A taco és a tikka masala meg tudták csinálni – a migránsoktól is elvárható lenne

2025. február 10. 10:07

Igen, tudjuk, úgy szép a világ, ha változatos, ha kulturálisan sokszínű. Csakhogy az az igazság, hogy Amerika totálisan lenyomta például a hagyományos mexikói konyhát és a saját képére formálta azt.

2025. február 10. 10:07
Dezse Balázs
Dezse Balázs
Pesti Srácok

„Rettenetesen ostobák a baloldaliak. Fingjuk sincs, hogy mi az az epazote vagy a masa harina, de állítják, hogy nagyon fognak nekik hiányozni a mexikói ételek azután, hogy Trump az illegális migránsok kitoloncolásába kezdett. Sőt, megtiltanák a Trump-szavazóknak, hogy mexikói ételeket egyenek. A helyzet az, hogy amit az amerikaiak esznek, annak csak nagyon kevés köze van a mexikói konyhához, mert ezek az ételek – a határon átszökdösőkkel meg drogcsempészekkel ellentétben – asszimilálódtak az amerikai ízléshez, illetve kénytelenek voltak alkalmazkodni, ha túl akartak élni. 

Szóval a tacónak sikerült amerikaivá válnia, ahogy a gyros is magyar lett, amit a belpestiek a körúton beb@szva esznek hajnali kettőkor. És akkor miért is nem várható el a migránsoktól is, hogy alkalmazkodjanak, és hogy beolvadjanak a befogadó ország kultúrájába? Vagy legalább az, hogy megpróbáljanak papírokkal, legálisan megérkezni?
Igen, tudjuk, úgy szép a világ, ha változatos, ha kulturálisan sokszínű. Csakhogy az az igazság, hogy Amerika totálisan lenyomta például a hagyományos mexikói konyhát és a saját képére formálta azt. Amit az amerikai ember ismer, az csak a nevében hordozza Mexikót, de valójában ízig-vérig amerikai. Ahogyan egyébként az európai ízléshez kellett alkalmazkodni az indiai konyhának is, mert csak nagyon kevés fehér ember van, aki bírná gyomorral az igazit. De említhetnénk a shawarmát is, vagyis azt az ételt, amit mi csak gyrosként, döner kebabként ismerünk, és aminek az eredetije teljesen más.

Ezt is ajánljuk a témában

A fehér ember egészen egyszerűen nem ehhez volt hozzászokva, tehát változtatni kellett.

Mondok néhány példát: az eredeti mexikói ételek gyakran erősen fűszerezettek, sokszor csípősek, bonyolult elkészítési módokkal és helyi alapanyagokkal (pl. epazote, kaktusz, különböző chili paprikák). Az amerikai közönség azonban az enyhébb, krémesebb, sajtosabb és húsosabb ételeket részesítette előnyben, így az ételeknek alkalmazkodniuk kellett.”

Nyitókép: MTI/EPA/Porter Binks

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyafika
2025. február 10. 14:13
Nutellás lángos, hogy el ne hányjam magam.
nyafika
2025. február 10. 14:12
Pacalos pizza, Brassói pizza...ezek léteznek!
2025. február 10. 10:29 Szerkesztve
Zsupér Róbert, Fókuszcsoport Ádám, Perintfalvi Rita és Nagy József várható reakciója: Az Orbán-rezsim propagandistája szájon át fogyasztandó ételekhez hasonlítja a háborúk elől menekülő kiszolgáltatott gyermekeket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!