Közeleg a Tisza és a DK összeborulása – újabb kilépési hullám a baloldalon

2024. október 25. 06:36

A baloldalon elindult a pártok közötti átrendeződés, többen elhagyták pártjukat, hogy a Tiszához csatlakozzanak.

2024. október 25. 06:36
Gyurcsány Ferenc, Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

 

A baloldalon már elindult a helyezkedés, ahogy egyre többen hagyják el politikai közösségüket. Sokan közülük a Tiszánál keresik új karrierlehetőségeiket. A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Nagy Ervin politikai elemző, aki szerint a DK és a Tisza közötti hatalmi harc jelenleg Magyar Péternek kedvez, de „az összefogás így is borítékolható 2026-ra”.

A kis pártoknak várhatóan nem lesz szerepe a következő parlamenti ciklusban, és úgy tűnik, ez a jelenlegi időszak végleges lezárást jelent számukra.

Újabb kilépési hullám a baloldalon

Az elmúlt időszakban több önkormányzati képviselő, valamint két országgyűlési képviselő is elhagyta a pártját. Tordai Bence bejelentette, hogy kilép a Párbeszédből, mivel pártja „az EP-választáson a DK listáján indult”. Csárdi Antal a közelmúltban pedig az LMP-ből lépett ki, miután állítása szerint „bizonyítékokat látott arra, hogy Ungár Péter és Vitézy Dávid választási stratégiát egyeztetett Rogán Antallal”.

Csárdi döntésével az LMP parlamenti frakciója megszűnik. Az elmúlt fél évben elindult folyamat a kis pártokra nézve, összességében súlyos következményekkel járhat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy Ervin szerint a kilépők nem csak morális indíttatásból cselekedtek, hanem az „egyéni érdekek" is fontos szerepet játszhattak, hiszen sokan vissza fognak térni a politikába, de feltehetően már más pártok soraiban. Az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik szinte teljesen elvesztette parlamenti esélyeit. Az elemző szerint a 2026-os bejutás számukra lehetetlen.

Az elemző továbbá rámutatott, hogy „ilyen volt korábban az MDF, a Kisgazdák, az SZDSZ, a MIÉP is”, amelyek a zuhanás után nem tudtak újra talpra állni. 

A jelenlegi kis pártok is „mindössze 1-2 százalékot mutatnak”, ami ilyen helyzetben lehetetlenné teszi a visszatérést.

2026-ra sok politikus fog csatlakozni a Tisza Párthoz

Magyar Péter felbukkanása komoly földrengést okozott a baloldalon, és „az egymásnak való üzengetések, kilépések mind utórengései a Magyar Péter okozta földrengésnek”. Az elemző szerint 2026-ra sok politikus fog csatlakozni a Tisza párthoz, hiszen „az egyik, és talán az egyetlen opció a Tisza Párthoz való csatlakozás”. Bár Magyar Péter azt hangoztatja, hogy nem akar összefogást, 

aki 2026-ban a Tisza színeiben akar indulni, annak mostanában lépnie kell”.

A politikai átigazolásokat érdemes taktikusan megközelíteni. „Mára megtanulták, ha valaki kilép, szerencsésebb kicsit várni, és utána csatlakozni a Tiszához, ami most vonzó lehet, mert erőt mutat” – jegyezte meg Nagy Ervin. Hozzátette, hogy a helyzet hasonlít a 2020-as állapotokhoz, amikor a DK és a Momentum versengett a dominanciáért. A mostani verseny a DK és a Tisza, valamint a baloldali csatolmányok, mint az MSZP és a Párbeszéd között zajlik.

Amennyiben a Tisza képes lesz a baloldali pártokat 5 százalék alá szorítani, nem lesz érdeke az összefogás, ami „még inkább Magyar felé hajtja a kilépőket”. Ebben az esetben a baloldal fogja erőltetni az együttműködést. Gyurcsány Ferenc már szerdán egy interjúban arról beszélt, hogy „a koalíció a DK és a Tisza között realitás”.

Ha azonban a DK és a hozzá kapcsolódó pártok „5 százalék felett lesznek a választáshoz közeledve, össze fognak állni”, még ha az utolsó pillanatban is – véli Nagy Ervin, aki szerint Magyar Pétertől sosem fogjuk hallani, hogy összefogna Gyurcsány Ferenccel. 

„Sokkal valószínűbb, hogy kitalálnak valamilyen szakkifejezést, csak az összefogás szót ne kelljen használni”, emlékeztetett arra, hogy 2019-ben ezt „koordinált együttműködésnek” nevezték. Bár erről Magyar Péter nem fog sokat beszélni, hiszen ő ellenzékváltást ígér.

Az elemző visszautalt a Momentum 2020-as népszerűségére, amikor a választók „bennük látták az ellenzékváltás lehetőségét”. Most ugyanez a hangulat a Tisza körül alakult ki, és Magyar Péter ügyesebben kezeli az összefogást. Nagy Ervin szerint most csak a számok számítanak, a morális és elvi kérdések másodlagosak. „Itthon, a magyar politikában csak azt halljuk, mit nem akar Magyar Péter.”

Ha meg akarjuk tudni, mit akar, Brüsszelre kell figyelnünk, ahol a tiszások „sokkal bátrabbak, őszintébbek”. Olyan üzeneteket láthatunk, mint „az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, az euró, valamint az európai minimálbér bevezetését, bevándorlásban az európai szabályoknak való megfelelést”. Emellett megtapsolják Ursula von der Leyent is, aki

Ukrajna fegyveres támogatását előrébb valónak tartja, mint a bevándorlás kérdését”.

Ezek az üzenetek azt mutatják, hogy „nagy különbség nincs a DK és a Tisza között”, ezt a nyugati támogatók is érzékelik. Az elemző szerint a háttérben alkudozások zajlanak, és „az ellenzék hatalomtechnikával van elfoglalva, nem pedig politikai programmal, politikai stratégiával”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madre79
2024. október 25. 13:05
Akkor jön a hullámsír!
Obsitos Technikus
2024. október 25. 10:54 Szerkesztve
Ha jól belegondolunk, mindkét pártnak ez az egyetlen esélye 2026-ban. Fletóéknak elfogyott a rajongótábora, de van viszonylag stabil pártszervezetük, amit még a maszoptól vettek át. Igaz vidéken, falun ők sem jeleskednek, na de a pisapárt még annyira sem. Hiába a sok rajongó, ha nem lesz elegendő jelöltjük az országos listához. Ezt azért a DK szerintem megugorja 26-ban is, csak hát van ott még az 5%-os küszöb, amin pofára esnek. Pötiéknek semmiféle pártszervezetük nincs, az egy fantom. A tiszazátonyok csak az álmok mezején léteznek, arra semmiképp nem elég, hogy 14 megyében 71 jelöltet állítsanak. Így a szükség és a kényszer összesodorja őket. Kérdés, hogy a dékásból pisássá lett birkák ezt hogy viselik majd, hogy kikerülve a vödörből a csöbörbe, megint a vödörben találják magikat.
2024. október 25. 10:06 Szerkesztve
No persze az épeszű magyar embert már kevésbé lehet megvezetni. Hiába volt I. ( Jakab) Messiás Péter II. ( Márki-Zay) Messiás Péter. És most ez a harmadik: III. ( Magyar Poloska) Messiás Péter.... A POLITIKAI MESSIÁSOKról mindig kiderül, hogy valami idegen érdekekért Messiáskodnak....
2024. október 25. 09:42 Szerkesztve
Az összes ilyen SOROS- HYDRA. Ha levágják az egyik fejét, kettő nő a helyén....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!