Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Szupertitkos fedőakció lehetett Mahmúd Ahmadinezsád budapesti látogatása

2024. május 11. 21:10

Bevett gyakorlat a diplomácia világában, hogy két, egymással haragban álló fél képviselői egy harmadik országban, sokszor titokban bonyolítanak le háttérmegbeszéléseket, erről ír Dezső András a HVG-ben.

2024. május 11. 21:10
null

Nyitókép forrása: ATTA KENARE / AFP

Bevett gyakorlat a diplomácia világában, hogy két, egymással haragban álló fél képviselői egy harmadik országban, sokszor titokban bonyolítanak le háttérmegbeszéléseket, erről ír Dezső András a HVG-ben.

Cikkének apropóját Mahmúd Ahmadinezsád budapesti látogatása adta, a szélsőségesen Izrael-ellenes, holokauszttagadó nézeteiről is ismert egykori iráni elnök e hét kedden felbukkant a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az NKE hívta meg a perzsa politikust, hogy „közös értékek a globális környezetben” témában tartson előadást, tehát nem a magyar kormány.

Az iráni nukleáris fegyverkezés atyjának Magyarországra invitálása azonban többeknél kiverte a biztosítékot. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Mazsihisz berkein belül megdöbbentek a látogatáson, írja a HVG, de az izraeli nagykövetség durván elítélő közleményt is megfogalmazott.

Dezső András titkosszolgálati és diplomáciai forrásai viszont azt mondják, Ahmadinezsád látogatása valami mást célt szolgált, például egy fontos találkozó lebonyolítását.

A HVG forrásai szerint egyetlen lehetséges magyarázata van a történteknek, mégpedig az, hogy a legfelsőbb izraeli körökben tudtak a vizitről, és valamiért jóváhagyták azt, esetleg ők maguk is valamilyen szinten szerepet játszottak benne.

Ezt pedig a következőkre alapozza:

1, Mahmúd Ahmadinezsád a kormányvárót használta a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

„Egy lapunknak nyilatkozó diplomata forrás arra hívta fel a figyelmet, hogy Ahmadinezsád és kísérete, köztük egy golyóálló mellényt viselő testőr a ferihegyi reptér úgynevezett kormányvárójába érkezett – ezt fogó is tanúsítja” – olvasható a cikkben. Azt írják, a várót nem csak azok használhatják, akik a kormányzat meghívására érkeznek Budapestre, hanem gyakorlatilag bárki, aki meg tudja fizetni ezt a szolgáltatást.

2, Kizárt, hogy egy ilyen kaliberű és a nemzetközi színtéren korántsem jó megítélésű korábbi iráni elnök látogatásáról előzetesen ne tudtak volna a legmagasabb kormányzati szinten.

A HVG több diplomáciai forrása is kizártnak tartja, hogy ha Ahmadinezsád és kísérete veszi igénybe ezt a nemzetközi repülőtér kormányváróját, akkor arról ne értesült volna még előzetesen Orbán Viktor miniszterelnök, de legalább Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Dezső András hozzáteszi, azért sem életszerű, hogy egy ilyen látogatás Orbán tudta nélkül történjen, mert a miniszterelnök hosszú éveket fektetett bele abba, hogy erős szövetséget alakítson ki Izraellel, valamint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Orbán és Szijjártó az összes nemzetközi fórumon kiáll Izrael mellett, a HVG forrásai ezért is tartják képtelenségnek, „hogy a hosszú évek alatt kiépített szövetséget a magyarok kockára tennék Ahmadinezsád miatt”.

3, Kulcsfontosságú, hova érkezett az egykori perzsa elnök. Az NKE-n rendőröket, katonákat és titkosszolgákat képeznek, ebből adódóan a különböző (katonai is) szakszolgálatok rálátnak az intézmény működésére.

Azt írja a HVG, a látogatás szempontjából ennek azért is lehet jelentősége, mert Irán nemzetközi szankciók alatt áll, a Magyarországgal baráti Izrael legveszélyesebb ellensége. „Azaz kizárt, hogy ha egy ilyen egyetemre ellátogat Irán volt elnöke, akkor arról előzetes a katonai titkosszolgálatnál ne tudtak volna.”

Ezt is ajánljuk a témában

Miért jött akkor Budapestre Mahmúd Ahmadinezsád?

Ugyan hivatalosan az egykori iráni elnök egy zártkörű találkozóra érkezett az NKE-be, ez „csak amolyan fedősztori lehetett”. Például azért, mert a perzsa politikus nem éppen a környezetvédelemmel forrt össze. (Elvileg „a természethez és a környezethez való viszonyáról” beszélt az egyetemen – a szerk.)

Egyáltalán nem ritka az árnyékdiplomáciában, hogy ha egy adott országban szerveznek egy grandiózus eseményt, akkor annak oldalvizén bonyolítanak le egymással a felek informális, de fontos találkozót”

– summáz Dezső András.


 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reiblistvan
2024. május 18. 13:04
Szerintem mi Mo nagyon biztonságos terepnek számítunk a diplomáciában jelenleg ! Tudják rólunk hogy jelenleg nem a legnagyobb szerelem az USA-val! Oroszok , Kínaiak, Amerikaiak, Izraeliek Irániak, az arabok csak úgy szabadon járkálnak nálunk , tudják a személyi biztonságuk is átlagosnál jobb itt ! Gondolom Az Iráni , vagy zsidó vagy amerikai diplomáciával találkozhatott mert hivatalosan egyikkel sem érintkeznek ! Vannak józanabbul gondolkozó diplomaták gondolom keresik a megoldásokat , manapság a mobilt nem nagyon szeretik használni mert lehallgatható !
iimre
2024. május 12. 08:02
"P_F_Juli május 11. 21:39 De arra inkább kíváncsi lennék, hogy egy ilyen információt miért kell megszellőztetni, és még fontosabb lenne, hogy miért nem kapnak ilyen szivárogtatásért retorziót." Retorziót egy újságíró? :DDD Nem diktatúrában élünk…
gyzoltan-2
2024. május 12. 07:29
"A HVG forrásai szerint egyetlen lehetséges magyarázata van a történteknek, mégpedig az, hogy a legfelsőbb izraeli körökben tudtak a vizitről, és valamiért jóváhagyták azt, esetleg ők maguk is valamilyen szinten szerepet játszottak benne." Ugyan már többször is véleményeztem, hogy a ma Magyarországán semmi sem történhet a zsidók tudomása, jóváhagyása, esetleg elnézése nélkül! A lehető legdurvábban értendően! -bármily kérdésben! A zsidó álom megvalósulni bizonyul: Magyarország lett az új zsidó haza..! -és dudás csak egy lehet..! -legalább Dezső Andrásnak higgyétek el..! -és ne felejtsétek, Gáza nyugalomra int..!
backsplash
2024. május 12. 06:43
Legalább történt valami, talán jó irányba viszi a dolgokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!