Kínától Ukrajnáig csodájára járnak az új magyar egészségügyi fejlesztésnek (VIDEÓ)

2024. október 16. 21:57

Átütő sikereket ért el, de a legfontosabb, hogy életeket ment.

2024. október 16. 21:57
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

A kisgyermekes szülők számára nincs stresszesebb pillanat, mint amikor gyermekük lebetegszik. Nem feltétlenül tudják a szülők, hogy azonnali orvosi segítségre van-e szükség, vag épp elég majd háziorvoshoz vinni, vagy esetleg az otthoni kezelés elég lesz a kicsinek. Erre a problémára jelent hatalmas segítséget a Semmelweis Help, a Semmelweis Egyetem által kifejlesztett, ingyenes magyar tünetellenőrző applikáció. Az alkalmazás célja, hogy közérthető módon, megbízható orvosi háttérrel nyújtson segítséget a szülőknek abban, hogy a gyermekeik egészségével kapcsolatos döntéseiket könnyebben, gyorsabban hozhassák meg.

Az ötlet születése

Az applikáció ötletgazdája Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóhelyettese. Eszter maga is szülőként találkozott azzal a dilemmával, hogy hirtelen fellépő tünetek esetén nem tudta, mi lenne a helyes lépés. 

„Mindenki, akinek van kisgyereke tudja, hogy milyen kétségbeesett pillanatokat tud előidézni az, ha hirtelen romlik egy gyerek egészségi állapota. Amikor szombaton éjszaka lázasodott be a gyerekem, nem tudtam, hogy most szaladjak el az ügyeletre, vagy várjak és hétfőn keressem fel a háziorvost”

 – meséli Eszter.

A projekt elindításához az egyetem vezetésének támogatása mellett Eszter egy orvosi csapatot is felkért a szakmai háttér kidolgozására. Az orvosi csapat vezetője Dr. Kovács Péter volt, az I. számú gyermekklinika sürgősségi osztályának vezetője, aki kollégáival közösen dolgozott azon, hogy az applikációban szereplő információk pontosak legyenek, illetve egy kollégát, aki kommunikációs háttérrel rendelkezett. „A helyes adatok mellett ugyanolyan fontos volt az is, hogy a felhasználók meg is értsék az orvosi kifejezéseket, az applikációnak úgy kellett megfogalmaznia az információkat, hogy a laikus szülők is megértsék” – mondja Eszter.

Hogyan működik a Semmelweis Help?

A Semmelweis Help egy döntéstámogató rendszer, amely a gyermekeknél jelentkező leggyakoribb tünetek alapján segít meghatározni, hogy szükséges-e sürgős orvosi beavatkozás, vagy elég a háziorvossal való konzultáció. Dr. Berta László, a Semmelweis Help mögött álló orvosszakmai csapat tagja kiemelte, hogy az applikáció nem alkalmas diagnózis felállítására, az appot a szülők segítségére hozták létre. 

Az alkalmazás százalékos egyezést mutat a különböző betegségekkel, és a szülők videókat, rövid leírásokat is találnak benne, amelyek segítik a tünetek enyhítését.

Az alkalmazás egyik legnagyobb előnye, hogy azonnal hozzáférhető és egyszerűen használható. A szülők profilokat hozhatnak létre a gyermekeikről, így gyorsan végigvezethetik őket a tünetellenőrzés folyamatán. Az applikáció akár éjszaka is hasznos lehet, amikor az orvosi rendelők zárva tartanak, és a szülők gyorsan szeretnének döntést hozni arról, hogy szükség van-e sürgősségi ellátásra. Az alkalmazás ráadásul olyan gyakorlati tanácsokkal is szolgál, mint a sebek helyes bekötözése vagy a lázcsillapítás módjai újszülötteknél.

Az applikáció fejlesztése és jövője

A Semmelweis Help fejlesztése több éven át tartott, és a csapat folyamatosan bővíti az applikáció funkcióit. Az egyik legfontosabb előny, hogy az alkalmazás gyorsan reagál az új egészségügyi kihívásokra. 

„Például amikor megerősödtek a szamárköhögés esetei, azonnal frissítettük az applikációt, és beépítettük ezt a betegséget is a rendszerbe”

 – mondja Eszter.

A fejlesztés következő nagy lépése a felnőttek számára készült mód lesz, amelyet már fejlesztés alatt áll. „A legsürgetőbb kérésünk volt ez” – jegyezte meg. Az applikáció nemcsak Magyarországon népszerű: „arra számítottunk, hogy használják majd határon túli magyarok, de arra, hogy Kínából is letöltik, nem voltunk felkészülve”.

A Semmelweis Help fejlesztése során a csapat szorosan együttműködött felhasználókkal és szakértőkkel, hogy az applikáció a lehető legjobb legyen. 

A sürgősségi hívóval való összekapcsolás például ilyen felhasználói visszajelzés alapján került beépítésre.

A szakmai közösség is nagyra értékelte az applikációt. A magyar orvosi szakma és a Magyar Orvosi Kamara is elismerte a Semmelweis Help jelentőségét, mint hiánypótló alkalmazást. „Amikor a szakmai közösségtől is megkaptuk a támogatást, az hatalmas erőt adott nekünk, hogy folytassuk, csináljuk” – mondja Eszter. Külföldről is nagy az érdeklődés az app iránt, több licenszmegkeresés is befutott már.

Nagyköveti méltatás – Gyurta Dániel 

Kisgyermekes apaként óriási segítségnek tartom a Semmelweis HELP alkalmazást. A hazai szinten egyedülálló kezdeményezés segítségével könnyen jutunk hiteles információhoz azzal kapcsolatban, hogy gyermekünk betegsége vagy balesete esetén mikor kell elinduljunk ügyeletre, valamint, hogy otthon miként tudjuk kezelni a felmerülő tüneteket. Sok stressztől és aggódástól kíméli meg az alkalmazás a szülőket, mindezt teljesen ingyenesen, folyamatosan frissítve a betegségek sorát.

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2024. október 16. 23:13
Az angolok egy teljeskörű, felnőtteknek is jó rendszert reszelnek már nagyon régóta. A lényege az, hogy kérdésekre válaszolva megadja a diagnózist és terápiát. Kétes esetekben adja a valódi doktort, aki eldönti, javasolt-e személyes találkozó vagy távgyógyítással megoldható. Drasztikusan megvágja a program az orvos-beteg találkozók számát. Természetesen a betegbiztosítók finanszírozzák az orvosokból álló szoftveres csapatot, és eddig inkább etikai aggályok merültek fel az öngyógyítás ellen, mint programhibák. Tudtommal nem kötelező az ilyesfajta előszűrés, csak választható. Ebből csak azt akartam kihozni, erős túlzás, hogy a magyar alkalmazás világújdonság lenne.
Lami66
2024. október 16. 22:55
A sok okostelefonos baromság között végre egy igazán hasznos alkalmazás. Örülök, hogy magyar ötlet.
ehun
2024. október 16. 22:53
mi köze ennek (is) Ukrajnához?
sexykitty-5000115
2024. október 16. 22:04
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­k­­e­l­­d­ ­a­­­ ­­­s­z­­e­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­n­­c­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!