Highlights of Hungary: A cigánytelepi fiatalból is lehet nemzetközi jogász, szociálpolitikus vagy éppen nemzetközileg is elismert festőművész (VIDEÓ)

2024. szeptember 30. 12:16

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

2024. szeptember 30. 12:16
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

„A magyarországi roma és nem roma közösségek története ezer szálon fonódik össze. Történelmünk és kultúránk évszázadokra visszanyúlóan összeköt minket, így közös a felelősségünk abban is, hogy minél eredményesebben együttműködjünk” – szól a Sorsformálók interjúkötet bevezetője. A KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) gondozásában még 2020-ban jelent meg a kötet szellemi előzménye, a Roma nők egymás közt című interjúkötet, amely szintén a magyarországi roma és nem roma közösségek közös együttműködését, a sztereotípiák lerombolását kívánta segíteni.

A Sorsformálók interjúkötet fő célja a szerkesztő, Antal István szociológus szerint, hogy példaképeket, hétköznapi hősöket adjon, mind a magyarországi roma és nem roma közösségeknek, s olyan embereket mutasson be, akik a maguk területén kiemelkedő teljesítményt tettek le az asztalra.

A kötetben szereplő 12 roma férfi életútja inspiráló lehet mindenkinek. Vegyük csak példának Mező Misi életét, aki a Magna Cum Laude frontembere lett egy oláh cigány közösségből, s teológus diplomát szerzett, illetve a közmédiában vallási témájú műsort is visz. Hasonlóan kiemelkedő Balogh Győző János görögkatolikus lelkész életútja is, 

aki Rómában is tanult, doktorátust szerzett, a cigánypasztorációról írt disszertációt, s a tudományos világban felhalmozott tudást a gyakorlatba ültette át, 

most is Rakacán és környékén folytatja a cigánypasztorációt.

Egy dolog közös az interjúkötetben megjelenő 12 roma férfiben: mindannyiuk szívügye a magyar-roma kettős identitás ápolása, a kötet szerkesztője szerint „mi egyszerre vagyunk romák és magyarok. Kovács József Hontalan mondta azt, hogy ’két aranypánt van a homlokomon, az egyik a magyarság, a másik a cigányság. Egyikről sem kívánok lemondani, hiszen mindkettő az enyém’. Ez jól szemlélteti a mi saját magyar és roma identitásunkat, mindkettő érték, egymást erősítik.”

Antal István elmondta, az egyik célja a kötettel, hogy olyan oldalról mutassa be a roma közösséget, amellyel még nem feltétlenül találkozott az olvasó, s ezáltal a romákról alkotott sztereotípiákat lerombolja. „A kötet azt üzeni a társadalomnak, romáknak és nem romáknak egyaránt, hogy igenis születnek olyan említésre méltó eredmények, amelyek példaképként tudnak állni a teljes társadalom előtt. Nagyon fontos, amit ezek a roma férfiak elértek, 

a saját útjukat küzdötték meg a saját nehézségeikkel, saját sikereikkel és így tudják megmutatni azt, hogy micsoda hátrányból, micsoda nehézségekből is ki lehet jönni. 

Ez nagyon fontos a roma közösség fiataljai számára, hiszen így láthatnak olyan utakat, olyan kezdeményezéseket, amik példaképeikké válhatnak. Ugyanígy példák lehetnek a többségi társadalom számára is, hiszen bemutatják, a cigánytelepi fiatalból is lehet nemzetközi jogász, szociálpolitikus vagy éppen nemzetközileg is elismert festőművész.”

Az interjúkötetben szerepel Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos mellett Mező Misi énekes, Balogh Győző János görögkatolikus lelkész, Kunhegyesi Ferenc festőművész, Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Farkas András operaénekes, Szénási József szerkesztő-riporter, Nyári Oszkár színész-rendező, Sörös Iván, a Belügyminisztérium Gyermeksegély Főosztályának vezetője, Pisont István labdarúgó, Farkas Zsolt zenész-táncos-koreográfus és Antal István, a kötet szerkesztője.

A kötet szerkesztőjéről, Antal Istvánról
Fűrész Tünde, a KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) elnöke Antal Istvánt kérte fel a kötet szerkesztőjének, illetve egyik interjúalanyának. Antal István szociálpolitikus, szívügye a roma tehetségek gondozása, támogatása. Életének másik fontos része a magyarországi romaság helyzetének kutatása. A Mathias Corvinus Collegium Roma Tehetség Programjának, illetve a KINCS Társadalmi Csoportok Kutatóközpontjának vezetője.

Nagyköveti méltatás – T.Danny 

A „Sorsformálók” című kötet méltó jelölt a Highlights of Hungaryre, mert bemutatja, hogyan válhatnak hátrányos helyzetű roma férfiak sikeres és elismert egyéniségekké a magyar társadalomban. A könyv tizenkét kiemelkedő roma férfi történetét tárja elénk, akik életük során nemcsak saját sorsukat formálták át, hanem hozzájárultak a roma-magyar kapcsolatok javításához is. E példaképek bepillantást engednek életük küzdelmeibe, sikereibe és elhivatottságukba, kiemelve a talentumot és a kitartást, amely áthidalhatja a társadalmi szakadékokat. Az őszinte és inspiráló történetek nemcsak a sztereotípiák és kirekesztés ellen küzdenek, hanem erősítik a roma identitást és kultúrát is. E kötet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a magyar sikereket ünnepeljük és felismerjük az egyéni és közösségi felelősséget történelmünk és kultúránk összefonódásában.

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fahej
2024. szeptember 30. 14:37
Aha, igen!
2024. szeptember 30. 13:49 Szerkesztve
Az baj, ha a cigányság felé azt vetítjük, hogy az egyetemi diploma jelenti a felzárkózást. Egy olyan közösségről beszélünk, ahol az átlagos intellektus 80 körül van, minimális az egyetemhez szükséges képességgel rendelkezők aránya (~1%). A cigányság kitörési pontja a szakmunka, a becsületes iparos élet. Innen kellene pozitív példákat hozni, mert őket tízezrek tudnák sikerrel követni. Ha nekem nem hisztek nézzétek meg Ritók Nóra "eredményeit"!
Welszibard
2024. szeptember 30. 13:05
Már korábban kellett volna ezt a kötetet megszerkeszteni, mert nagyon fontos a pozitív példaképek felmutatása. Remélem, Rostás Árpád világhírű (Párizstól Rómáig) bútor restaurátor és fafaragó is benne van a kötetben, és lovári zenészek, táncosok, nemcsak romungrók, meg beások. Antal István szociológus, a kötet szerkesztője fontos munkát végzett, nagy szüksége van rá cigányoknak, magyaroknak egyaránt, hogy eredményesebben és békében élhessünk.
stormy
2024. szeptember 30. 12:47
70-es iq-val? a büdöslófaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!