Íme a zöldbáró, aki besorolt Magyar Péter környékére

2024. október 21. 19:00

Raskó Györgynek központi szerepe volt abban, hogy a hazai élelmiszeripart külföldi kézbe adták.

2024. október 21. 19:00
Raskó György

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube

Raskó György pályafutását mutatja be a Magyar Nemzet, azt írja, a személyében egy olyan zöldbáró állt be Magyar Péter mögé, s lett lelkes támogatója, akihez jelentős részben köthető az ország élelmiszeriparának tönkretétele. 

A lap emlékeztet, a korábbi országgyűlési képviselő a rendszerváltás utáni privatizáció egyik meghatározó arca volt: 1990 és 1994 között a Földművelésügyi Minisztérium államtitkáraként a privatizációs és vállalkozásfejlesztési főosztályt vezette, 

1991–1994 között a privatizációért felelős Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) igazgatótanácsának MDF-es delegáltjaként tevékenykedett. 

A Magyar Nemzet azt állítja, utóbbi tisztséget alkotmányellenesen töltötte be az akkori Alkotmánybíróság határozata szerint, mivel az érdekeltségébe tartozott Hunsoya Kft. nevű szójaimportcég, amely a hazai mezőgazdaságnak konkurenciát jelentett. Ráadásul Raskó a washingtoni székhelyű Világbank alkalmazottjaként érkezett a rendszerváltáskori politika világába. 

A lap azt írja, Raskónak központi szerepe volt abban, hogy a hazai élelmiszeripart külföldi kézbe adták, sorra szűntek meg a neves gyáraink, sokan váltak munkanélkülivé és gyengült a hazai mezőgazdaság. Míg 1989-ben a bruttó nemzeti termék 18 százalékát a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szolgáltatta, s az aktív keresők több mint ötöde dolgozott ezekben az ágazatokban, néhány évvel később már mindkét szám jelentősen visszaesett.

A privatizáció az élelmiszeriparban a többi ágazatnál is lényegesen gyorsabban ment végbe ebben az időszakban, és az állam privatizációs bevételeinek mintegy fele származott erről a területről.

A 138 állami alapítású élelmiszeripari vállalatból nyolcvannak változott meg a tulajdonosi struktúrája külföldi befektetők részvételével, 

s a vállalatok közel fele kizárólagosan külföldi tulajdonba került.

A cukoriparban kilenc gyárban szereztek 30 százalékos részesedést a Tate Lyle, a Beghin Say és az Agrana cégek, ekkoriban történt meg a Petőházi Cukorgyár, a Győri Keksz- és Ostyagyár Kft., valamint a Budapesti Csokoládégyár privatizációja. A patinás, 1923-ban alapított Szerencsi Édesipari Vállalat például 97 százalékos külföldi tulajdonba került.

Az állami tulajdoni részesedés csupán néhány olyan élelmiszeripari cégben maradt meg, amelyek tartós állami tulajdonáról törvény rendelkezett, ilyen például a Tokaj Kereskedőház Rt., a Bábolna Rt. békéscsabai és kecskeméti baromfi-feldolgozó üzeme, vagy ahol nemzetközi hírnevet szerzett hungarikumokat állítanak elő: a szalámigyártó Pick és a Herz, a kalocsai paprika, valamint a tokaji aszú.

Intenzíven zajlott a dohányipari társaságok privatizációja is. A Pécsi Dohánygyárban egy angol cég szerzett részesedést, 

az Egri Dohánygyárat pedig a Philip Morris vásárolta meg, de a kiárusítások ugyancsak érintették a Sátoraljaújhelyi Dohánygyárat, a Debreceni Dohánygyárat, a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalatot. A szesz- és a söripar 70-80 százalékban került külföldi tulajdonosi ellenőrzés alá.

A hatalmas hasznot hajtó növényolajipar szintén Raskó közreműködésével került külföldi kézre. Az első nagyobb ügyletek egyikeként az ágazat koronaékszerét, a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalatot (Nömov) privatizálták.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000121
2024. október 21. 21:52
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­k­­e­­l­d­ ­a­ ­s­­z­e­­x­i­ ­­p­­­u­­­n­­c­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
galancza-2
2024. október 21. 21:48
r. gyuresz rühes patkány. De anti j0có és hóbag0ly nála is nagy0bb patkány0k. r.gyuresz ezek utasításait hajt0tta végre.Amik0r Csurka leírta elm0ndta a tragikus igazság0t a két álj0bb0ldali főpatkányról,akk0r a j0bb0ldali szavazók,p0litikus0k,firkász0k 95%-a is hülyének,szélsőségesnek nevezte Csurkát. És betegesen hittek anti j0cóban és hóbag0lyban. Sajn0s akk0riban 0V-ék libsik v0ltak,és tám0gatták r.gyuresz-féle aljas rablórivatizációt,sőt keveselték. Szerencsére 95 után elkezdtek 0V-ékmegvált0zni,és ma rájuk kell mindenképpen szavazni,mert ők a legkisebb r0sszak,de az sem véletlen h0gy a mai napig rengeteg bal0s patkányt futtatnak mindenféle munkakőrben,p0zícióban 0rszágszerte.
irmag2
2024. október 21. 21:13
Úgy látom, néhány vonóhúzás van benne, tehát így csak zöld BARÓ!
pesszimista
2024. október 21. 20:49
Raskó György az MDF nagyhatalmú államtitkára úgy alakította át a mezőgazdaságot, hogy saját részre hatalmas vállalatot gründolhasson . Ezzel hatalmas kárt okozott az országnak. Az ellenzéki médiában "szakértőként" futtatják.Ha lenne igazság a Földön a műanyag lakat rárohadna a börtönben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!