Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Megvan a közmédia EP-listavezetői vitaműsorának időpontja és helyszíne – mutatjuk a részleteket!

2024. május 21. 20:17

A műsor címe: „EP-választás 2024 – listavezetők vitája”.

2024. május 21. 20:17

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Korábban megírtuk, hogy jövő csütörtökön, május 30-án este tartja az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató a június 9-i európai parlamenti választásokat megelőző élő televíziós választási vitaműsorát az EP-listavezetők számára, melyet Németh Balázs és Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója, Volf-Nagy Tünde fog levezényelni. A vitáról újabb részletek derültek ki az MTVA listavezetőkhöz eljuttatott leveléből, melyet Molnár Csaba DK-alelnök Facebook-on meg is osztott a nyilvánossággal. Mint írta: a vitát élő adásban közvetíti a köztévé.

A vita helyszíne, időpontja és időtartama

A vitára május 30-án este nyolckor a Várkert Bazárban kerül sor, amelyet az M1 közszolgálati csatorna, élő adásban nagyjából 100 perces időtartamban sugároz. A műsor címe: „EP-választás 2024 – listavezetők vitája”.

A vita szabályai

A vita élő adásban, nézők nélkül zajlik. A vita moderált, vitavezetők: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs. A vitán résztvevő személy telefont nem vihet be magával az élő adás helyszínére. A megszólalását segítendő jegyzet, papír, toll, tablet a felvétel helyszínére bevihető, azonban jelezzük, hogy online kapcsolatot az adás helyszínén nem tudunk biztosítani! Tilos bármilyen transzparens vagy egyéb adást megzavaró eszköz bevitele a stúdióba. Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfeleltetve 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban, minden egyes pulpitus mögött, magas üléssel rendelkező „bárszék”-et helyeznek– tekintettel a vita időtartamára. Amennyiben a listát állított és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával/logójával ellátott pulpitusa üresen marad az élő adás helyszínén.

A vita menete

Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.  A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet. Az egyes hozzászólások esetén  a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy az EP-ben alkalmazott eljárásrendhez igazodva a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől. 

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező. 

A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

A vita szerkezete

A vita során négy különböző témában nyílik a jelölő szervezeteknek lehetőségük álláspontjuk kifejtésére. A témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vették alapul. Az Eurobarometer kutatás többek között azt is vizsgálta, hogy az EU-s polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni az EP-választás kampányában.
Az eredményeket figyelembe véve a közmédia vitájában négy aktuális, az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabb témáiban ismertethetik programjukat a listát állító szervezetek, melyek a következők: 

az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam 

(a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló). Első megszólalási kör: minden egyes delegáltnak 1 perc idő áll rendelkezésére, hogy bemutassa önmagát, vagy jelölő szervezetét. A vitatémák sorrendje: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját. A harmadik kör lefolytatását követően, a vita zárásaként valamennyi listavezető számára lehetőség nyílik 1 percben reflektálni a korábban elhangzottakra. A vitavezető a vitát bezárja. A vita bezárásakor külön értékelést a vitavezetők nem tartanak.

Egyéb

A megszólaló amennyiben a rendelkezésére álló időt nem használja ki, azt nem viheti át a következő témára. 

Amennyiben bárki a vita szabályozott menetétől eltérne, abban az esetben a vitavezetők a vitából a szabályszegőt kizárják. 

Az élő adás helyszínén kizárólag a vitában szereplő listavezetők, vitavezetők és az adás lebonyolításához szükséges szakemberek vannak jelen.
 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:12
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­k­­e­­­l­­d­ ­a­ ­­s­z­­e­­x­­­i­ ­­p­­­u­­n­­c­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
blackorion93
2024. május 22. 09:23 Szerkesztve
Ekrü 2024. május 22. 08:16 • ""Internetet nem tudnak biztosítani... :D:D "- Tudnának, csak nem akarnak, megelőzendő a figyelgetését a vita alakulásának" Miért, azt gondolod, hogy Dobrev vagy akárki telefonos segítséget kér az egy perces válasz idejében? :D Ne nevettesd már ki magad! Leszalad a színpadról és egy oszlop mögé bújva gyorsan elkéri a választ a CIA-től?! És ne haragudj, azért nincs net, hogy ne lássák vita alakulását? Annak a vitának az alakulását, amin részt vesznek?! Nem tudom, hogy mennyire volt átgondolva ez az érv. Ha a nézők reakciójára gondoltál, akkor meg el kell, hogy keserítselek, hogy Pontosan tudja egy Dobrev, Toroczkai vagy egy MP, hogy hogyan reagálnak a szimpatizánsai, internet nélkül is. Arról van szó, hogy ha esetleg akárki meg hackelné a vitát, és nehogy Isten valami olyan témáról beszélne, amiről konzekvensen és szisztematikusan évek óta hallgat a közmédia, akkor egy mozdulattal meg tudják szakítani.... Ehhez nem kell diploma, de még 8 általános se.
2024. május 22. 08:16 Szerkesztve
blackorion93 2024. május 22. 07:41 • Szerkesztve " (Fejenként kb 8perc ?!)"- Mert arra a kérdésre, hogy támogatod-e a homoszexuálisok házasságát elég 1 mp az egyenes válaszhoz. Arra, hogy Magyarország támogasson olyan felvetést, hogy a NATO belépjen az ukrajnai háborúba arra is elég 1másodperc. Továbbá arra, hogy bizonyos kérdésekben a magyar vagy a pártod/frakciód érdekeit nézed, arra sem kell sok idő a válaszhoz. Minden egyéb csak mellébeszélés. " "És egy élő vitára miért nem lehet telefont bevinni?! "- Miért? Ha valaki nem súgja meg a választ , akkor saját kútfőből már nem megy? "Internetet nem tudnak biztosítani... :D:D "- Tudnának, csak nem akarnak, megelőzendő a figyelgetését a vita alakulásának, mert az azt eredményezné egyes résztvevők számára, hogy a pillanatnyi népszerűség kedvéért nem őszintén válaszolnának.
blackorion93
2024. május 22. 07:41 Szerkesztve
100perc , 11 résztvevő + moderátor. (Fejenként kb 8perc ?!) Hatalom által meghatározott témák, moderátorok,stáb, helyszín, körülmény, időtartalom. És egy élő vitára miért nem lehet telefont bevinni?! Internetet nem tudnak biztosítani... :D:D Én nem vágom, miért kell segg hülyének nézni mindenkit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!