Füstös szobák, választói akarat kikerülése, hatalom- és pozícióéhség: van minden, meg az ellenkezője is Karácsony interjújában

2024. szeptember 30. 12:35

Elméletileg pénteken startol a Fővárosi Közgyűlés. A baloldali főpolgármester így indul neki az újabb öt évnek.

2024. szeptember 30. 12:35
Karácsony Gergely budapesti főpolgármester

Fotó: Lakatos Péter/MTI

 

Karácsony Gergely hosszan beszélt a Telexnek Magyar Péterrel való konfliktusáról és a fővárosi politikai helyzetről annak kapcsán, hogy pénteken lesz az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, de még mindig nem világos, hogy és kinek lesz többsége. Eredetileg azt javasolta, Kiss Ambrus maradjon általános, Vitézy pedig legyen városfejlesztési helyettes.

Csakhogy – folytatta az újraválasztott baloldali főpolgármester – Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt.

„A többiek benne lennének egy értelmes kompromisszumban, de mi nem vagyunk elegen a többséghez. Eljutott a magyar ellenzéki politika odáig, hogy a Kutyapárt az egyik legfelelősebb ellenzéki párt a közgyűlésben. Vitézyt sem szavazzák meg, ha nem lehet a főpolgármesternek egy saját jelöltje.

Az alakuló ülésen ezért nem teszek javaslatot a főpolgármester-helyettes személyére.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Telex

Idézőjel

A Tisza Párt semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget. Interjú.

Magyar Péterékről azt mondta, nehezen értelmezhető politikai stratégiát, de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban, hogy semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert is akadályozná, hogy teljesítse a felelősségét.

Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek.”

Így folytatta: „Nem nagyon értem, a Tisza Pártban miért gondolják azt, hogy a választópolgárok bizalmát meg lehet szerezni azzal, hogy elhozzák a legtöbb mandátumot az ellenzéki oldalon, majd rájönnek, hogy »Jézus Mária, győztünk«, eldobnak kaszát, kapát, és beállnak a Fidesz vesztes főpolgármester-jelöltje mögé. Mit üzen ez 2026-ra?”

Később azt állította a városvezető, hogy Magyarnak és Vitézynek (akikkel jómaga is egyeztetett) van egy mestertervük, amit letagadnak, „de én pontosan tudom, hogy igaz: Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva kvázi főpolgármesterként vezetné a várost. Ez azt jelentené, a Fidesz vesztes jelöltje veszi át a hatalmat az ellenzéki többségű és értékrendű fővárosban.

Ez a választói akarat megpuccsolása lenne, amit teljességgel elfogadhatatlannak tartok.”

Kicsit még odaszúrt egykori kihívójának: „Dávid okos fiú, csak nem szabad rá közpénzt bízni”. Ugyanis „a város jól járna vele, csak ne legyen nála a kasszakulcs”.

Majd pedig jött az áldozati szerep – a múlt heti, általa elismert egyeztetések után alig pár nappal: „Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is törekedett a megbuktatásomra, nem sikerült nekik. Magyar Péternek és Vitézy Dávidnak sem fog” – fogalmazott Karácsony.

Vitézy reagált Karácsony interjújára

Vitézy Dávid már reagált is Karácsony Gergely interjújára, leszögezve: nem jelentkezett főpolgármester-helyettesnek. Ő is „csak” egyezkedett, ugyebár. Posztjában azt írta, „az elmúlt hetekben nem kommentáltam a főpolgármester-helyettességről szóló hírverést, amit Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra közösen habosított, mert úgy gondolotam, a főpolgármester dolga eldönteni, hogy kivel és hogyan akar együtt dolgozni. Természetesen vannak feltételeim, de egyik sem hatáskörökről szól, hanem a programomról”. Úgy folytatta, „nem jelentkeztem főpolgármester-helyettesnek. Sőt, Karácsony Gergelynek a kampányban elkövetett hazugságai, személyeskedő, becsmérlő mondatai, 5 év kudarcos városvezetési teljesítménye után erősen el kellett gondolkodnom azon, hogy egyáltalán beszélni van-e értelme erről a felkérésről vele”.

Kísértetiesen hasonlókat kezdett el pedzegetni Magyar Péter is oldalán. Vitézyvel szinte egyidőben. Állítása szerint a főpolgármester megzsarolta, ha nem támogatják Kiss Ambrust és Tordai Csabát, akkor inkább senkit nem jelöl helyettesnek a főpolgármester.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Vitézy Dávid

Facebook

Idézőjel

A főpolgármester kizárólag panaszkodik és persze a Gyurcsány-kormányból hozott szövetségeseinek átmentéséhez ragaszkodik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemmondom
2024. szeptember 30. 15:01
Könnyebb lenne most elviselni egy új főpolgármesteri választást, mint jövőre.
Ergit
2024. szeptember 30. 14:45
Tarlós vezetése alatt ki kellett volna "nevelni" egy olyan utódot, aki jó főpolgármester lett volna, és akit a Fidesz, ill. az értelmesebb budapestiek meg is szavaztak volna. Nem most, már 5 évvel ezelőtt!!! Volt rá 9 év!!!!!
Krupp Skya
2024. szeptember 30. 14:44
Mandiner444hu 2024. szeptember 30. 12:36 Hiába mondtam választáskor le lettem itt hurrogva hogy jobboldaliakként ne támogassuk se a homoszexuális Vitézyt se Karácsonyt. ne szavazzunk a két homoszexuálisra, így pontos, mert ahogy te írtad úgy néz ki mintha csak egy lenne.
Ergit
2024. szeptember 30. 14:41
Ilyenkor szokták azt mondani az értelmesebbje, hogy dobjuk ki az egészet és csináljuk újra, mert ez már veszett fejsze nyele!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!