Kupa Mihály 70: Adókeserű whiskyvel

2011. április 1. 19:41
Lengyelkém, dolgozni csak a buták szeretnek, ez nem munka, hanem szórakozás – mondta. Nem is dolgozott soha egyetlen napot se.

„'92 táján föl-alá járt a Pénzügyminisztérium folyosóin, hóna alatt egy üveg whiskyvel. Benyitott valamelyik szobába és megkérdezte: – Mit csináltok? Leült és beszélgetett.

Titkárnője körbetelefonált: – Nem láttátok a miniszter urat? És a Pénzügyminisztérium nehézkes hajója kecsesen siklott tovább a József nádor tér felett. Kupa úgy kormányozta, hogy soha nem volt fönt a kapitányi állásban. – Lengyelkém, dolgozni csak a buták szeretnek, ez nem munka, hanem szórakozás – mondta számtalan beszélgetésünk egyikén. Nem is dolgozott soha egyetlen napot se. Beszélgetett, csevegett, színt játszott – a legjobb Jágó, Mefisztó, Falstaff lehetett volna –, cigarettázott, lányokat forgatott és pálinkázott, de dolgozni, azt már nem. (...)

Kupa zseniálisan felfedezte a száraz és keserű adózás belső iróniáját, valljuk meg, bohóctréfáját. Olyan országban adóztatni, ahol az adó sokkal inkább vicc és komédia, mint komor valóság – KupaMihály megtalálta az egyetlen lehetséges közgazdasági utat: nem nevelünk, nem tanítunk, szórakoztatunk, trükköket mutatunk be. A pénzügyminiszter bűvész – figyeljék a kezemet, csalok! – és egy ország érezzen késztetést, hogy megtanulja a mutatványait.”

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kupát nem emelném (nem emelnék!?) magasba , lengyelt nem döngölném (nem döngölnék!?) földbe!

Tényleg. Azért mert születésnapja van Kupának, ne csináljunk már belőle nagy embert!
És, akkor a gyalázatos Centrum Pártjáról még nem is beszéltünk!

Mind valamilyen velejéig romlott rezsimben éltünk, élünk.
Itt van pl. ez a "demokratikusan" gyarmatosító szép új világ, a globálissá növekvő új kapitalizmus!

Bocs, ha félreérthető voltam.
Neked címeztem, de NEM neked szólt.
Éppenséggel TE kritikusan írtál Kupáról.

A mikiegér olyan sok konkrét, hasznos eredményt letett már az asztalra, hogy joga van bárkit ilyen stílusban "kritizálni", akár Kupát is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés