A Fidesz is érzi, hogy a helyzet kínos

2011. március 9. 14:55
A Fidesz kénye-kedve szerint módosít az alkotmányon. Nem lehet úgy alkotmányozni, hogy közben hadat viselnek az alkotmányosság ellen. Interjú.

Furcsa ellentmondás jellemzi az LMP alkotmányozáshoz való viszonyát. Miközben élesen bírálja az elmúlt húsz év hibás döntéseit, a politikai elitet, és a rendszerhibák kijavítását szorgalmazza, egyértelműen az 1989-es alaptörvény talaján áll.

Az 1989-1990-es jogállami fordulatnak vannak olyan alapjai, melyeket az elmúlt húsz évben többen is megpróbáltak felszedni. Ezzel szemben mi azt gondoljuk, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerén, a pártok versengésén alapuló, az egyén méltóságán és az emberi élet védelmén nyugvó demokrácia kikezdhetetlen. Nemcsak a Fidesz és a Jobbik támadja az 1989-es alapokat, kormányzása idején az MSZP is korlátozni próbálta egyes alapjogok érvényesülését arra hivatkozva, hogy túl sok idő telt el a rendszerváltás óta, már lehet szigorítani a szabadságjogokat.

Mi azt hangsúlyoztuk, hogy az 1989-1990-es kereteket megtartva kell megújítani a magyar demokráciát. Ugyanakkor az alkotmánykoncepciónk világossá teszi, hogy nagyon komoly változásokra van szükség, mert a hatályos alkotmány nem volt képes megvédeni több millió embert az elnyomorodástól, nem volt képes megvédeni a közszolgáltatásokat, a stratégiai nemzeti vagyont, a biológiai sokszínűséget. Végig kéne azt is gondolni, hogy jó-e, ha egy alkotmány semlegesen, jelző nélkül viszonyul a piacgazdasághoz. A fékek és ellensúlyok rendszerén is lenne mit javítani: korlátozni kellene a mindenkori miniszterelnök túlhatalmát.”

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem sétált be sehová....Az Apró-klán így találta ki (mint annak idején a cntrumpártot). A jobbikhoz hasonlóan, akik a mumus szerepét töltötték volna be, ha nem jön össze a 2/3. De összejött, ami által értelmetlenné vált az egész taktika.

Hát ez mindenre magyarázatot ad!

Az a kínos Schiffer, hogy buzi vagy és egészséges emberek dolgába akarsz beleszólni....egyharmad egyharmadával. Azt a látszatot akarod kelteni, mintha potens politika tényezők lennétek, de semmilyen tekintetben nem vagytok azok.

Mit csináljon a Fidesz? Azon kívül, hogy az országgyűlési mandátumainak a felét átadná az MSzP-nek és az LMP-nek, tudna valami kedvére valót tenni a bal-lib-nek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés