Kihúzta a gyufát a GVH-nál a Magyar Energiaital Szövetség

2024. október 08. 17:04

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert az vélhetően megtévesztette a fogyasztókat az energiaitalokat népszerűsítő kommunikációjával.

2024. október 08. 17:04
Energiaital

Nyitókép: GARO / Phanie / Phanie via AFP

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert az vélhetően megtévesztette a fogyasztókat az energiaitalokat népszerűsítő kommunikációjával – közölte a GVH kedden az MTI-vel.

A GVH észlelte, hogy a Magyar Energiaital Szövetség 2023 októberétől az energiaitalok felelősségteljes fogyasztását népszerűsítő kampányaiban (egyebek mellett a MESZ hivatalos weboldalán és országos televíziós műsorokban) valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat tett közzé.

Ugyanis a MESZ energiaitalok egészségre gyakorolt hatásaira vonatkozó állításai közül példaként említették: egy doboz energiaitalban annyi B-vitamin van, mint 3,6 kilogramm sárgarépában, 1,7 kilogramm brokkoliban, vagy 2 kilogramm spenótban, valamint, hogy „Azt tudtad, hogy egészséges az energiaital?, A koffein (…) jót tesz a bőrnek, a hajnak, még akár a fogyásban is segíthet vagy a súlyod megtartásában.

Te mikor ittál utoljára energiaitalt?, Napi ötöt simán megihatsz.”

Ezen felül a MESZ valószínűsíthetően valótlanul állította, hogy „a koffein erőteljesen serkenti az agyat, ezért az energiaital fogyasztása nagymértékben csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.”

A GVH gyanúja szerint a MESZ ezekkel az állításokkal megtévesztette a fogyasztókat. A versenyhatóság az eljárásban azt vizsgálja, hogy a szövetség rendelkezik-e a kampány állításait alátámasztó, tényszerű bizonyítékkal, ezáltal a GVH nem az energiaitalok élettani-, illetve egészségre gyakorolt hatását értékeli, hanem a reklámok megalapozottságát – hangsúlyozta közleményében a hivatal.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a MESZ a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására három hónap áll rendelkezésre, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A GVH nagy figyelmet fordít azon vállalkozások, szakmai szervezetek, illetve termékek vizsgálatára, amelyeknél a kereskedelmi kommunikáció időseket, betegeket, vagy például kisgyermekes szülőket, családokat céloz, illetve befolyásolhat. Az ügyindítással összefüggésben a GVH felhívja a vállalkozások és szakmai szervezetek figyelmét, hogy kereskedelmi kommunikációjukban minden esetben valós, és igazolható állításokat tegyenek közzé – olvasható a hivatal közleményében.

(MTI)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patriota-0
2024. október 08. 19:40
Egy normális világban ilyen fos termékeket nem hogy reklámozni nem lehetne, de forgalmazni sem.
canadian-deplorable
2024. október 08. 18:10
"Te mikor ittál utoljára energiaitalt?, Napi ötöt simán megihatsz." Juj. Évente 1-2 energia ital elmegy, amikor különösen fáradt az ember de még el kell végezni valami munkát. Napi 5 öngyilkosság.
sexykitty-5000106
2024. október 08. 18:08
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­k­­e­­l­­d­­ ­a­ ­s­­­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­­­u­n­­c­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Ergit
2024. október 08. 17:56
Miért is van ennyi féle, fajtájú energia ital??? MERT a RED BULL a F1-ben többszörös világbajnok lett!! Ha egyszer sem nyer, még futamot sem, eltűntek volna a RED BULL-osok céggel együtt. És aki birka (már bocsánat), az issza is, mert a reklám azt mondja, hogy szárnyakat ad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!