Orbán Viktor elárulta, mi lehet az orvosság az Európai Unió bajaira

2024. október 11. 19:19

A Nyugat-balkáni bővítés új lendületet adhatna a közösségnek a miniszterelnök szerint.

2024. október 11. 19:19

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Albániának már régen bent kellene lennie az Európai Unióban – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, az Edi Rama albán kormányfővel folytatott tárgyalása után adott sajtónyilatkozatában.

Orbán Viktor elmondta, vendégével az európai helyzetről, a Nyugat-Balkán és az európai politika jövőjéről is eszmecserét folytattak.

Edi Ramát méltatva felidézte: sok olyan meglátást kapott tőle az elmúlt években, amelyeket a magyar politikában is tudott használni.

Most nekünk kell segítséget adnunk albán barátainknak,

hiszen a Nyugat-Balkán országai átlagosan 15 éve várakoznak arra, hogy belépjenek az Európai Unióba, 2009 óta várakozik Albánia is” – emlékeztetett. Hozzátette: van elég baj Európában – amiről beszélhetett a minap Strasbourgban is –, ezekre a bajokra pedig a legnyilvánvalóbb orvosság az volna, ha az EU végre befogadná a Nyugat-Balkán országait.

Ezzel friss lendületet, új energiát és új gazdasági lehetőségeket is kapnánk”

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Albánia kiválóan teljesített a tárgyalások során. Ha a csatlakozás tényleg érdemalapú folyamat lenne, akkor Albániának már régen bent kellene lennie az unióban – jegyezte meg. Hozzáfűzte azonban, hogy nagyon nehéz a bővítéssel szembeni politikai ellenszenvet vagy óvatosságot legyőzni és áthidalni.

A magyar kormányfő egy sikerről is beszámolt:

jövő kedden Luxemburgban EU-Albánia kormányközi konferenciát tartanak, ahol megnyitják az első tárgyalási fejezetcsoportot.

Büszkeséggel említette, hogy mindez abban a pillanatban következik be, amikor Magyarország adja az EU soros elnökségét.

Felidézte azt is, hogy a legutóbbi sikeres bővítés akkor történt, amikor szintén Magyarország volt a soros elnök. Magyarország szorgalmazza a felelős szomszédságpolitika jegyében, hogy a pénzügyi támogatásokat az EU minél hamarabb adja oda a Nyugat-Balkán országainak – közölte, hozzátéve, nem kell ezzel megvárni a tagságot. „Itt az Európai Növekedési Eszköz meg más eszközök is, ahonnan megkaphatják a növekedéshez szükséges pénzügyi támogatást” – vetette fel.

A megbeszélés során érintett kétoldalú kérdésekre kitérve emlékeztetett arra, hogy Albánia nagyon fontos partnere Magyarországnak: magyar cégek kulcsszerepet töltenek ott be kulcságazatokban. „Ez nem mindennapos, nemcsak a magyar cégek sikere miatt fontos ez, hanem mert reputációt szeretnénk gyűjteni a későbbi, újabb befektetésekhez is” – jelezte.

Értékelése szerint ezek a cégek jól teljesítenek, a telekommunikációs és távközlési piacon például a 4iG egy óriási, előkészítés alatt álló beruházásról is beszámolt, amely Albániát és Egyiptomot köti majd össze egy telekommunikációs hálózattal. A Wizzair több mint 50 várost kapcsol össze Tiranával, az OTP elnyerte idén Albániában a legjobb digitális és üzleti banknak járó címet, de ott van a Fővárosi Vízművek is, amely kulcsszerepet kapott Tirana vízügyi rendszerének modernizálásában – sorolta.

Edi Ramával abban állapodtak meg, hogy a kétoldalú együttműködést folytatni fogják: 

Magyarország várja az albán üzleti élet érdeklődőit, valamint készen áll arra, hogy az eddigieket is meghaladó súllyal vegyen részt az albán gazdaság modernizálásában”

– közölte Orbán Viktor.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 20:38
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­­k­e­­l­d­ ­­­a­­­ ­­s­z­e­x­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Isten jobb keze
2024. október 11. 20:34
Veje az édes anyjába a csepp vaszát ez a majom, azt tudja hogy az EU nak, mi... De az hogy a hazánknak mi.. Arra 14 éve nem jöttrá, csak arra, hogy hogyan kell kirabolni, lefosztani. Az ilyen Nem vezető, ha nem egyszerű tolvaj geci. Le az ős kommunista fidesszel. Le a hazaáruló Fideszes szavazókkal. Mentsük meg a hazánkat. ❤️🤍💚
o1gtolvaj-3
2024. október 11. 20:07
Az nem zavarja a cigányt ilyenkor, hogy a többségük muszlim?
o1gtolvaj-3
2024. október 11. 20:07
Szeretne, hogy ne csak vele foglalkozzanak, mert a Nyugat-Balkanon vannak mások is hozza hasonló tolvajok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!