Nagy ugrás a turizmusban

2024. szeptember 30. 12:04

A friss adatok szerint a hazai turizmus sikeres nyári szezont zárt, hiszen az augusztusi adatok szerint a vendégszám 11,3, a vendégéjszakák száma pedig 3,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A Makronóm Intézet elemzője szerint a következő hónapokban is stabil belföldi utazási mutatók várhatók, amit a kedvezőbb jövedelmi v

2024. szeptember 30. 12:04

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője. 

Erős nyarat zárt a hazai turizmus ágazata. Az augusztusi adatok alapján a vendégek száma 11,3, míg a vendégéjszakáké 3,6 százalékkal haladta meg a megelőző évi szintjét. Az utolsó nyári hónapban az ágazat bővüléséért egyformán volt felelős a belföldi és a külföldi turizmus. Az előbbi esetében a vendégéjszakák terén 3,7, míg a vendégszám tekintetében 9,2 százalékos növekedést regisztrált a KSH. Ez azt jelzi, hogy érdemben csökkent az utazás átlagos hossza, amely tendencia a megelőző hónapokban is megfigyelhető volt.  

Ez az utazási szokások átalakulását mutatja, a változékony időjárás mellett sok család gondolhatja úgy, hogy egy hosszabb nyaralás helyett inkább több alkalommal, rövidebb időre mozdul ki, elkerülve ezzel, hogy a rossz időjárás elrontsa a nyaralási élményt. De az egyre elterjedtebb, utolsó pillanatos foglalások is a rövidebb nyaralásoknak kedveznek. Ezzel együtt is látható, hogy 

a reálbérek emelkedése támogatja a belföldi turizmust, ugyanakkor ezzel párhuzamosan külföldre is egyre többet utaznak a magyarok. 

Fokozatos helyreállás a Covid óta 

A rövidülő átlagos utazási idő a külföldi vendégforgalom esetében is megfigyelhető, itt amíg a vendégéjszakák száma 3,5 százalékkal nőtt, addig a vendégforgalom 14-gyel. Ezen szegmens esetében is az utazási szokások átalakulása emelendő ki, amely egy nemzetközi folyamat a koronavírus-járvány következtében, de a koncertturizmus felfutása is a rövidebb szállásidő irányába hat. A külföldi vendégszám növekedésében továbbra is a koronavírus-járvány utáni fokozatos helyreállást érdemes kiemelni, itt még mindig van tér a 2019-es számok elérésére, de hazánk turisztikai adottságait és nemzetközi összevetésben a kedvező árfekvését is meg kell említeni. 

Augusztusban a külföldi vendégéjszakák számának bővülését elsősorban a magánszálláshelyek hozták, a kereskedelmi szálláshelyeken csak kismértékű emelkedés következett be, míg a régiók közül Észak-Amerikát, Ázsiát és kisebb mértékben Európát kell kiemelni.  

Európán belül az Olaszországból és Spanyolországból érkezők körében nőtt legnagyobb mértékben a vendégéjszakák száma, e két ország esetében a rendkívül meleg és száraz időjárás elől menekülhettek a lakosok a kedvezőbb klímájú területekre. 

A főváros húzta a növekedést 

Turisztikai régiók szerint augusztusban elsősorban Budapest húzta az ágazat teljesítményét, itt a vendégéjszakák száma egy év alatt 9 százalékkal nőtt, átlag feletti bővülést emellett Tokaj és Nyíregyháza, miközben átlagosat a Balaton és Szeged és térsége ért el. Ezzel szemben GyőrPannonhalma, MátraBükk vagy PécsVillány térsége a vendégéjszakák számának csökkenését tapasztalta, ez a 3 régió az év első 8 hónapját tekintve kevéssé tudott profitálni a turisztikai ágazat felfutásából, miközben Budapest még inkább kiemelkedik. 

A nyári szezon végével is várhatóan erős számokat mutat majd a turizmus ágazat a következő hónapokban is. A belföldi forgalmat továbbra is támogatja majd a jövedelmi helyzet javulása, kiegészülve az óvatossági motívum oldódásával, miközben a külföldi vendégek száma is tovább emelkedhet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2024. szeptember 30. 14:10
Azért mi is tömtük a horvátok zsebét.760000-en voltunk.És a többi ország sem pamaszkodhat,tele voltak magyarokkal.De mibű?
nempolitizalok-0
2024. szeptember 30. 13:54
Kifejezetten jót tett a Soros média és az eurocsürhe fikázása, még többen lettek egy valódi szabad országra kiváncsiak.
auditorium
2024. szeptember 30. 13:49
A 2,5 éves pandémia után és az állandó háborús fenyegetés, esőbombák és árvizek ellenére az emberek utazni, világot látni, kikapcsolódni szeretnének és...BÉKÉBEN élni, még akkor is ha mostanában tilos békéről beszélni. A minőségi és a visszatérő turizmusra is hangsúlyt kell helyezni a hátizsákos "olcsó" bulizó turistákon kivül. NE úgy hirdessék Bp-et, h. Európa " legolcsóbb városa", (ami nem igaz), hanem Európa egyik legszinesebb, legeklektikusabb városa, egzotikus nyelvével, kitűnő konyhájával, gazdag családi programjaival, két operaházával, számos gyönyörű koncerttermével, termálfürdőivel, kastélyturizmusával (ezt alig ismeri a nyugati világ). A Váci utcai szuvenirboltok NE angol nyelvű akármiket áruljanak, hanem legyen rajta magyar szöveg, igy látják nyelvünket is. Az angol nem érdekli őket. Pl. "Szeretettel", "Emlék Budapestről" stb.
fenris
2024. szeptember 30. 13:18
és ez a biztonság miatt egyre csak javulni fog, már csak gatyába kéne rázni a fővárost, ahogy Tarlós idején ez meg is volt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!