Nívós díjat kaphat a férfi, aki több száz gyerek életét változtatta meg

2024. október 12. 07:56

„Minden egyes gyerek, aki a gyerekvédelembe kerül, egy-egy tragikus sors.”

2024. október 12. 07:56
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Deák Péter szövő, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, fejlesztőtanár, mentálhigiénikus, aki több mint 35 éve a szolnoki gyermekotthonban élő gyerekek nevelője, segítője, miközben a népi iparművészet és a magyar hagyományok ápolásának is elkötelezett híve. Munkája során a két területet harmonikusan ötvözi, célja pedig mindig az, hogy segítsen a rábízott gyermekeknek megtalálni helyüket az életben, és eszközöket adjon a kezükbe a boldoguláshoz.

A kezdetek

Deák Péter életútja egyáltalán nem volt egyenes vonalú. Pályáját keresve több területen is kipróbálta magát, mielőtt rátalált volna hivatására a gyermekvédelemben. „Valamikor ’82-ben útkereső ember voltam, egy nagyon hasztalan fiatal. Halbiológus szerettem volna lenni, nem vettek fel az egyetemre. Aztán lettem rádió- és tévéműszerész, majd halász. […] Egyszer csak Szolnokon találkoztam egy volt iskolatársammal, ő hívott a gyermekvédelembe” – meséli Péter a pályakezdéséről. Az akkoriban működő szolnoki gyermekvárosban kezdte meg pályafutását, amelyet fantasztikus, kreatív közegként írt le. 

„Az ottani világ tele volt belső energiákkal, jó volt ott lenni, mindenki gondolkodás nélkül tolta bele az energiát, és szép dolgok születtek”

 – emlékszik vissza a kezdeti évekre.

A gyermekvédelem és a kézművesség összefonódása

Deák Péter számára a gyermekvédelem és a kézművesség szorosan összefonódik. Már korán elkezdett érdeklődni a hagyományos népi kultúra iránt, és tanulmányútjai során Erdélyben tanulta meg a szövés, bőrművesség és fafaragás mesterségét, amelyek később fontos szerepet játszottak munkájában. 

„Beleszerelmesedtem a székely szőttes kultúrába, főleg a székely festéses szövésbe, abba a mintakincsbe, amit én mindig is egy nagyon ősi, letisztult magyar mintakincsnek tartottam.”

 A tanulmányutakról pedig hazahozta a tudást, és bemutatta azt a gyerekeknek – így kezdett el kézműves foglalkozásokat szervezni a fiatalok számára.

A kézművesség azonban nem csak technikai készségek elsajátításáról szól. Deák Péter szerint a mesterségek megtanulása a gyerekek személyiségfejlődésében is kulcsszerepet játszik: „Az alkotás az ember számára mindig egy olyan mentőöv, amibe bármikor, bármilyen körülmények között bele tud kapaszkodni.”

A mentálhigiéné és a gyermekvédelem kihívásai

A gyermekvédelem egy rendkívül megterhelő hivatás, amely folyamatos lelki támogatást és erős mentálhigiénés hátteret igényel. Deák Péter a gyermekvédelemben dolgozók mentálhigiénéjét is kiemelten fontosnak tartja, hiszen „minden egyes gyerek, aki a gyerekvédelembe kerül, az egy-egy tragikus sors. Nem egyszerű történet [a segítőknek] sok ilyen életet feldolgozni” – vallja be őszintén.

Az évek során számos olyan tevékenységet talált, amelyek segítik őt abban, hogy feldolgozza a mindennapi munkájával járó lelki terheket. „A feleségemnek vannak lovacskái, és ahhoz, hogy a lovacskák jól érezzék magukat, van egy bioméhesünk is. Nagyon jó a méhekkel dolgozni, egy rendkívül szervezett, csodálatos világ az” – meséli Péter. Természetesen, a méhek mellett a lovakkal is foglalkozik, szerinte ezekben a tevékenységekben találja meg a belső egyensúlyát.

Sikerek és elismerések

Deák Péter munkásságát az évek során számos díjjal ismerték el. Megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet, amely „egy nagyon komoly állami kitüntetés volt, és akkoriban nagy lendületet adott” – emlékszik vissza erre az időszakra. Számos elismerést kapott még népművészeti és gyermekvédelmi munkásságáért, de talán a legnagyobb megtiszteltetés számára a magyar kultúra lovagja cím elnyerése volt. „A magyar kultúra lovagjává ütöttek, és ez egy gyönyörűséges, csodálatos valami” – mondja büszkén.

Mégis, a legnagyobb hatású díja a szolnoki pedagógusdíj volt, 

az azzal járó pénzösszegből hozta létre a családi alapítványát, amely a gyermekvédelemből kikerült tehetségeket támogatja. 

„Úgy gondolom, hogy egy felelős embernek kísérnie kell a rábízott gyerekek életét” – szögezte le Péter.

A közösség ereje és a tehetséggondozás

Deák Péter munkásságának központi eleme a közösségépítés és a tehetséggondozás. Az évek során számos tábor és program keretében dolgozott együtt tehetséges fiatalokkal, akiket nemcsak a kézműves mesterségek elsajátítására tanított, hanem életútjukon is segítette őket. „Azért hoztuk létre, hogy szakszerű lelki támogatást tudjunk biztosítani azoknak a fiataloknak, akik már kikerültek a rendszerből, de a szociális ellátórendszerben még nem találták meg a támogató körüket” – meséli az általa létrehozott alapítvány céljáról.

A közösség fontosságát hangsúlyozza minden tevékenységében: „Mindig arra törekedtem, hogy élővé tegyem a népi kézművesség hagyományait” – jegyezte meg. A tiszavárkonyi kézműves alkotótáborokban különböző mesterségekkel ismerteti meg a gyerekeket, igyekszik ezeket a táborokat megtölteni tartalommal: „Idén szobrot avattunk, emlékfát ültettünk, és komoly kulturális programokat szerveztünk, ahol a gyerekek testvérként, sorstársként kísérik egymást” – meséli büszkén.

Jövőbeli célok

Bár Deák Péter már sok mindent elért, továbbra is aktív tervei vannak. Egyrészt folytatni szeretné a fiatalok támogatását, ám azon túl, szeretné tovább kísérni a gyerekek életét, segíteni nekik életútjukon: „szeretnék tudni jó nagypapa lenni az ő életükben, és persze a saját unokám életében is. Én már nem tárgyakat akarok, helyettük inkább ezeket a lehelet finom emberi, lelki szálakat szeretném minél jobban megtartani és táplálni. Ez a legfontosabb.”

Nagyköveti méltatás – Borbás Marcsi 

Az állami gondozottak minőségi időtöltését, fejlődését elősegítve küzd azért, hogy ezek a fiatalok ne kallódjanak el. Deák Péter hosszú évtizedeken keresztül állami gondozott gyerekek gondozója volt. A Népművészet Mestere. A Mesterségek Ünnepe állandó résztvevője és aktív alakítója a gondozott fiatalokkal karöltve. A szolnoki kulturális életben számottevő résztvevő – úgymint betlehemezések, kézműves foglalkozások, Szolnoki Gyermekotthon Kézműves Körének alapítója. Lelki mentora a rá bízott gyerekeknek. A szabadidő hasznos eltöltésének fáradhatatlan munkálója (kemény túrák kétkeréken, vízen, gyalog, kézműves magyar népi játszóházak). Értelmet ad a kallódó fiatalok életének. Áldozatos munkája az emberség őrizője.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. október 12. 09:07
Böjte Csaba is legalább ennyit megérdemelne, de többet is
herden100
2024. október 12. 08:48
❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚
sexykitty-5000109
2024. október 12. 08:00
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­k­e­­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­z­­e­­x­i­ ­­­p­u­n­c­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!