Sándor Fegyir a 444-nek: Magyarországnak nem barátai és ellenségei vannak, hanem érdekei

2024. október 28. 08:24

A kijelölt, ám az ukrán külügyminisztérium által pozíciójában meg nem erősített budapesti nagykövet nyilatkozott Ukrajna NATO- és EU-tagságáról is.

2024. október 28. 08:24
Sándor Fegyir, Ukrajna budapesti nagykövete

Fotó: Mandiner / képernyőkép

Magyarországnak nem barátai és ellenségei vannak, hanem érdekei, Orbán ezeket tartja szem előtt – mondta a 444-nek adott interjújában Sándor Fegyir, Ukrajna még nem véglegesített budapesti nagykövete.

Az ukrán-magyar viszonyról a diplomata úgy nyilatkozott:

„A fronton semmifajta konfliktus nincs ukránok és magyarok között. Ugyanez érvényes Kárpátaljára is, egymás mellett és együtt élnek a nemzetiségek. Problémák ott merülhetnek fel, ahol nincsenek kapcsolatok, ahol az emberek csak magukat ismerik, másokat nem, nincs tudásuk, tapasztalatuk, hiányoznak a személyes élményeik. Ott könnyebb az ellenségkeresés és az ellenségkép-teremtés. Akinek akár csupán elemi szintű információi vannak, abban fel sem merülnek az ilyen dilemmák.”

Az interjúban megemlítik, hogy Sándor ismeretterjesztő tevékenységet is folytat, a magyar kultúrát igyekszik megismertetni az ukránokkal Facebook-posztokban. Ezt a következőképp magyarázta:

„Azért találtam ki az egészet, mert sokan nem értették, miről beszélek, mit akarok. Láttam, hogy 

ami információ a magyarokról az ukránok számára egyáltalán elérhető, az orosz nyelvű. 

Ha ukránul kerestél rá Magyarországra, politikáról és ellenségeskedésről olvashattál. Nagyon torz volt így a kép. Pedig a kapcsolataink szerteágazóbbak és barátibbak is. A tudatlanság és a kibeszéletlenség okozza a problémákat. Ezért csinálom, amit csinálok, ezért ismeretet terjesztek. Kritika vagy támadások nincsenek, közvetlen pozitív következmények vannak.”

Az ukrán-magyar politikai viszonnyal kapcsolatban Sándor Fegyir egyebek mellett kifejtette:

Az az állam is Magyarország, ahol az ukránoknak nyújtott kedvezmények legszélesebb köre maradt fenn a mai napig. Összességében, Magyarországnak nem barátai és ellenségei vannak, hanem érdekei, Orbán ezeket tartja szem előtt. 

És engem nem az emóciók foglalkoztatnak, hanem a tények.”

Újságírói kérdésre, miszerint valójában pragmatikusabb a viszony, mint aminek látszik, Sándor azt válaszolja:

„Magától értetődik. De hadd jegyezzem meg: ukrán állampolgárként nekem nem dolgom kommentálni a magyar politikusok megnyilvánulásait. Ez nem lenne korrekt, nem feladatom a politikai elemző szerepében tetszelegni sem, sőt magyar választópolgár sem vagyok. Hogy kit emelnek a hatalomba, vagy hogy kit tartanak ott, az a magyar emberek döntése.”

Zelenszkij győzelmi tervére a nagykövet szerint akkor érdemes visszatérni egy beszélgetésben, ha béke lesz, de a háborúban az ukránok már győztek, mivel megmutatták, hogy ukránok és nem oroszok, kiálltak magukért: „a győzelem az, ha megtaláltad a helyedet a világban”.

Az ukránok NATO-és EU-tagságáról Sándor Fegyir úgy fogalmaz, hogy „a NATO nehéz kérdés”, de „az EU más kérdés, az biztosan felvesz bennünket, hiszen nincs más választása. Az Európai Unió már annyit fektetett Ukrajnába, hogy azt képtelenség lenne visszafizetni. Cserébe van kiváló termőföldünk, képzett, tehetséges, keresztény lakosságunk. Ukrajna ajándék lesz Európa számára.”

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2024. október 28. 10:19
... nem biztos, hogy örvendnek egyesek a még több keresztény lakosságnak... amúgy jól beszél: érdekek vannak, ott is, itt is, ha korrekten állunk hozzá, nem lehet nagy probléma (viszont az ukrán szélsőséges nacionalisták) nem játszhatnak szerepet)...
bathory-odonke
2024. október 28. 10:17
Rövid az emlékezetem de: Az 56-os megszállást a Szovjetúnió követte el, az ukránokkal, baltiakkal együtt, sőt, mivel ők vannak legközelebb, vélhetően sok ukrán katona is tagja volt a megszállóknak. Az oroszok nevében Jelcin már bocsánatot kért. Az ukránok, baltiak???...
nemecsekerno_007
2024. október 28. 10:13
Jajj, viccesek ezek a hutuk. :)))))))))
billysparks
2024. október 28. 09:46
Magyarországnak sok ellensége van és kevés barátja. Ukrajna az ellenségeink sorában eléggé elől áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!