Szakértőt kérdeztünk: így változhatnak a négyzetméterárak Budapesten a kormány lakhatással kapcsolatos terveivel

2024. október 26. 06:41

A kormányhatározatban is megjelent Új Gazdasági Akcióterv 21 pontjából tíz közvetlenül érinti az ingatlanpiacot. Utánajártunk, az intézkedések milyen hatással lehetnek a budapesti lakásárakra.

2024. október 26. 06:41
Ingatlan. AS Photograpy képe a Pixabay -en.

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: AS Photograpy képe a Pixabay -en.

A cikk szerzője a Világgazdaság munkatársa.

 

A társadalmi egyeztetésre bocsátott kormányzati intézkedések közül

három pillér emelkedik ki, amely meghatározhatja a 2025-ös lakáspiac trendjeit, például a négyzetméterárakat, amelyekre általában elsőként reagál a fővárosi ingatlanpiac

– nyilatkozta a Mandinernek Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Teremtendő intézkedések

Több Budapest-fókuszú intézkedést is tervez a kormány, ilyen például a magánszálláshelyek szolgáltatásnyújtása, azaz az Airbnb terén, a lakásbérleti díjak és szerződési feltételeinek szabályozása, vagy a megfelelő számú és színvonalú kollégiumi férőhely biztosítása, amely utóbbiak főként a fiatalokat hozhatják helyzetbe. Szerinte ezzel összhangban van az is, hogy külön pont célozza meg a fiataloknak szóló új támogatási formák bevezetését.

Ilyen például az országos intézkedések között szereplő, a fiatalok lakhatási problémáit kezelő lakásprogram, a Vidéki Otthonfelújítási Program, a Széchenyi Pihenő Kártyára érkező juttatások 50 százalékának átmeneti felhasználása lakásfelújításra, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások opcionális, átmeneti, lakáscélú felhasználásának biztosítása, a munkáltató által adókedvezménnyel adható lakhatási támogatás, amely Balogh László szerint növelheti a lakosság vásárlóerejét az ingatlanpiacon.

Fontos intézkedés az új lakóingatlan értékesítésére vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfa fenntartása, valamint a bankok által önkéntesen vállalt lakáshitel kamatplafonjának 5 százalékon tartása is.

Ezt is ajánljuk a témában

Akcióterv nélkül is árrobbanás várható

Balogh László szerint a kormány intézkedései nélkül is robbanna jövőre az árbomba, annak köszönhetően, hogy 7-8 ezer milliárd forint nagyságrendben mozdulhat meg tőke részben az inflációkövető állampapírokból kiszálló befektetők révén. Ha csak a töredékük jut el az ingatlanpiacra, az akkor is 1000 milliárd forint körüli értéket jelentene, amely a 2022-es és a 2023-as évben eladott összes lakás értékének az egyharmada, amely abszolút értékben is hatalmas összeg – hangsúlyozza. Ennek hatására a piac jövőre túlfűtötté válhat, amely az árrobbanás veszélyét is hordozza, a befektetői preferenciát tekintve elsősorban Budapesten – véli a szakértő, aki szerint erre a következő tavasszal számíthatunk.

„Arra lehet számítani, hogy a jelentősen megnőtt kereslet csak a kínálat egy részén csapódik le. Ha a kínálat nem változik, esetleg csökken, akkor a kereslet árrobbanást okozhat a piacon” – mutatott rá.

De mennyi az annyi?

Idén az látható, hogy gyorsuló ütemben nőnek az árak. Míg januárban az ingatlan.com lakásárindexe alapján 1-2 százalékos volt a drágulás éves szinten, addig szeptemberre, Budapesten ez már 9 százalékra gyorsult és hónapról-hónapra egyre nagyobb ütemű. Ehhez jöhet majd a befektetői kereslet robbanása, plusz a gazdasági akcióterv hatásai. Balogh László úgy látja, mindez 10-15 százalékos drágulást hozhat jövő tavaszig. 

A fővárosban szerinte ez első körben az V., VI., VII. és a VIII., IX. került belvároshoz közeli részét érintheti, majd kigyűrűzik a külső kerületekbe is. Hiszen ha az V. kerületben már 2 millió forint lesz az átlagos négyzetméterár, akkor már a csepeli panellakásokat is bátrabban fogják beárazni a tulajdonosok – mutatott rá.

Jelenleg egyébként a Belvárosban az V. kerület a legdrágább, ahol jelenleg 1,75 millió forint az eladó lakások átlagos négyzetméterára, amely éppen dupla annyi, mint a legolcsóbb, XXIII. kerületi 713 ezres átlagár. A VI. kerületben is 1,3-1,4 millió forintos átlagos négyzetméterárakkal lehet találkozni, amely egy 50 négyzetméteres lakás esetében 65 millió forintot jelent.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2024. október 26. 08:55
ez egy mindenisszar riasztólövés a mindenisszar-ból élők felé, hogy egy utolsó áremelkedés segítségével megszabaduljanak az ingatlan befektetésüktől, ugyanis a piacra zúduló irdatlan tőke inkább elvonás, mert -az airbnb-re belengetett adó és moratórium pont, hogy azt jelenti, lakások minősülnek majd vissza lakóingatlanná és erősítik a kínálati oldalt -a szép kártya bevetése kifehéríti a bérleti díjakat ugyanis a NAV rálát az ügyletre, így az olcsóbb bérletek emelkednek ugyan de csak az adó mértékével amit a szép kártya kompenzál, de a drága bérletű lakások árát csökkenti a kifehéredő piaci verseny(ha nem akkor a pénz a költségvetésbe megy) -az államkötvények kamatai pedig nem áramolnak sehova mert ha a tulajdonosai korábban se hallgattak a mindenisszar terjesztőkre akkor most se fognak
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 26. 06:47
Nagyon jó hír az, hogy az “inflációkövető” államkötvény kamata ekkorát robbant! Köszönjük meg szépen az Európa rekord inflációt pártunknak és kormányunknak! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
sexykitty-5000126
2024. október 26. 06:46
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­k­e­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­e­x­­i­­­ ­p­­u­n­­c­­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!