Madárinfluenzát mutattak ki Magyarországon: szigorú járványvédelmi intézkedések jönnek

2024. október 01. 06:10

A vírus ismételt megjelenése komoly aggodalomra ad okot, mivel a fertőzés vadmadarak révén az ország bármely területén felbukkanhat.

2024. október 01. 06:10
null

Nyitókép: Handout / Chilean Antarctic Institute / AFP

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumának vizsgálatai szerint Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakban azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát. Ennek következtében a hatóság kiemelt figyelmet fordít a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartására – írta meg az Infostart

A vírus ismételt megjelenése komoly aggodalomra ad okot, mivel a fertőzés vadmadarak révén az ország bármely területén felbukkanhat. 

A Nébih ezért hangsúlyozza, hogy a járványügyi szabályokat az ország teljes területén szigorúan be kell tartani. Ennek megfelelően a baromfiállományt zárt térben kell etetni és itatni, a takarmányt, valamint az állatok almozásához használt anyagokat szintén zárt helyen kell tárolni. A hatóság külön felhívja a figyelmet a vadon élő madarak és a háziszárnyasok közti érintkezés minimalizálására, hogy a vírus ne terjedhessen át a háziállatokra.

A Nébih határozottan felszólítja az állattartókat, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg egy újabb madárinfluenza-járvány elkerülése érdekében.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2024. október 01. 08:30
A fidesz ezt is behozta?
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 01. 07:01
biológiai hadviselés
sexykitty-5000099
2024. október 01. 06:12
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­k­­­e­­l­­­d­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­x­­­i­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!