Vonuljon vissza a közéletből a Székely himnusz gyalázója!

2010. május 10. 10:09
Vélhetően százezrek látták, amint egy Dessewffy Tibor nevű férfi a Story Tv-ben „középszerű műdalnak” nevezte a székely himnuszt.

„Mára már vélhetően százezrek látták vagy hallották, amint egy Dessewffy Tibor nevű férfi, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon rezsimjének közpénzes kitartottja és tanácsadója a Story Tv-ben »középszerű műdalnak« nevezte a székely himnuszt.


Dessewffy egyébként komoly elemző, szociológus. Szakértelméről, elemzéseiről röviden annyit: egy 2007. márciusi interjúban azt mondta, idézem: »Meglepődnék, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne«.

Nos, ez a figura most nagy nyilvánosság előtt gyalázta meg egy magyar nemzetrész himnuszát, amely egyébként nem székely magyarok millióinak is fontos nemzeti összetartó szimbóluma.

Nem megyek most bele abba, hogy vajon Dessewffy pártjának, az MSZP-nek a himnusza, a vörös Internacionálé középszerű-e, inkább udvariasan, de határozottan arra szólítom fel, hogy nagy nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a székelyektől és minden magyartól, és vonuljon vissza a közéletből, mert méltatlanná vált bármiféle véleményformálásra.

Ezen túlmenően a Jobbik európai parlamenti képviselőjeként javaslom, hogy minden állami és önkormányzati, iskolai ünnepségen tegyék ajánlottá a Székely himnusz eléneklését is a Kárpát-medencei magyarság összetartozása jegyében.”
Ambrus Balázs
2010. May 10. 12:00
Mihalik Kálmán és Csanády György szerzeménye valóban műdal, épp 98 évvel később született, mint nemzeti összetartozásunkat kifejező himnuszunk, de még Zerkovich Béla, Éjjel az omnibusz tetején című slágerénél is fiatalabb. Jócskán megelőzte viszont a kun, besenyő és szkíta himnuszt. (Talán ezeket is megírja majd valaki.)
Válaszok:
teglagyarimegallo | 2010-05-10 13:25:11

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"egy Dessewffy Tibor nevű férfi"

fogalmazás: 5

Nekünk se kellene túl komolyan venni ezeket a megmondóembereket.

Ez amolyan követeljük féle politikai handabandázás.

A jó megoldás az, ami ott történt. Következetesen, minden alkalommal, helyre kell tenni, el kell utasítani az eféle beszédet. Rá kell mutatni, hogy az miért rossz, helytelen gondolkodás.

Balázs, csakhogy a Zemberek nem filológiailag közelítik meg a kérdést, hanem érzelmileg. Nekik fontos, akkor különösen fontos volt, amikor bátorság kellett az elénekléséhez. A székely himnusz ott van sokak szívében, és ez számít, az összetartozást erősíti.

Ha szabad érvelnem, míg Wass Albert műveiben van oláhozás és más csúfság, a székely himnuszban nem találni ilyet. És nem neveztem hazaárulónak senkit, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a bölcsészkedést nem sok ember kedveli. Az "Újszövetség" c. könyvben a főszereplő igen elítélően nyilatkozik pl. az írástudókról.

Amúgy senki nem állította, hogy a székely himnusz egy évezredes népdal.

A vatikáni himnuszt módosult tudatállapotban szokás énekelni a mise végén - szerek használata nélkül.

Kündü, ha te nem lennél, ki kellene téged találni!

És így lett (megint) Szegedi Csanád szintén "egy nevű férfi".
Aki ilyen böffentésekkel foglalkozik, maga sem különb.
Mindkettő zenész, még inkább zenekritikus, csak más-más hangszeren.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés