Más vállalatok is dolgoznak hasonló megoldásokon a cukor egészségügyi hatásainak csökkentésére. A San Franciscó-i székhelyű Biolumen startup nemrégiben piacra dobta a Monch Monch nevű termékét, amely gyakorlatilag egy porszerű anyag. A Monch Monch mikroszkopikus méretű rostszivacsokból áll, amelyek célja, hogy megkötik a cukrot a gyomorban, és megakadályozzák a felszívódását.
Étkezéskor egy teáskanálnyi Monch Monch-ot kell valamilyen italhoz – legyen az víz, gyümölcslé vagy akár bor – keverni. Mivel a termék íztelen, szagtalan és színtelen, nem befolyásolja az ital ízét. A gyomorba kerülve a szivacsok megduzzadnak, és megkötik a cukrot, ezáltal minimalizálják a hatását a szervezetre. Dr. Robert Lustig, a Biolumen társalapítója szerint ez a technológia forradalmasíthatja a cukorfogyasztás hatásainak kezelését.
A Biolumen még vizsgálja, hogy pontosan mi történik a megkötött cukorral, de Lustig szerint valószínűleg két lehetőség létezik: a cukrot részben a bélben található baktériumok bontják le, vagy a széklettel távozik a szervezetből, esetleg a két folyamat együttesen játszódik le.
A termék hatékonyságát illetően dr. Lustig elmondta, hogy egy gramm Monch Monch akár hat gramm cukrot is képes megkötni, így jelentősen csökkenti a szervezet cukorterhelését. A Monch Monchot eredetileg táplálékkiegészítőként vezették be, de az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szerint élelmiszer-összetevőként is használható az „általánosan biztonságosnak elismert" (GRAS) elv alapján.
A termék jelenleg online kapható, emellett a cég tárgyalásokat folytat több amerikai élelmiszergyártóval, bár a cégek neveit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.