Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Orbán Viktor: Mintha valaki más döntene a magyarok véréről. Ez elfogadhatatlan! (VIDEÓ)

2024. május 31. 07:38

Háborúról és békéről, az EP-választás tétjéről, valamint a Békemenetről is beszélt a miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában. Összefoglalónk!

2024. május 31. 07:38

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor rádióinterjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök beszámolt a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választásokról.

A kormányfő a beszélgetés elején leszögezte, hogy 30 évvel ezelőtt még általános volt a sorkötelezettség, s amikor ki lett vezetve, akkor az volt a gondolat, hogy mivel béke van Európában, és nincs riválisa a NATO-nak, ezért az állandó készenlét nem szükséges.

Orbán szerint míg most újra háború van, nagy a kérdőjel a korábbi döntés miatt, viszont nem feltétlenül kell visszaállítani a sorkötelezettséget, a profi hadseregek felkészültebbek, s hajlandók arra, hogy áldozatot hozzanak a haza védelmében.

Leszögezte,

Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság bevezetése!

Szerinte napirenden van több dolog is, ami segítheti a magyar társadalom önvédelmét, de a sorkatonaság nem. Az pedig elfogadhatatlan, hogy uniós kötelezettségként beszélnek Brüsszelben a sorkatonaság visszavezetéséről. „Mintha valaki más döntene a magyarok véréről”. Ez elfogadhatatlan, ezt ki is kell fordítani, mint egy magot a földből, mielőtt a gondolat szárba szökkenne.

Minden héten közelebb vagyunk a világháborúhoz

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz. Most tárgyalások vannak arról, hogy francia kiképzőtisztek menjenek Ukrajnába, mindez egy új minőség – tette hozzá. A másik, ennél aggasztóbb esemény, hogy a nyugati országok által adott fegyvereket nem csak önvédelemre használhatják az ukránok – mondta a kormányfő.  

Megjegyezte azt is, hogy jól kell felmérni a szembenálló felek szándékát, hiszen az oroszoknak van egy világos célkijelölése, miszerint Ukrajna ne legyen NATO-tag.

Rámutatott arra, hogy 

a Nyugat le akarja győzni Oroszországot, miközben az oroszok jelezték, addig mennek előre, amíg veszélyben érzik a saját területüket.

A nyugatiak kapcsán fontos szempont, hogy messzebb vannak Ukrajnától, s azt gondolják, hogy emiatt messzebb vannak a kockázattól is. Viszont a modern technológiák miatt a nagyobb távolságok áthidalhatóak. 

A NATO védelmi szövetség

A miniszterelnök szerint mind a Tisza-, mind a Horthy-korszakban belekényszerítették Magyarországot a háborúba. Egyik világháborúban sem akartunk részt venni, de iszonyatos nyomás alatt álltunk – tette hozzá. 

Szerinte minden egyes uniós csúcson nő a ránk nehezedő nyomás, és nem látni, hogy ennek hol a vége.

A kérdés, hogy van-e mögöttünk egységes ország a béke érdekében. 

A legfontosabb kérdés, hogy meg akarunk-e halni Ukrajnáért. A válaszunk erre az, hogy nem akarunk

 – tette hozzá.

A miniszterelnök leszögezte, ezt a háborút nem a mi érdekünkben vívják. Brüsszelben ez egy rendkívül népszerűtlen álláspont, de álljuk a sarat – tette hozzá. A NATO egy védelmi szövetség, amely arra való, hogy a tagállamok védelmét biztosítsuk, és nem arra, hogy beavatkozzunk egy másik országban, és ezzel világháborút okozzunk. 

Orbán Viktor a békemenetről

A szombati békemenet kapcsán Orbán Vikor elmondta, hogy mindenki érzékeli a közvetlen háborús veszélyt, hiába próbálja a baloldal eltagadni. 

Aki úgy beszél, mint egy háborúpárti, úgy szállítana fegyvert, mint egy háborúpárti és úgy akar katonákat küldeni, mint egy háborúpárti, az egy háborúpárti.

Elmondta, a magyarok szerint nem bírna ki Európa még egy háborút, az unió pedig megy előre, s visz bennünket a háború felé, az unió vezetői minden pénzünket Ukrajnára költik, és közben nem fejlesztik az európai gazdaságot.

Hogyan lesz béke?

Orbán Viktor szerint egy jó európai választás révén le lehet téríteni az uniós vezetőket a háborúpárti pályáról. A kormányfő rámutatott arra, hogy minden nagy háború első szakasza morális nyomás alatt zajlott. Ahogy telt az idő, s látszódott, hogy a háború nem megoldás, úgy tolódtak el az erőviszonyok a békepártiság felé.

Szerinte fel kell ismernie mindenkinek, aki meg akarja nyerni ezt a háborút a harctéren, hogy ez nem lehetséges.

Orbán Viktor közölte, hogy ha majd később visszanézünk a most közelgő uniós választásokra, akkor könnyen lehet, hogy úgy találjuk: ez volt a nagy fordulópont. Nincs minden háború előre megírva a csillagokban – tette hozzá.

Ha a vezetők úgy döntenek, hogy a béke fontosabb, akkor béke lesz. Ezek nem szükségszerűségek.

Európában mégiscsak demokrácia van, és békepárti képviselőket kell küldeni – tette hozzá.

 

Összesen 495 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-100
2024. június 27. 08:23
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­­k­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­x­i­­­ ­­­p­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Kovács Ubul
2024. június 01. 08:52
URH: Szabadíts Meg! Agyamban kopasz cenzor ül Minden szavamra ezer fül Valaki helyettem gondolkodik Valaki helyettem távozik Nem nyerhetek, nem veszthetek Ha nem leszek, hát nem leszek Szabadíts meg a gonosztól! Szabadíts meg a gonosztól! Bevettünk minden dumát Viseljük a dögcédulát Szavainkat elcseréltük Morzsáinkat feléltük
gyzoltan-2
2024. június 01. 08:16
Sorkatonaság Magyarországon súlytalan..! Aminek súlya, jelentősége van, az az, hogy Sulyok Tamás kitüntette az izraeli nagykövetet... -de még ennél is súlyosabb a magyarországi kontrollálatlan média szerepe! -azaz nagyon is kontroll alatt van, de ez a kontroll nem a magyar érdekek mentén jár el..! Véleményem szerint erőteljes eltérés van Magyarország érdekei, és a veszélyeztetett magyarság létérdekei között.., melyet, a kirekesztően kisajátított média, megérthetően, nem hajlandó feltárni..! Ez jelenleg nem is időszerű! A jelen kényszerű helyzetben a magyarság valóban Orbán Viktor mögé kényszerül, ha úgy tetszik, vele kell beérnünk, ha úgy tetszik, hibáival, erényeivel egyetemben..! Nem engedhetünk az internacionalista globalista cionista Brüsszel terrorjának!
kastellorizo
2024. június 01. 06:09
"kerek-a-perec 2024. június 01. 00:11 Trump mindent letagadott, semmit sem bizonyított – és 34 x elítélték" Az régen úgy szólt, hogy a vádnak kell bizonyítania, de biztos ezt is megváltoztatta a progresszió. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!