Schmitt neve egy állambiztonsági jelentésben

2011. január 13. 19:54
Schmitt Pál neve is szerepel abban az állambiztonsági jelentésben, ami az egykori III/III-as csoportfőnökség Magyar Vívó Szövetségben folytatott tevékenységéről szól.

A Magyar Vívó Szövetségben is folytatott tevékenységet a Belügyminisztérium III/III-as csoportfőnöksége. Az 1969. augusztus 27-én kelt Összefoglaló Jelentés tárgya „a Magyar Vívó Szövetség, és a magyar vívó válogatott operatív helyzete”. Ez az irat átfogó képet ad az állambiztonsági szervek tevékenységéről és céljairól a szövetséget és a vívókat illetően - írja a Hírszerző.

Az iratokból sok egyéb mellett kiderül, hogy a szolgálatok figyelemmel kísérték, ki szerepel a BM bűnügyi nyilvántartásában. A jelentés szerint a válogatott tagjai és a vezetők közül 14 százalékos arányban voltak ilyenek, ez nyolc főt jelentett. Ebben a részben említik többek között Schmitt Pált is. A köztársasági elnök egy 1964-es, felfüggesztett 4 hónapos szabadságvesztéssel büntetett, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálása miatt szerepel a jelentésben.

A köztársasági elnök neve (helytelenül Schmith, vagy Schmidt változatokban), mint a Meteor vívója, a Hírszerző szerint abban a dossziéban szerepel, ami a Magyar Testnevelési és Sporthivatal nemzetközi kapcsolataival foglalkozik. 1965 elején nyitották, de témaköre 1962-ig nyúlik vissza, és 1988 februárjában zárták le.

A Hírszerző az ügyben kereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, de választ nem kaptak.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Naná, hogy nem véletlen, mivel kellett a sportdiplomáciába egy megszállott sportember, akivel lehetett villogni a nemzetközi porondon, hogy a cucializmus micsoda embereket nevel ki a eszme dicsöségére.

Schmitt öt nyelven beszélt, mig az elvtársak csak a "jelbeszédet" (pohár emelgetés) ismerték.

Nem véletlen, hogy Buda 1983.-ban a NOB.-ba delegálta magyar szinekbe. Így Schmitt minden politikai közvetlen (párt írányitás alól) kivonva.

Ez nem jelentette azt, hogy nem fígyelték egész 1988.-ig a nemzetközi, külügyi doszéban van az anyag.

Aki nem ismeri a kort nagyon tévesen itélik meg s el sem tudják képzelni, hogy bizony magas beosztást is el lehetett érni párthüség nélkül, pedig, ha a párt érdeke úgy kivánta bizony-bizony igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés