A Fidesz első hónapjai

2010. április 27. 08:35

Érdemi adócsökkentés idén nem lesz, átcsoportosítaná azonban az uniós forrásokat a Fidesz, visszaszorítaná a korrupciót és csökkentené a bürokráciát. Az önkormányzati képviselők megfelezéséről és a kisebb parlamentről egyelőre a párton belül is vita van.

Amennyiben azonnal nem konszolidálják 15-20 milliárddal a rendőrséget, működésképtelenné válik a szervezet - írja a Hírszerző, fideszes forrásra hivatkozva. Orbán Viktor korábban arról beszélt, minden településen két héten belül rendőrnek kell lennie, ez összesen 3500 főt jelentene a kormány megalakulása után. A forrás megszerzése tekintetében „fel van adva a lecke Pintér Sándornak” - fogalmazott a Hírszerző által megkérdezett politikus. Tartalékos rendszer kialakítását tervezik, nyugdíjas rendőröket nem hívnának vissza az állományba.

 
Vita van a Fideszen belül a párt „demokrácia-csomagjáról” is: megfeleznék az önkormányzati képviselők számát, és a parlamentet is kétszáz fősre csökkentenék. Több „nagy öreg” tiltakozik a képviselők számának csökkentése miatt, és a listás és egyéni mandátumok megoszlásról sincs egyetértés a pártban. Bár a munkát Navracsics Tibor fogja össze, a döntéseket a Fidesz elnöksége hozza meg, a végső szót Orbán Viktor mondhatja majd ki az ügyben - állítja a forrás. A Fidesz gazdaságpolitikusai úgy számolnak, nem lesz gazdaságélénkítésre fordítható forrás a költségvetésben, inkább átcsoportosításokra készülnek. Működik ugyan Varga Mihály tényfeltáró bizottsága, azonban jelentést még nem készítettek. Az IMF vezetői abban az esetben engednék meg a hiány túllépését, ha ez világos programmal társulna.
 
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Hírszerzőnek elmondta, az év második felében szigorúan kell majd tartani a hiánycélt. Parragh szerint a költségvetési mozgástér szűkebb, mint gondolták, ezért érdemi adócsökkentésre idén már nem lesz lehetőség, ahogyan ezt Orbán Viktor is állította hétfői sajtótájékoztatóján. A külpiacokon élénkülő kereslet segíthet a magyar gazdaságon, idén azonban a belföldi fogyasztás élénkítésére nem lesz mód, inkább az uniós pénzek átcsoportosításával, a bürokrácia csökkentésével és a korrupció visszaszorításával foglalkozna az új kormány - tette hozzá.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/7363

Ajánljuk még a témában