Rendkívüli!

Magyar Péter vezérigazgatóként tízmilliós megbízásokat adott a cégnek, amelyik az öccsét fizette

Megkérdeztük Magyar Pétert a jegyzőkönyvekről, amelyek szerint nemcsak a munka hőse nem volt az állami cégeknél, de még egyes menetjegyek árát is megemelte volna

2024. október 08. 10:42

Amikor a kormány az országbérlettel olcsóbbá tette a menetjegyeket, Magyar Péter „szürreálisnak” nevezte, hogy 2010 óta nem emelkedett a Volánnál a jegyek ára, egyébként pedig szinte minden döntésre rábólintott – derül ki a Magyar Nemzet által megismert jegyzőkönyvekből. Kérdéssel fordultunk a Tisza Párt vezéréhez. Mutatjuk a választ.

2024. október 08. 10:42

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Mint a Magyar Nemzet kedden közölt összeállításában emlékeztetett: a Tisza Párt elnöke az utóbbi hetekben számos kritikával illette az állami tömegközlekedés egyes cégeit, irányítóit. Arról azonban Magyar Péter már nem dicsekedett közben, hogy az elmúlt években a Volánbusz Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatóságában maga is helyet foglalt.

A Magyar Nemzet által megismert jegyzőkönyvek szerint ugyanis a közösségi közlekedés állapotát napjainkban nagyban kritizáló politikus, mikor tehette volna, a döntések jelentős részében nem vett részt, alig szólt bármilyen napirendhez hozzá, és csak néhány ötletet fogalmazott meg. Noha eközben jelentős összegeket tett zsebre.

Árulkodó jegyzőkönyvek

Mint a portál felidézte: Magyar Pétert 2022 augusztus elején nevezték ki a Magyar Közút igazgatósági tagjává. Mandátuma eredetileg 2027 augusztusáig szólt volna, javadalmazását pedig havi 375 ezer forintban állapították meg. Ötéves mandátumát ugyanakkor nem töltötte ki, 2024 februárjában megszűnt a megbízatása.

A lap úgy értesült, hogy a közút igazgatósága összesen 22 alkalommal hozott döntést az idő alatt, míg Magyar is az igazgatóság tagja volt. Azonban a Tisza-vezér ebben nyolc alkalommal nem vett részt. Az igazgatóság nyolc alkalommal tartott ülést személyesen, Magyar Péter ezeken kétszer nem vett részt. A testület a másik 14 esetben pedig ülésen kívül határozott, ezeken a Tisza jelenlegi EP-képviselője hatszor nem adott le írásbeli szavazatot. A többi nyolc döntésnél, vagyis amikor voksolt, támogatta az előterjesztéseket. Volt arra is példa, hogy a dokumentumok kiküldése után 37 perc kellett csupán neki, hogy támogatólag szavazzon.

A jegyzőkönyvek tanúsága szerint csak néhány, nem szorosan szakmai kérdést érintő témakör kapcsán szólalt meg a közút ülésein. Az egyik ilyen a béremelés volt, emellett pár közbeszerzés ügyében kért szót. Utóbbihoz sorolható a 2022-ben 35 évre megkötött autópálya-koncessziós megállapodás is, ennek még a szerződéseit is meg akarta nézni. A Magyar Nemzet által megismert, nem szó szerinti jegyzőkönyvek talán csak egy helyen tartalmaznak olyan részt, amely Magyar Pétertől érkező javaslatot taglal.

Vagyis Magyar Péter a portál által megismert jegyzőkönyvek szerint kevés témához szólt hozzá a Magyar Közút igazgatóságának ülésein, és ha szavazott, mindenre igent mondott. Mindezért másfél év alatt 5,14 millió forintot vett fel – ismertette a Magyar Nemzet.

A Volán ülésein szinte mindenre bólintott, már ha ott volt 

Magyar Pétert 2023 márciusában kinevezték a Volánbusz igazgatósági tagjává is, ahonnan november 30-ával vissza is hívták. A javadalmazása havi 945 400 forint volt. Mint a Magyar Nemzet tájékoztat: az általuk megismert jegyzőkönyvek szerint ez idő alatt nyolcszor tartott a Volán igazgatósága és felügyelőbizottsága együttes ülést, négy további esetben írásbeli szavazás volt. Magyar Péter a nyolc együttes ülésből kettőre ment el, négyszer online vett részt, kétszer pedig távolmaradt. Az írásbeli szavazások közül is kettőn voksolt, kettőn nem. Ezt összegezve kijelenthető, hogy  a 12 alkalom harmadában nem működött közre az igazgatóság munkájában.

Mint a lap tájékoztat: Magyar a Volánbusz igazgatóságában a megtárgyalt napirendi pontok nagyjából húsz százalékához szólt hozzá, szinte mindenre csak bólintott.

Nem volt benne köszönet, ha mégis felszólalt

Azonban ha megszólalt, akadtak érdekes megjegyzései a Tisza-vezérnek. Ilyen volt például a Volánbusz formaruhái ügyében tett felszólalása, amelyek kapcsán kifejtette, hogy szerinte idehaza se a BKV-ellenőrök, se a buszsofőrök, se a katonák, se a rendőrök egyenruhája nem jó küllemű. 

Ezek jól néznek ki?”

 – tette fel a kérdést a Magyar Nemzet által idézett jegyzőkönyv tanúsága szerint.

Azonban voltak ennél súlyosabb ügyek is. A politikus egy alkalommal egyenesen „szürreálisnak” nevezte, hogy 2010 óta nem emelkedett a Volánnál a jegyek ára. Ez a felszólalása akkor hangzott el, mikor a kormány bevezette az ország- és vármegye bérleteket.

Máskor a spórolás kapcsán azt mondta: „száz vonalat lezárunk, azt kell mondani a tulajdonosnak. Azzal lehet spórolni”. Mikor a jelenlévők megkérdezték, ezt hogy gondolja, a válasz az volt: „Hát miért ne?”.

Mindazért, amit Magyar Péter a Volánbusz igazgatóságában kifejtett, összesen 7,69 millió forintot vett fel. A két igazgatósági tagság pedig együttesen 12,83 millió forintot hozott neki a konyhára – derült ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Kérdésekkel fordultunk Magyar Péterhez

A fentiek kapcsán természetesen Magyar Pétert, a Tisza Párt elnökét, EP-képviselőjét is megkérdeztük. Arra voltunk kíváncsiak,

  • igazak-e a Magyar Nemzet által megismert jegyzőkönyv(ek)ben írtak?
  • Valóban áremelést szeretett volna-e a Volánnál?
  • Miért nem jelezte napjainkban emlegetett kritikáit a tömegközlekedéssel kapcsolatban akkor, amikor erre munkaköréből fakadóan lehetősége volt?

A Tisza Párt által kapott választ alább változtatások nélkül közüljük:

Válasz, Tisza Párt, Volán, Jegyzőkönyvek
Fotó: Képernyőkép a Tisza Párt által küldött válaszról.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. október 08. 13:48
Stop propaganda 🛑
Skywalker_bp
2024. október 08. 13:48
Stop propaganda 🛑
Skywalker_bp
2024. október 08. 13:48
Stop propaganda 🛑
Skywalker_bp
2024. október 08. 13:48
Stop propaganda 🛑
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!