Karácsonyék döntöttek: új korszak kezdődik az aluljárók történetében, nincs több sütés-főzés

„Sokan a szagokra panaszkodnak” – idézte a Főpolgármesteri Hivatal közleményét a Blikk.

Minden üzlethelyiség, illetve pavilon esetében egyedi lesz az elbírálás.
Ahogy egy korábbi cikkünkben mi is megírtuk, a főváros megtiltotta a budapesti aluljárókban a sütést a vendéglátóipari egységeknek. Akkor a Blikk érdeklődésére a Főpolgármesteri Hivatal megerősítette a hírt. A helyben sütést tiltó döntést azzal magyarázták, hogy az aluljárókban kialakított büfék és pavilonok közműkiépítettségük és kialakításuk miatt nem alkalmasak erre.
Ezt is ajánljuk a témában
„Sokan a szagokra panaszkodnak” – idézte a Főpolgármesteri Hivatal közleményét a Blikk.
A Blikk szerdán egy újabb cikket szentelt a témának, ugyanis főpolgármesteri hivatal a közleményében arról számolt be, hogy a sajtóban több helyen félreérthető és hiányos információk jelentek meg az aluljárókban történő sütés szabályozásáról. A közlemény szerint az aluljárókban kialakított üzlethelyiségek és pavilonok közmű kiépítettsége és kialakítása
a legtöbb esetben nem alkalmas a helyben sütésre,
ugyanakkor minden üzlethelyiség, illetve pavilon esetében egyedi lesz az elbírálás.
Azt írják: az elbírálás során a hivatal és az aluljáró üzemeltetője vizsgálja, hogy olajjal/zsírral történik-e a helyben sütés, a helyben elkészített ételek előkészítése, vagy sütése során keletkezik-e zsiradék, továbbá a készítés során alkalmazott eszközök takarítása, mosogatása során a csatornarendszerbe kerülhet-e szennyező anyag. Az elbírálás az egyes aluljárók eltérő kialakítására figyelemmel történik, hiszen
a különböző eljárások más és más hatással vannak az adott aluljáró közműveire és a köztisztaságra.
„Mindezek alapján a helyben történő ételkészítést – ideértve az előre elkészített, fagyasztott termékek megsütését is –, különösen az olajjal/zsírral történő helyben sütést csak olyan aluljárókban indokolt engedélyezni, ahol az aluljáró kezelője/üzemeltetője által is igazoltan kizárhatóak a fent jelzett problémák, kizárt a zsír csatornába történő kerülése, és a helyiség elhelyezkedése lehetővé teszi a keletkező szagok nem közforgalmi területre történő kivezetését” – olvasható a közleményben, amelyet teljes terjedelmében ide kattintva olvashatnak.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán