Gyurcsány: A párt elbukott

2010. május 5. 14:29
Válság, elemzés, felelősség, kiút - Gyurcsány Ferenc több mint negyven oldalban elemezte a szocialista párt helyzetét, a röpirat rövidesen a kapcsolat.hu-n is elérhető lesz. Ajánlása szerint az elmúlt nyolc év vezetőinek mennie kell, meg kell változtatni az alapszabályt, és újra kell szervezni a baloldal társadalmi bázisát. Gyurcsány ebben adna még egy esélyt az MSZP-nek.
Gyurcsány Ferenc több mint negyven oldalas dokumentumát mintegy ezer olyan embernek juttották el kedd este, akik korábban jelezték, megvitatnák a párt helyzetét a volt kormányfővel. Az anyagot közzétették a kapcsolat.hu portálon, május végén, a vitát összegezve pedig „Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez” címmel jelentetik majd meg. Gyurcsány röpirata első részében elemzi az elmúlt nyolc év kormányzását, hitet tesz a korábbi reformpolitika és az őszödi beszéd mellet, második részében pedig pártja politikájával foglalkozik. Kifejti az MSZP Trianonhoz, '56-hoz és a rendszerváltáshoz való viszonyát, és megjegyzi, hogy ma az MSZP egy kádárista múltú antikádárista párt, a Fidesz pedig éppen fordítva. Megerősíti, hogy pártja valódi baloldali politikát folytatott.
 
Gyurcsány szerint a szocialista párt dezorientált, nem hatékony, hanem lelkes vagy önérdekvezérelt „grundfocisták” halmaza. „A párt elbukott, a vezetésnek mennie kell. Már csak azért is, mert a mai vezetés tagjainak többsége végigasszisztálta az elmúlt tizenöt-húsz évet, a maradék pedig az utolsó nyolcat, vagy négyet” - fogalmaz. „A hatalomban töltött nyolc év vezetőink egy részét korrumpálta” - írja Gyurcsány, majd öt dolgot ajánl az MSZP-nek: 1. Válaszolni kell arra, hol áll ma a politikai vitákban az MSZP 2. Mondjanak le az elmúlt nyolc év vezetői 3. Alakítsák át a döntéshozatalt az alapszabály megváltoztatásával, hogy az hatékonyabb lehessen 4. Meg kell változtatni a pártfinanszírozást 5. Újra kell szervezni a párt társadalmi hátterét.
 

A volt miniszterelnök kifejti, a kampány stratégiai céljai helyesek voltak, de a saját célokhoz képest is vereséget szenvedtek el, hiszen nem tudták megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét, és egyéni jelöltjeik is rosszul szerepeltek. „A kampány menedzserei tették a dolgukat, de egy valamit nem tehettek: nem hozhattak politikai döntéseket, mert ez a politikusok dolga. Ők viszont szemmel láthatóan nem tudták eldönteni, hogy mit vállalnak a múltból, és mit képviselnek a jövő lehetőségei közül” - vélekedik. Gyurcsány Ferenc röpiratát azzal összegzi, szerinte a nemzeti progresszió túléli mai válságát, a kérdés csak az, hogy az MSZP lesz-e ennek bázisa. „Én adnék még egy esélyt az MSZP-ek” - zárul a vitairat. 

Kínai Kálmán és Trágár
2010. May 5. 14:43
A röpirat már el is érhető, itt: http://kapcsolat.hu/ropirat_a_..

Kíváncsiak vagyunk, hogy az elmúlt nyolc év vezetői közé, akiknek menniük kell, Gyurcsány magát is belesorolja-e. Ha nem, miért nem; ha pedig igen, lemond-e a Táncsics Alapítvány vezetéséről, képviselői mandátumáról és arról, hogy bármikor is újra közéleti szerepre ácsingózzon. Mindenesetre mi hálásak vagyunk a volt miniszterelnöknek, mert nála többet senki nem tett a posztkádári baloldal összeomlásáért.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány mini Mein Kampf-ja elkészült. Bravó

Fuh, hát ez nagyon komoly... nem is tudok mit hozzáfűzni...

hol lett volna, amíg a többiek asszisztáltak, ő vezetett

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés