Így kavar a Fővárosi Közgyűlésben Karácsony, Magyar Péter, a Kétfarkú Kutyapárt és Gyurcsány

2024. szeptember 30. 07:55

Megy a kavarás a Fővárosi Közgyűlésben: Magyar Péter nem vállalna felelősséget, Karácsony trükközni próbál.

2024. szeptember 30. 07:55
A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése 2022-ben Karácsony Gergely főpolgármesterrel

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Az óbaloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy átmentse a hatalmát Budapesten. Így az elmúlt időszakban számtalan háttéralku született, amelynek célja, hogy Karácsony Gergely minél több emberét, köztük Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest is képes legyen megtartani Magyar Péter folyamatos zsarolása és követelései ellenére – írja a Magyar Nemzet.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a tagoknak szavazniuk kell a főpolgármesteri kabinet összetételéről és egy általános főpolgármester-helyettes kinevezéséről is. A jelek szerint azonban a Tisza Párt és a frakciója által támogatott Vitézy Dávid, illetve Karácsony Gergely embere, Kiss Ambrus mögött sem lehet többséget teremteni a közgyűlésben, köszönhetően az elmúlt hetekben tett nyilvános kijelentéseknek – fejti ki a lap.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy emiatt a főpolgármester egy – a főváros szervezeti és működési szabályzata szerint– legális lehetőséghez folyamodna, és indítványozná, hogy a közgyűlés titkos szavazással döntsön a főpolgármester-helyettesek személyéről.

Abban reménykedik ugyanis, hogy 

így egy füst alatt képes lenne megszavaztatni Vitézy Dávidot és Kiss Ambrust is a nekik szánt pozíciókra, miközben egyik baloldali frakció sem szenvedne presztízsveszteséget. 

Ennek eredményeként Kiss Ambrus továbbra is általános főpolgármester-helyettes maradna, míg Vitézy Dávid a közszolgáltatásokért, a főváros üzemeltetéséért lenne a felelős – teszi hozzá az újság.

A főpolgármester-helyettesek megválasztásának ügyéről nemrég a Szabad Európa is írt, a portál információi szerint csomagban, vagyis egyszerre szavaztatná meg Karácsony Gergely Kiss Ambrust és Vitézy Dávidot két helyettesének.

Erre azonban Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője szerint nincs lehetőség. A vezető elemző kiemelte: 

ha több főpolgármester-helyettest választ a közgyűlés, akkor minden jelöltről külön kell szavazni, így nem fordulhat elő, hogy ebben a személyi ügyben csomagban szavazzanak a képviselők.

Mindeközben, mint írják, egyre bonyolultabbá válik a Karácsony Gergely körül tervezett baloldali nagykoalíció a Fővárosi Közgyűlésben. A hónapok óta tartó tervezgetés szerint egy újbaloldali nagykoalíció vette volna át Budapest vezetését októbertől a Demokratikus Koalíció és az óbaloldal pártjaitól.

Most azonban úgy tűnik, ennek a tervnek keresztbe tett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amely sajtóinformációk szerint nehezményezte, hogy a tízfős frakcióval rendelkező Tisza Párt koalíción kívülről akarja irányítani a Fővárosi Közgyűlést, míg 

a nyilvánosság előtt Magyar Péter semmiért sem vállalná a felelősséget. 

Magyar pártja így főpolgármester-helyettest és igazgatósági tagokat sem jelöl a fővárosban.

Karácsony így saját pártját, a Párbeszédet is bevonná az együttműködésbe: Déri Tibor átültetésével háromfősre duzzasztanák Karácsony pártjának frakcióját. Ezzel párhuzamosan az újbaloldali koalíció működését kívülről támogatná a Demokratikus Koalíció megmaradt kétfős frakciója, illetve Tüttő Kata az MSZP képviseletében – foglalja össze a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. szeptember 30. 10:03
Mindegyikük közöl a legaljasabban viselkedő, a szélhámos Poloska Peti, aki az ugyancsak gerinctelen Webernek BÁRMI kívánságát teljesíti a mentelmi jogért cserében.
zabszem
2024. szeptember 30. 09:36
Jó, hát várhatóan lepaktálnak végül együtt, négyen... Petike nyílván együtt fog működni a DK-val... Sok beszédnek sok az alja... Az elejétől fogva tudható volt.... Csak arra leszek kíváncsi, hogy az újabb mínusz 200 milliárdnál ki, kire fog mutogatni, hogy ki a felelős.... Karácsony (így a DK) ott sem lesz, Vitézy azt mondja majd, hogy ő csak a közlekedést rendezte, a Mkkp szerint nem tudták keresztül vinni az akaratukat, Petike szerint meg a Tóni.... A Lánchídon meg továbbra is bicikliznek.... A ballibsi BUTAPEST...... A jó hír: Butapest lakossága tovább csökken....
Dixtroy
2024. szeptember 30. 09:34
Nem úgy volt, hogy ez a demokrácia ünnepe, hogy egyezkedniük kell és mindent is figyelembe venni?
2024. szeptember 30. 09:22 Szerkesztve
Reszelő Aladár 2024. szeptember 30. 09:19 "4 hónapja tudjuk, hogy kezdődik a káosz."- Végül is csak ellenzéki többség van....Miért ne lenne káosz? XDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!