Taroltak a magyar egyetemek a neves nemzetközi ranglistán, és ez nem véletlen

2024. október 17. 11:18

A pár éve bekövetkezett versenyképességi fordulatról kérdeztük a felsőoktatásért is felelős szakállamtitkárt.

2024. október 17. 11:18
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Bartos Gyula / KIM

***

2024. október 9-én hajnali órákban lett nyilvános a világ egyik legismertebb és az egyetemisták által is leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a Times Higher Education.  A lista a rangsoroláshoz az egyetem mérete mellett számos más, a gazdasági környezet szempontjából is kiemelkedően fontos tényezőt vesznek figyelembe, például az oktatást, a kutatást és a nemzetköziesítést.

A felsőoktatási intézmények legfrissebb ranglistája publikálásának apropóján kerestük meg Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkárát.

Sok lista létezik az egyetemek teljesítményének mérésére – mik az igazán érdekesek számunkra?

A két legfontosabb lista, amelyet nem csak kormányzati oldalról, de az egyetemek illetve a hallgatók oldaláról is szoros figyelemmel követnek az a Quacquarelli Symonds (QS) a másik pedig a Times Higher Education (THE)

A THE az egyik legátfogóbb, legszigorúbb és legkiegyensúlyozottabb nemzetközi rangsor, amely a kutatásintenzív egyetemeket 18 teljesítménymutató alapján értékeli. Ez a 18 teljesítménymutató öt pillérre oszlik, lefedve az oktatást, a kutatást, a tudástranszfert és a nemzetközivé válást is.

A felsőoktatásban elég erős a nemzetközi verseny, az egyetemek számára kiemelkedően fontos az, hogy a nemzetközi színtérben megjelenjenek, ezáltal pedig bevonzzák magukhoz a magyar és külföldi hallgatókat egyaránt, akik létszáma az egyetemek versenyképességéről ad információt. 

Mondhatjuk akár azt is, hogy ez egy önmagát indukáló folyamat, hiszen egy egyetem minél inkább jelen van a nemzetközi színtéren, annál több hallgatót képes mágnesként magához vonzani, amely által még inkább versenyképesebbé válik és annál inkább teret tud nyerni magának a nemzetközi versenyben.

Hogyan teljesítettek eddig az egyetemeink a nemzetközi színtéren?

Ha a két rangsort együtt vizsgáljuk, látható, hogy míg öt éve 7, két éve 9, a tavalyi évhez hasonlóan idén 

már második éve 12 egyetemünk van a világ top 5 százalékában.

Ebből egyértelműen kimondható, hogy van felfelé ívelő pályája az egyetemeinknek, mely a modellváltást követően megnövekedett rugalmasságnak köszönhető. 

Alig pár évvel a bekövetkezett versenyképességi fordulat után látunk élő, lüktető egyetemeket, tervekkel, álmokkal bíró egyetemi vezetőket, innovatív, kreatív diákokat, innovációs ökoszisztémát az egyetemek körül és társadalmi bizalmat az egyetemek iránt.

A Times Higher Education nemrég tette nyilvánossá az idei rangsorát, mit érdemes kiemelni belőle magyar szempontból?

A nemrég megjelent THE lista keretében – mely a 2025-ös évre tartalmazza a felsőoktatási intézmények rangsorát – 115 ország 2092 intézményét rangsorolták a világszerte működő mintegy 

harmincezer egyetem közül, amelyből 11 magyar egyetem előkelő helyen szerepel,

vagyis az előző évekhez viszonyítva emelkedő pályára álltak. 

Fontos eredménynek tartjuk azt, hogy a Semmelweis Egyetem a mostani rangjával a top 1 százalékba tartozik, a 271. helyen szerepel. Három egyetemünk szépet lépett előre: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pannon Egyetem 1, az Óbudai Egyetem pedig 2 kategóriát is előreugrott.

Két egyetemünk pedig megfigyelői státuszba került, így már összesen 4 egyetemünk rendelkezik ezzel a ranggal, őket már nem sok választja el attól, hogy a rangsorolt egyetemek közé kerülhessenek.

A 2025-ös évre vonatkozó lista az alábbiként alakult:

  •  Semmelweis Egyetem (#271)
  • Óbudai Egyetem (#601-800)
  • Eötvös Lóránd Tudományegyetem (#801-1000)
  • Debreceni Egyetem (#801-1000)
  • Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem (#1001-1200)
  • Pécsi Tudományegyetem (#1001-1200)
  • Szegedi Tudományegyetem (#1001-1200)
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (#1201-1500)
  • Pannon Egyetem (#1201-1500)
  • Széchenyi István Egyetem (#1501+)
  • Miskolci Egyetem (#1501+).

A listán szereplő 11 intézmény esetében 4 az első 1000 között szerepel. A listából jól látszik, hogy 4 budapesti és 7 vidéki egyetemünk szerepel a rangsorolt egyetemek között, ez pedig jól mutatja azt, hogy a vidéki egyetemeink egyre erősödnek, egyre népszerűbbek, már szinte egy vonalba helyezhetőek a fővárosi egyetemekkel, térségmegtartó erejük emelkedik, különösen az új struktúrában. 

A modellváltásnak köszönhetően a térségükért felelősséget vállaló egyetemek lettek,

így együttműködnek az adott térség társadalmi, gazdasági szereplőivel, ezáltal hallgatóiknak jobb karrierívet tudnak előirányozni. Mindezeknek köszönhető az, hogy kilőttek a vidéki egyetemeink, ezt pedig nagy örömmel nézzük.

Mi az, ami a kormány reszortja ezekből az eredményekből?

Az egyetemeknek olyan környezet kell, amelyben megvalósíthatják elképzeléseiket, rugalmasan, teljesítményfókuszáltan működhetnek, és ismervén a felelősségüket, élnek a lehetőségeikkel. Ahogy arra korábban is utaltam már az elmúlt években az egyetemi modellváltásnak köszönhetően sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban. 

Kulcspontja volt, hogy a felsőoktatási intézményeket összekötöttük a gazdasági és térségi szereplőkkel, rugalmasabbá tettük a működésüket, alapjaiban változtattuk meg a hazai felsőoktatás finanszírozását, és teljesítményrendszert rendeltünk hozzá, amellyel mára már minden második forint, amit az egyetemek kapnak, azt a teljesítményükhöz kötöttük. 

Tettük mindent annak érdekében, hogy az egyetemeink megállják a helyüket, és erősödjenek mind itthon, mind a nemzetközi erőtérben és ez jól látszik most a THE nemzetközi rangsorán is, hiszen a sorrendállítás során vizsgált 13 mérőszámból 9-ben Magyarország előrelépést ért el világszínvonalhoz képest, mindezt pedig nagyobb ütemben volt képes teljesíteni, mint a világátlag, egy esetben pedig hoztuk az átlagot.

Hova tovább, mik az előttünk álló célok a magyar felsőoktatás tekintetében?

A célunk továbbra is az, hogy 2030-ra legyen egy top 100-as egyetemünk és 3 európai top 100-as egyetemünk. Ez rengeteg időt, energiát, munkát kell beletenni már csak azért is, hogy folyamatosan bizonyítsa minőségét, teljesítményét, olyan erős a nemzetközi verseny, hogy a szinten tartásért is folyamatos fejlődés kell. 

Kimondottan büszkék vagyunk egyetemeinkre, hogy az idei évben nem csak megőrizték pozíciójukat, hanem jelentősen növelték rangjukat, aminek köszönhetően Magyarország előrelépést ért el a világszínvonalhoz képest. Tették mindezt úgy, hogy a brüsszeli bürokraták diszkriminatív módon kizárták a 21 modellváltó egyetemet az Erasmus és Horizont programokból. 

Látjuk azt, hogy az elmúlt években Magyarország több nemzetközi tudást vonzott az egyetemeire

 – jelenleg például több mint 43 000 külföldi hallgató tanul Magyarországon – ezen túl több nemzetközi kutatási projektben is együttműködtek egyetemeink. Ezen együttműködéseket az új sikeres mobilitási programunkkal a Pannóniával, és új kutatási Horizont programmal is erősítjük.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. október 17. 13:44 Szerkesztve
A 251-300. hely nem tarolás. Ráadásul 200 fölött már nem rangsorolnak pontosan, hanem névsor szerint adják meg az egyetemeket. A Semmelweis nem 271. helyen van, hanem a 251-300. helyre van rangsorolva és ott ABC sorrendben adják meg az egyetemeket. Így jön ki a "271. hely" (a 251-300. hely között ABC sorrendben 21. helyen van a Semmelweis). A tarolás az 1., a 2. és a 3. hely lenne.
gilou-au-clavier
2024. október 17. 13:25
Narancskipcsak mellverés, olyan, mint a mécsessel fűtő németek, akik a magyar kánaánba menekülnek millióiszám. Az első ötszázban egyetlen magyar egyetem van, mi ez, ha nem hallatlan siker, ez is? A SOTE valóban jó egyetem, a fideszrezsim ellenére, csak ugye Európában már ők sincsenek az első 100-ban. Az igaz s nemzethy s magyar MCC narancsfoximaxi amúgy hanyadik a listán? Azé' nincs sehun, mer direkt báncsák a magyartot! UJUJUJ! Kipcsak, félázsiai, jurta melló szaró moszkovita pártállami logikával amúgy hátrafelé fog menni az ország, nem előre, mert a képzett, tudományos munkaerő egyszerűen lelécel. Mennyi is az állami doktori ösztöndíj? 140-180 ezer fabatka? 350 -450 EUR? Teljes állásra, 3-4 évig... OK. Utána meg megy a csodálkozás, hogy az egyetem után külföldre mennek kutatni a fiatalok, aki csak tud... De miééééééért?
manitowoc
2024. október 17. 13:22
Mandiner: "TAROLTAK a magyar egyetemek a neves nemzetközi ranglistán" És hogy néz ki ez a "TAROLÁS"? "Mutatjuk": - Semmelweis Egyetem (#271) - Óbudai Egyetem (#601-800) - Eötvös Lóránd Tudományegyetem (#801-1000) - Debreceni Egyetem (#801-1000) - Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem (#1001-1200) - Pécsi Tudományegyetem (#1001-1200) - Szegedi Tudományegyetem (#1001-1200) - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (#1201-1500) - Pannon Egyetem (#1201-1500) - Széchenyi István Egyetem (#1501+) - Miskolci Egyetem (#1501+). Vagyis: SZÓ SINCS "tarolás"-ról. Tessék mondani, mire jó ez a HAMIS megfogalmazás a címben? A tisztességes az LENNE, ha a címben a "javítottak/sokat javítottak a helyezésükön a magyar egyetemek" szerepelne.
rugbista
2024. október 17. 13:17
Ha nem tévedtem el a listán, a SOTE Közép-Európában a legelőkelőbb helyen rangsorolt. Még a prágai Károly Egyetemet meg a krakkói Jagellót is megelőzi. Pár éve nem így volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!