Búcsúznak Karácsony helyettesei, nem sokan sírnak utánuk

2024. szeptember 30. 05:31

A Városházát papíron a főpolgármester irányítja, de Kiss Ambrus a legfontosabb szereplő, és Kerpel-Fronius Gábornak voltak a legkínosabb megnyilvánulásai.

2024. szeptember 30. 05:31
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Miközben Karácsony Gergely – ha csak egy hajszállal is, de – legyőzte Vitézy Dávidot a június 9-i főpolgármester-választáson, így megőrizte a munkahelyét, a helyettesei októbertől kénytelenek új foglalatosság után nézni, hiszen jelen állás szerint egyiküket sem fogja újraválasztani a megalakulásra váró Fővárosi Közgyűlés.

Azt nem tudjuk, a jövőben melyikük hol és mivel fogja megkeresni a kenyérre valót, mert a Városházának küldött kérdésünkre nem kaptunk választ. Ettől függetlenül érdemes felidézni, hogy az elmúlt öt évben mi fűződik a nevükhöz, mit köszönhet nekik Budapest. Annyit tudunk, hogy Tüttő Kata bekerült az októberben megalakuló közgyűlésbe, de csak jobb híján ül be, mert ő az Európai Parlamentbe pályázott, ám a DK–MSZP–Párbeszéd-listán csak az ötödik helyre fért fel, s csupán az első kettő ért mandátumot.

Bár a Gyurcsány- és Bajnai-korszak háttéremberének számító Kiss Ambrus nem tagja a közgyűlésnek, 

ő lett Karácsony általános helyettese, talán nem véletlenül. A feladatai közé tartozik a Fővárosi Önkormányzat költségvetése, gazdálkodása, az intézmények gazdálkodása, a helyi adókkal kapcsolatos ügyek, a vagyongazdálkodás, a közfoglalkoztatás, a társadalmi érdekegyeztetés, a hajléktalanellátás és a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének előmozdítása.

Magyarán ő a szakmai szempontból legfontosabb ember a Városházán – vannak, akik szerint valójában is –, ehhez képest meglehetősen kevésszer szólalt meg az elmúlt csaknem öt évben, ha viszont mégis, akkor szinte mindig arról panaszkodott, hogy a főváros csődközeli állapotban van, s ennek elsősorban a kormány az oka. 2021 augusztusának végén például azt nyilatkozta a Népszavának, hogy a fővárosnak szeptember 4-re minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogy, onnantól hitelkeretből működik. Novemberében pedig azzal riogatott, hogy egész Budapesten megbénulhat egy időre a közösségi közlekedés, ha a kormány nem fizeti ki a fővárosnak a 12 milliárdos normatívát, a helyzet azonban gyorsan rendeződött.

Ezt is ajánljuk a témában

2023 elején arról panaszkodott, hogy a főváros kimaradt a kormány első körös rezsitámogatásából. Kijelentette, a Fővárosi Önkormányzat úgy tervezte a költségvetését, hogy a közösségi közlekedést leszámítva, 10 milliárd forint többlet normatívát fog kapni a kötelező feladataira.

A kormányzati támogatás nélkül a főváros nem tudja végigcsinálni a 2023-as évet”

– fogalmazott. 

Ugyanebben az évben március végén a Mandinernek kijelentette, nem optimista. Amennyiben nincs kormányzati segítség vagy átütemezés, akkor súlyosan mínuszos lesz az idei költségvetése Budapestnek. Az esztendő végén pedig azt állította az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy a főváros üres kasszával megy neki 2024-nek.

Volt még Kissnek egy emlékezetes megszólalása, amikor a Karácsony-féle 99 Mozgalom finanszírozási botrányába belekeveredett Tordai Csaba – a Városháza szürke eminenciása – szerepe került szóba. Azt mondta róla, a felfüggesztése fel se merült, ugyanis a jogi tanácsadó „kiváló munkatársunk, és kiváló munkát végez a Városháza működtetésével, a döntések előkészítésével kapcsolatban”.

Ezt is ajánljuk a témában

Tüttő Kata közgyűlési tagként lett a váro​süzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, de csak ritkán került reflektorfénybe a tevékenysége. Az MSZP-s politikus felel az utak és műtárgyak üzemeltetéséért és fejlesztéséért, hozzá tartozik a helyi közösségi közlekedés, a közparkok, közterek, a településtisztaság, a köz- és díszvilágítás, a távhőszolgáltatás, az ivóvíz-ellátás, a csatornaszolgáltatás, a hulladékgazdálkodás, a köztemetők fenntartása, a kéményseprő-ipari szolgáltatás, a környezet- és természetvédelem, a vízgazdálkodás és az árvízvédelem.

Tehát rendkívül kiterjedt portfóliót kapott Tüttő, és vegyes a megítélése a munkájának. 

A fővárosi utak és egyes közterületek, parkok állapota katasztrofális, a tisztasággal is rendkívül komoly gondok vannak, a méhlegelők és rovarhotelek mint természetvédelmi akciók pedig inkább jó poénnak tekinthetők. Ugyanakkor nem volt komoly probléma a világítással, a vízgazdálkodással, a távhőszolgáltatással, a köztemetőkkel, az árvíz elleni küzdelemben pedig a főváros – bár nehéz megítélni, hogy ez mennyiben Tüttőnek köszönhető – egyértelműen jól teljesített, leszámítva azt, hogy a Római-part ügyét nem sikerült rendezni. S az állandó panaszáradat ellenére működött, időnként eldöcögött a közösségi közlekedés is.

A főpolgármester-helyettes azonban komoly hibát követett el, amikor idén májusban a Partizánban megvédte a fővárosi cégek vezetőit, holott ők döntően nem a képességeiknek, hanem a politikai kapcsolataiknak köszönhetik a pozíciójukat. Gulyás Márton kérdésére azt mondta, elégedett a szakmai munkájukkal, nem érheti őket kritika. Csakhogy a megdicsért figurák között szerepelt a III. kerületi alpolgármester, Czeglédy Gergő is – ő a BKK-ban volt felügyelőbizottsági tag, de június végén megszűnt a mandátuma –, aki azóta éppen előzetes letartóztatásban van, hiszen a gyanú szerint részese az óbudai korrupciós botránynak.

Ám Tüttő Kata mégsem a munkájával, a nyilatkozataival került be igazán a hírek közé, sokkal inkább a hobbijaival, amelyekről szívesen beszámolt, legalábbis addig, amíg nem kezdett a nyilvánosság poénkodni rajta és vele. Megtudhattuk, hogy rúdfitneszezik – amelyről az egyszeri halandó azt gondolná, az nem más, mint rúdtánc, pedig szerinte nem –, s hogy imádja a tengeri lovaglást, elementáris látvány volt, 

ahogy 2021 nyarán a görög Zakinthosz szigeténél kiemelkedett a vízből egy elegáns sörényes állat hátán.

Ezt is ajánljuk a témában

De míg Tüttő ötévnyi ténykedéséről azért kiderült valami, ez alig mondható el Kerpel-Fronius Gáborról, aki az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettesként ügyködik. De azért konkretizálták, is, mit várnak el tőle, feladatai közé tartozik a részvételi demokrácia és a társadalmi bevonás eszközeinek alkalmazása, az átláthatóság biztosítása, az adatvagyon hasznosítása, a közterületek elnevezése és a közterület-használati szabályok megállapítása, a gazdaságfejlesztés, a társasházak felújításának támogatása, valamint a nemzetiségi önkormányzatokkal való kapcsolattartás és a romák esélyegyenlőségének, felzárkóztatásának segítése, kulturális értékeinek megőrzése.

Miután azzal lassan tisztában van mindenki, hogy mit jelent egy okosotthon, ezért nagyjából el lehet képzelni, hogy néz ki egy okosváros. De van erre egy viszonylag pontos definíció is. Az okosváros olyan település, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.

Budapest ettől nagyon távol van, és a jó példáért nem is kell Nyugatra menni, 

elég csak a magyar fővárossal összevethető Prágába vagy Varsóba utazni. Nem kis erőfeszítésünkbe telne a fenti kritériumoknak megfelelő érzékelhető budapesti fejlesztésről beszámolni. De azért a dugódíj ötletét komolyan pedzegette.

A részvételiség nyomait ugyan felfedezhetjük a főváros működésében, volt közösségi költségvetés és tartottak Budapesti Lakógyűléseket a Lánchídról és Rákosrendezőről – mindezeket irányított kérdésekkel, alacsony érdeklődéssel, ez tehát minden volt, csak nem sikertörténet.

Kerpel-Fronius a nyilvánosság előtt is szánalmasan szerepelt. Volt, hogy a Pesti Srácok stábjával üvöltözött vöröslő fejjel, többször leégett az ATV stúdiójában, többek között akkor, amikor a Városháza épületének hasznosításáról vagy a belvárosi polgármesterjelöltségéről kérdezték. „Másodállásban” a Momentum elnöke akart lenni, de elbukott a választáson, és nem jutott be az új Fővárosi Közgyűlésbe sem, hiszen a Momentum nem érte el az öt százalékot.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A humán területekért felelős Bősz Anett csak 2022-ben foglalta el a helyét, 

Gy. Németh Erzsébetet váltotta, aki beült a parlamentbe. Az átlagos hírfogyasztó csak nagyon keveset tudhat arról, hogy a szociális ellátások, az idősügy, a fogyatékosügy, a sport, az ifjúságpolitika, a kultúra, az oktatás és az óvodai feladatellátás, a turizmus és a közfürdők területén mi jókat cselekedett liberálisoktól a DK-ba átigazolt politikus, de azt csak a hardcore politikafogyasztók tudhatják, hogy a portfóliájába tartozott a vásárcsarnokok és a piacok működtetése is. Azért arra roppant kíváncsiak lennénk, hogy mindebből mi tapasztaltak meg a káposztafejek, az uborkák, a paradicsomok és a krumplik, illetve a gazdáik.

Bősz nevéhez fűződik, hogy ádáz harcot hirdetett meg az autózás visszaszorítása érdekében, s a területért felelős politikusként részese volt egy kulturális botránynak is. Kiderült ugyanis, hogy a fővárosi fenntartású Katona József Színház 30 százalékos kedvezményt adott a DK-tagoknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy ideig úgy tűnt, komolyabb ambíciói is lehetnek, Gyurcsányék ugyanis eljátszottak azzal a gondolattal, hogy

Karácsony helyett őt indítják el a főpolgármester-választáson, de aztán ez a terv is kútba esett.

Mindezek fényében azért nagyon nem kell azon csodálkozni, hogy az új Fővárosi Közgyűlés többsége másokat keres a főpolgármester-helyettesi pozíciókra.

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2024. szeptember 30. 12:13
Az vitathatatlan, hogy Karácsony helyettesei közül Kerpel-Fronius volt a leghülyébb.
atti64
2024. szeptember 30. 12:04
LÁMPAVASRA VELÜK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obsitos Technikus
2024. szeptember 30. 09:53
Na akkor már végérvényesen Butapest lesz, ha az okosvárosügyi főkomisszár is távozik..
Hoked_ly
2024. szeptember 30. 09:00
Búcsúznak, búcsúznak, majd meg jönnek helyettük még hülyébbek! Ne reménykedjünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!