Mindenkinek igaza van, aki „szakmai” fenntartásait fogalmazza meg

2024. október 23. 12:17

A közvélemény-kutatások nem csak megmutatják a politikai valóságot, de bizony időnként alakítják is azt.

2024. október 23. 12:17
null
Török Gábor
Török Gábor
Facebook

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

„Pár gondolat a Tisza előnyét először mutató közvélemény-kutatáshoz:

1. Mindenkinek igaza van, aki »szakmai« fenntartásait fogalmazza meg: valóban hibahatáron belüli a különbség, valóban jobb kiindulópont két választás között a teljes népességre vonatkozó adat, valóban ez csak egy mérés stb. 

2. Ugyanakkor a közvélemény-kutatások nem csak megmutatják a politikai valóságot, de bizony időnként alakítják is azt. Amióta a Tisza egyértelmű erősödését lehetett látni a többi kutatásban, várható volt, hogy előbb-utóbb előkerül egy olyan eredmény, amelyet majd – 18 év után először – úgy lehet interpretálni, hogy »vezet a Tisza«. Ennek pedig politikai jelentősége van, befolyásolja a választók döntéseit, de még inkább a politikai szereplők gondolkodását, viselkedését. Érdekes az is, hogy éppen október 23-án láthattunk először egy ilyen kutatást... 

3. Akit pedig a részletek érdekelnek, inkább figyeljen a további ábrákra: nagyon tanulságosak a Fidesz-Tisza versenyben a nemekre, az életkorra, az iskolai végzettségre és a lakóhelyre vonatkozó számok. Engem különösen a nemek közötti egyértelmű különbség lepett meg, a többi eddig is jellemző volt a Fidesz és ellenzéke közötti versenyben. A két Magyarország tisztán látható.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
titi77
2024. október 23. 14:29
ha állandóan fej a fej mellett mérik az állást,akkor mi a faszért lesz a vége mindíg 2/3. ezt magyarázza meg a Török! (ha tudja)
sexykitty-5000122
2024. október 23. 14:18
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­e­­l­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­­n­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
llnnhegyi
2024. október 23. 14:17
Veszekednek a libbcsikommcsik szakértők. 52% a Fidesz!! A többinél lehet marakodni.
ThunderDan
2024. október 23. 14:16
Egyrészt. Másrészt meg: #törökgábornemelemez
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!