Már látszanak a békemisszió első eredményei

2024. augusztus 01. 06:14

Július elején, vagyis kevesebb, mint egy hónapja indult öt állomásos békemisszióra Orbán Viktor miniszterelnök. Diplomáciai erőfeszítéseinek hatásai pedig már most látszódnak.

2024. augusztus 01. 06:14
null
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

Nyitókép: Képernyőkép / Vasárnap.hu

„A kormányfő tárgyalásai során felkereste Volodimir Zelenszkij ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi-Csin-ping kínai elnököt, a NATO-csúcson nyugati vezetőkkel egyeztetett, majd Donald Trump volt amerikai elnökkel is megoszotta azt, amit tapasztalt. A háború kirobbanása óta eltelt két és fél évben egyetlen vezető sem volt, aki ilyen rövid idő alatt ennyi, a háború lezárásában szóba jöhető partnerrel tárgyalt volna. Orbán Viktor megbeszélései már csak azért is voltak egyedülállóak, mert 

szinte ő az egyetlen politikus, akivel az összes érintett és a konfliktus rendezésében potenciálisan szerepet játszó geopolitikai tényező beszélő viszonyban van.

Ez pedig abban az időben, amikor egyre inkább blokkosodás figyelhető meg, amikor az oldalak között egyre kevesebb a kommunikáció, egy óriási érték. Persze éppen a blokkosodásnak és az ehhez kapcsolódó, ideológia vezérelt csőlátásnak köszönhetően a miniszterelnök kapott hideget-meleget a békemisszió után. A mainstream brüsszeli politika részéről nem meglepő módon csak hideget, ugyanakkor az kétségtelen, hogy a vita a tárgyalásai körül forgott, vagyis sikerült a béke kérdését is a diskurzus középpontjába emelni. Persze a hazai és a nyugat-európai balliberális élet politikusai és véleményformálói már a misszió végének másnapján igyekeztek gúnyosan megjegyezni, hogy az egész értelmetlen volt, hiszen még nincs is béke sem ukrajnában, sem a világban. Ugyanakkor ha csak annyi eredménye lett volna a diplomáciai erőfeszítéseknek, hogy a közbeszéd fókusza világszerte a háború folytatásáról a békére helyeződött, már sikeresnek mondhatnánk a békemissziót. Ennél azonban sokkal többet sikerült elérni.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kiszelly Zoltán

Mozgástér

Idézőjel

A világgazdaság két meghatározó pólusaként az EU és Kína egyszerre riválisok és egymásra utalt szereplők.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2024. augusztus 02. 08:03
Ha olyan sikeres O.V. békemissziója miért kell leállítani?! (Valószínűleg nem kezeli senki sem egyenlő partnerként, csak egy egyéni ambícióktól vezérelt, "mindenlében kanál" politikusként tekintenek rá.)
tapir32
2024. augusztus 01. 15:40
A béke mellett kiállni és megtenni a béketárgyalások felé vezető első lépéseket az érdem és bátorság! Hogy akarják a háborúpártiak lezárni a háborút? Világháborúval? Emberek halálát akarni azaz, a háború folytatását akarni az erkölcs teljes hiánya, szociopátia! Kb. 200 000 ukrán és kb. ugyanannyi orosz katona halt meg és kb. 4x ennyien sebesültek vagy nyomorodtak meg. Ukrajna lakosságának kb 1/4 -e elhagyta Ukrajnát és jelentős részük soha nem tér vissza. Mert nincs hová és/vagy mert az EU-ban megtalálta a helyét, munkáját és magasabb életszínvonalon él mint lerombolt hazájában élhetne. Vajon ki van Ukrajna oldalán a háborúzni akaró szociopaták vagy Orbán a békét akaró? Ki van Putyin oldalán akik tudták, hogy a szankciók következménye az lesz, hogy megerősítik a Putyin rendszer és mégis a szankciókat erőltették vagy azok, akik ellenezték a szankciókat? A szankcióknak több halottja van Nyugat-Európában mint a Covidnak.
voltospultos-2
2024. augusztus 01. 13:20
Az lesz a szép új világ, ha germánt a pekingi panoktikumban látunk. II.Vilmos meg Victoria Nuland replikája.
lauderstenonis-2
2024. augusztus 01. 10:57
Erdogan is beszélő viszonyban van minden szereplővel. Modi indiai miniszterelnök is. Kicsifing kínai főkomcsi is. Az Egyesült Arab Emírségek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!