Jobbról és balról is támadják az EU központosítását sürgető Draghi-jelentést

2024. szeptember 18. 21:09

Az elvileg versenyképességet célzó dokumentum több közös hitelfelvételt és centralizáltabb döntéshozatalt írna elő, von der Leyen és stábja lelkes támogatása mellett.

2024. szeptember 18. 21:09

Nyitóképünkön Mario Draghi és Ursula von der Leyen. Fotó: Thierry Mouasse/Getty Images

***

A versenyképesség igazi divatszó lett az EU-ban, azonban viszonylag hamar kiderült, mennyire mást értenek alatta (és mást akarnak kivitelezni az égisze alatt) az egyes politikai szereplők.

Nemrég például Mario Draghi volt olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank volt elnöke adott közre egy jó hosszú jelentést arról, hogyan és miként kellene működnie az Európai Uniónak a jövőben.

Az állami és magánberuházások meredek növelése, a centralizáltabb döntéshozatal, valamint az uniós vállalatok szabályozási terheinek jelentős könnyítése.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének szövetsége pedig lelkes támogatásáról biztosította a dokumentumot – nem csoda, hiszen ő maga rendelte meg. Így tett tehát a Szocialisták és Demokraták (S&D), a liberális Renew frakció és von der Leyen saját jobbközép Európai Néppártja (EPP) is – számolt be róla az Euractiv.

Azonban – érthető módon – balról és jobbról is bírálatokat kapott a dokumentum.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a Cernobbioi Fórumon kritizálta az EU jelenlegi működését, ám merőben más irányt vázolt fel: a Green Deal újragondolását (vagyis: lazítását), a bürokrácia csökkentését és a befektetések visszahozását, visszavonzását Európába – vagyis az említettek közül talán a bürokráciacsökkentés volt az egyetlen átfedés.

Ezt is ajánljuk a témában

Most láthatta, hogy az EP-ben kik azok, akik szerint szintén nem jó irány a további központosítás az EU-ban.

Saját pártcsaládja, a Patrióták Európáért és a Szuverenisták is elítélték a további közös adósságfelvételt az unióval, a 800 milliárd eurós helyreállítási programhoz hasonló módon, amit az olasz kormány támogatott.

Alexander Sell német EP-képviselő, a Szuverenisták frakcióvezetője ki is jelentette: „Németország többé nem hajlandó fizetni mások adósságáért.”

De baloldalról is érkezett kritika, például Manon Aubry, a Baloldal társelnöke a dokumentum ellentmondásaira hívta fel a figyelmet, úgy mint a beruházások támogatása közben az úgynevezett gazdasági protekcionizmus elleni fellépés vágya,

miközben nagyon szigorú fiskális szabályokat akar betartatni a tagállamokkal, alávágva a nemzeti kormányok beruházási terveinek.

A védelmi kiadások növelését is ellenezték, a görög kommunisták a hadigazdaságtól féltették Európát, a Patrióták a szuverenitás sérelmétől tartottak a közös védelmi kiadások terén.

Persze a von der Leyen-féle koalíció dicsérte Draghi jelentését, volt, akinek a klímavédelem tetszett, mások a vállalatok szabályozási terheinek csökkentését dicsérték, a szocdemek a „jó zöld iparpolitikát”, Manfred Weber, von der Leyen párttársa Draghi „józanságát”, sőt, a bürokráciacsökkentésről szóló részhez még Meloniék ECR-je is tudott kapcsolódni.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2024. szeptember 19. 08:59
Elvégre UvdL rendelte meg a jelentést és fizetett érte (gondolom vastagon fogott az olasz tolla a számlán), mi más lenne benne? Ez aztán a függetlenobjektív jelentés.
Nasi12
2024. szeptember 18. 22:46
A központosítás a közös eladósítással kezdődött amerikában is anno amikor létrehozták az úniót. Bevált módszer.
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 18. 21:57
Örök életre szóló adósrabszolgaság, zavaros és ellentmondásos célok jegyében. Pont ugyanaz, mint amikor Magyarországon Fekete János szabad kezet kapott a nyugati hitelek felvételére jegybankelnökként. Draghi egyenlő Feketével, ugyanazt kapták elő az ősi receptkönyvből. Biztos úton halad az EU a megtervezett katasztrófa felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!