Lázár: Nekünk szentségtörés, ha valaki párhuzamot von az ötvenhatos magyarok és a mai ukránok között

2024. október 23. 22:17

Az építési és közlekedési minisztere elmondta azt is, hogy a Fidesznek ’56 „szent és sérthetetlen”.

2024. október 23. 22:17
LÁZÁR János

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Érdemes a magyarokra figyelni, mert a végén mindig a magyaroknak lesz igazuk: így volt ez 1848-cal, 1956-tal is és így lesz 2024-gyel is – hangoztatta Lázár János szerdán a Kolozsvári Magyar Operában, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen.

Magyarország építési és közlekedési minisztere rámutatott: minden nemzeti ünnep az összetartozás üzenetét hordozza. A nyelvében, kultúrájában, történelmében összetartozó magyarság örökösen kisebbségben élt, ez azonban nem önfeladásra tanította, hanem arra, hogy csak magára számíthat – tette hozzá.

Összeköt bennünket tehát ez is: a függetlenség utáni vágyunk.

Ez a kurucos, makacs akarása annak, hogy minden korban magabíró nemzet maradjunk” – fogalmazott a miniszter.

Lázár János szerint olyan magabíró nép a magyar, amely nyitott az együttműködésre, de a sorsát meghatározó döntéseket önállóan hozza meg. „Szövetség igen, gyámság soha. Lojalitás igen, önfeladás soha. Integráció igen, asszimiláció soha” – szögezte le a Facebookon élőben közvetített kolozsvári ünnepi beszédében.

Kifejezte meggyőződését, hogy ez a jelenkori politikának az egyik legfontosabb kérdése, az új ideológiai választóvonal: önrendelkezés vagy önfeladás. A magyarokat 1956 is összeköti, de Lázár János szerint otthon kevesen tudnak arról, hogy az anyaországi és a romániai magyarok milyen aránytalan módon részesültek ’56 történetéből.

Az erdélyi magyarság története

Míg az anyaországnak ’56 forradalom volt és szabadságharc, a remény időszaka és csak azután a megtorlásé, Erdélyben jószerivel csak a megtorlás volt: a forradalmat „jó előre elfojtották”, mégis ürügyként szolgált a bukaresti vezetésnek arra, hogy még kirekesztőbben lépjen fel az erdélyi, a partiumi, a moldvai magyarokkal szemben – emlékeztetett.

Onnantól kezdve a romániai magyarság kettős kisebbségben élt: kollektív bűnösként.

Üldözve azért, mert őshonos kisebbségként otthon merészelt lenni egy másik államban és üldözve azért, mert ’56-ban megmutatkozott, átragyogott rájuk a testvéreik szabadságvágya. 1956 azonban nem volt kudarc. Áldozat igen, de hiábavalóság nem” – hangsúlyozta Lázár János.

Hozzátette: a Fidesznek ’56 „szent és sérthetetlen”, politikája és programja, szabadságvágya és az önrendelkezés iránti elkötelezettsége az ötvenhatosok igazságain alapul.

„Nekünk ez szentségtörés”

„56 és 89 között Budapesten a mi politikai közösségünk épített hidat.

Nekünk szentségtörés már az is, ha valaki párhuzamot von az ötvenhatos magyarok és mondjuk a mai ukránok között”

– szögezte le a miniszter.

Szerinte az anyaországi és külhoni magyarokat nemcsak a történelem, hanem a jelen, országaik és közösségeik közötti együttműködés számos ígérete is összeköti. Az építési és közlekedési miniszter ezek között említette azt, hogy meg fogják építeni a Budapest-Kolozsvár nagysebességű vasutat, befejezik a két ország nagyvárosait összekötő autópályákat.

Emlékeztetett: Románia schengeni tagságának Magyarország volt a legelszántabb és leghűségesebb támogatója, mert a 21. században Trianonra már a schengeni határ eltörlése a válasz.

Rámutatott: a magyarok és románok közötti fizikai és lelki akadályok lebontásában a budapesti kormánynak kiváló szövetségese a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és annak elnöke. Kifejezte meggyőződését, hogy Kelemen Hunor képes lesz visszavinni az RMDSZ-t oda, ahova „egy őshonos nemzeti kisebbségnek joga szerint lennie kell”: az állam vezetésébe.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 23. 23:37 Szerkesztve
Vannak egyezöségek és különbségek. Egyezik pl. hogy kivülröl toltak rá a népre egy diktátort. Különbség pl. hogy az ukránoknál puccs volt, nálunk meg népfelkelés, szabadságharc. Nekik a fél (nyugati) világ segiti a puccsukat, nekünk meg nem segített a nyugat. Egyezik pl. hogy nálunk avh volt, náluk meg sorozóbrigádok. Az autók szine más, nálunk még csak fekete volt és gyakran éjszaka jött. Ott nappal is betuszkolnak, most már tüzparanccsal. Stb.
contractor-2
2024. október 23. 23:30
Amúgy muszáj ennyi baromságot beszélni minden nemzeti ünnepen? Költői kérdés volt.
contractor-2
2024. október 23. 23:24
"Nekünk szentségtörés már az is, ha valaki párhuzamot von az ötvenhatos magyarok és mondjuk a mai ukránok között” Miért is???? Mert nem egészen világos. De ha egy román mondja, mint Lazarescu, akkor biztos úgy van.
sexykitty-5000122
2024. október 23. 23:21
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­l­­­d­­­ ­a­­­ ­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­c­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!