartók Béla, annak ellenére a XX. század legnagyobb zeneszerzője maradhat Réthelyi Miklós értékrendjében, hogy 1919-ben tagja volt a zenészek direktóriumának! Thomas Mannt is olvashatják a diákok, pedig megírta a Halál Velencébent... Micsoda engedékeny ember! Igaz, nehezményezi, hogy Németh László járt a Szovjetunióban: nyilván azért fordította le az Anna Kareninát, hogy kijuthasson, és szovjet kitüntetést kapjon érte! (Szegény Illyés, ha Réthelyi tudná, ő még jót is írt a moszkvai útjáról...) Az meg végül is szép, hogy nem állítja: József Attila váteszi hitele földig rombolva, amiért nem látta előre a Gulagot.”

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Réthelyi Miklós hülyeségeket beszélt össze, a Kelen meg (e cikke alapján) tipikus NOL-os újságíró. Meghatározott időnként írnia kell egy cikket, hogy megkapja a fizetését és mivel szegény nem egy nagy szám, hát ilyen sikeredett. De ez a NOL általános színvonala, bele illik.
Nekem a kérdés az, hogy a Kertész egyáltalán, hogy merülhet föl mint érettségi tétel. amíg nem lett Nobel díjas addig a kutya sem ismerte. Én megpróbáltam elolvasni a Sorstalanságot. Hát ötven oldalnál tovább nem jutottam. Nobel díjat meg úgy, kapott, hogy megnézték a Nobel bizottságnál, hogy melyik ország nem kapott még. Megkérdezte a jelölő bizottság a magyar irodalmi "elitet", hogy kit javasol. Persze, hogy egy holokauszt regényt választottak és persze, hogy ez meg is kapta a díjat.
Ez így működik az irodalmi és a béke Nobel díjnál. Ez is a közvélemény befolyásolásának, a vélemény és gazdasági monopólium fenntartásának az eszköze.

Hát, remélem Bartók rangját nem a direktóriumi tagság adja meg. Amúgy elgondolkoztató a kérdés, azaz az erkölcs relativizálása. Nem tudom, Bartók hogy vélekedett kommünbeli szerepéről?

Nem baj, ha ettől függetlenül te nem tudnál végighallgatni egy Bartók-darabot

Szőcs Géza eddigi legfigyelemreméltóbb tevékenysége, hogy megírta (még anno!), milyen nagyon leszerepelt a magyar irodalmi élet Kertész Imre Nobel-díja kapcsán.
Ugyanis mindenki úgy csinált, hogy mintha mindig is nagy tisztelői lettek volna a friss Nobel-díjasnak.
Ami nem igaz!
A Sorstalanság magyarországi megjelenése (1975) alig kapott figyelmet.
Az a két író (Ács Marit és Spiró), akik a mű megjelenésekor is elismerőleg írtak, talán, egyszer-kétszer szólaltak meg, a Nobel-díj (2002) kapcsán.
Nem úgy Esterházy!
Ő majdnem többet szerepelt, mint Kertész!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés