Navrarcsics: Megrekedtek a tárgyalások Erasmus-ügyben

2024. október 16. 22:41

Az ATV-nél járt a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki a választókerületek újrarajzolásáról és a polgármesteri fizetésemelésről is beszélt.

2024. október 16. 22:41

Nyitókép: Navracsics Tibor Facebook-oldala/GREGUS BERTALAN

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési minisztert az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként számos témakörben kérdezték meg, így a kormány azon döntéséről is, amely az iparűzési adó növekményét elosztaná a járások között. Navracsics is elismerte, hogy a terv vegyes fogadtatásban részesült, és mint elmondta: „vannak, akik lelkes hívei és vannak, akik nem lelkes hívei, de tulajdonképpen ezek valóban első reakciók voltak”, majd hozzátette azt is, hogy az ellenérzések főként az információhiányból fakadtak, de azóta sok félreértést sikerült tisztázni.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter azt is elmondta, hogy a program keretében 174 járás közül 141 járás 2025-től több pénzhez juthat: „a 174 járásból 135 esetében 250 millió forintra egészítjük ki a növekményt, a pályázati összeget, mert ott egyébként a növekmény nincs 250 millió forint értékű. És további hat járás esetében, megyeszékhely járás esetében 500 millió forintra egészítjük.”

Ezt is ajánljuk a témában

Navracsics Budapestet külön kiemelte, miszerint a fővárosnak a gazdasági fölényét figyelembe véve szolidaritást kell vállalnia a többi magyarországi térséggel: „Budapest az európai uniós átlag 156 százalékán van, azaz 56 százalékkal van az európai uniós átlag fölött. Szolidaritást vállal a szó szoros értelmében.” Navracsics azzal érvelt, hogy az arányok mindenhol hasonló terheket jelentenek, de Budapest gazdaságilag erősebb.

Az ATV-n megjelent interjúban az Európai Bizottsággal történő tárgyalások elakadása is szóba került, így az Erasmus-program is. Navracsics úgy fogalmazott, hogy több tárgyalás is megrekedt, ezért a magyar fél különböző gesztusokat tett. Mint elmondta: „próbálunk gesztusokat gyakorolni annak érdekében, hogy a Bizottság hátha szintén gesztusokat fog gyakorolni, de egyelőre a Bizottság nem válaszol.”

Október-november óta nem válaszol a Bizottság. Egy éve nem kapunk hivatalos választ. Sejtetéseket és ilyen egyéb dolgokat kapunk.” 

– árulta el a miniszter.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Magyarország egyik kulcsiparága rejlik a súlytalannak szánt portfólióban.

Majd azt is elmondta, hogy Ursula von der Leyen első bizottsága már csak hónapokig működik, a második bizottság viszont még csak alakulóban van. Mint fogalmazott: „én úgy gondolom, hogy ez az egy-két hónap, ami még az évből hátra van, ez már nem nagyon fog tudni megegyezést hozni politikai szinten”.

Szóba kerültek még a polgármesteri fizetésemelések is, amikkel kapcsolatban a miniszter arra emlékeztetett, hogy már benyújtotta a polgármesterek fizetésemeléséről szóló törvényjavaslatot, és annak elsődleges célja az, hogy ne csak stabilizálja, de motiválja is az önkormányzati szektort. Szerinte „ez is egy lépés talán afelé, hogy az önkormányzati szférát gazdaságilag, költségvetési szempontból is ne csak stabilizáljuk, hanem egy olyan erős színvonalú világgá tegyük, ahol azért biztosan működnek a dolgok.”

Emellett Navracsics a választókerületek újrarajzolásáról is beszélt, és szerinte ezt a belső migráció és a népességváltozás teszi szükségessé. Úgy fogalmazott, hogy „vannak olyan térségek, ahol fogy a népesség, és ebből adódóan át kell rajzolni, adott esetben meg kell szüntetni választókerületet.” De mint emellett elmondta, a választókerületek átalakítása senkinek sem biztosít politikai előnyöket, hiszen a pártpreferencia és a választók összetétele állandóan változik.

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes beszélgetés az alábbi videóval hallgatható és nézhető végig:

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 16. 23:54
Ezek azok a területek amelyekhez ért a Fidesz. - a tárgyalások megrekesztése - a választókerületek újrarajzolása - a politikusok fizetésének a megemelése
betakentaur
2024. október 16. 23:08 Szerkesztve
Ne erőlködjünk. Nincs értelme. Komcsikeltető szinte kivétel nélkül minden nyugati egyetem. Nem írok konkrétumot, Németországban minden, amihez az államnak a legkisebb köze is van messze elkerülendő. Arra is rájöttek, hogy milyen módon működtessék a bürokráciát úgy, hogy a hagyományos utasításokat mellőzve mégis működjön, de ne lehessen "parancsra tettem" hivatkozással kibújni a felelősség alól. Nem hülyék, gonoszak.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 23:01
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­e­­­l­d­ ­­­a­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­i­ ­­­p­u­­n­­­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
europész
2024. október 16. 22:59
Felejtsuk mar el azt a szar Eraszmust. Van jobb hazai megoldas.Orban mar elmagyarazta.Van ra elegendo forras,hogy a magyar diakok kulfoldi egyetemeken tanulhassanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!