Újabb részletek derültek ki a budai vár felújításáról: ez lesz a Nemzeti Galéria kiköltözése után

2024. október 24. 11:48

Megszólalt az államtitkár.

2024. október 24. 11:48
null

Nyitókép: Magyar Nemzeti Galéria

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére (miszerint: „ha a Városligetbe költözik a Nemzeti Galéria, mi kerül a helyére a Várban?”) válaszolva elárulta: hogy a megújult Városliget Európa legkomplexebb és legvonzóbb kulturális negyedévé válik, és így az egész világ számára látható módon felkerül Európa kulturális térképére – vette észre az Index.

Válaszából az is kiderült, hogy a kormánynak milyen tervei vannak a Budavári Palota felszabaduló szárnyával.

„A Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a Magyar Nemzeti Galéria kiköltözését követően elkezdődhet a budai várban található, ma a múzeumnak otthont adó épületrészek átfogó felújítása. 

A tervek szerint a rekonstrukciót követően továbbra is kulturális funkciót kap majd az újjáépített épület” 

– közölte Zsigó Róbert.

Az államtitkár elmondása szerint az Új Nemzeti Galéria leendő kiállításain szereplő művekről a múzeum szakemberei (művészettörténészek, kurátorok, muzeológusok, restaurátorok) döntenek majd. A raktári anyag a közeli Szabolcs utcában – szintén a Liget Projektnek köszönhetően – felépült és 2019-ben átadott, 33 ezer négyzetméteres, világszínvonalú múzeumszakmai háttérintézménybe, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerül.

Ami a költségeket illeti, kifejtette, hogy „2024. október 3-án jelent meg a felhívás egy feltételes közbeszerzési eljárásra. A pályázatok beérkezése után kerülhet meghatározásra a beruházás idő- és költségigénye, amelyek ütemezéséről és finanszírozásáról ezt követően Magyarország Kormánya immáron a pontos részletek ismeretében hozhat döntést.

A fákért aggódók megnyugtatására közölte: 

a Liget Budapest Projekt alapvetése, hogy új épületek csak olyan területre épülnek, ahol korábban épület vagy lebetonozott felület volt.

Az Index emlékeztet: Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója szeptember 30-ai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy jövőre a Magyar Zene Háza mögötti zöldfelületi fejlesztésekkel és az új Nemzeti Galéria építésével folytatódik a Liget Budapest Projekt. Elmondása szerint a Nemzeti Galéria megépítésével „zárókő kerül a liget kulturális fejlesztéseire is”.

Az új budapesti intézmény a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori kollekcióját fogadja be.

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor nem volt elragadtatva a tervektől, közösségi oldalán szólalt fel a projekt elindítása ellen.

Hülyeségre mindig van pénz, akkor is, ha másra nincs. A projekt 10 éves fennállása alatt 270 000 felújított négyzetméter zöldfelületet tudnak felmutatni, vagyis 27 hektárt. A Városliget 81 hektár. Azaz eddig az egyharmadát tették rendbe a parknak. Nem kéne bele több épület, rég meg kellett volna szabadulni az egy évtizedes kordonoktól. Pláne nem kell egy parkba egy ekkora monstrum” – fogalmazott a főtájépítész. Hozzátette: „Több zöld kell bele, mert ez egy közpark. Amit elvettek a fővárostól, hogy beépíthessék.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2024. október 24. 15:28
Mennyivel szebbek és vonzóbbak a Geli-karók és a biciklisávok, te barom Bardóczi. Mindenhová rovarhotelt, méhlegelőket rajzó méhekkel és legelésző juhokat kullancsokkal. Én nem értem, hogy lehet, ennyire hülyének születni és azt még publikálni is, sőt még egy fővárost is megnyomorítani. Bárcsak vinne el benneteket a magyar Péter!
ed02222
2024. október 24. 15:25
Bardóczi, hol van a beígért városháza parkosítása? Sokan várjuk a volt közlekedési múzeum és a gyermekszínház vissza építését is.
balbako_
2024. október 24. 14:34
Gromiko szovjet külügyminisztert hívták tovaris nyet nek, mert mindenre nemet mondott. Budapest fejlesztésére is meg vannak a folyton nemet mondók. (Még szerencse, hogy elvették tőlük a Városligetet, mert világszám lett a részeg és kábszeres csövesek wc-je helyén.)
sexykitty-5000124
2024. október 24. 13:33
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­k­­­e­­­l­d­­­ ­­­a­­ ­s­­z­­e­­­x­i­­ ­­­p­u­n­c­­­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!